Otkrivena livnica topova iz vremena Prvog srpskog ustanka

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Beograd 29. 04. 2010
Press

Otkrivena livnica topova iz vremena Prvog srpskog ustanka


Prilikom građevinskih radova ispred priobalnog bedema kod Kule Nebojša, juče je otkrivena livnica topova proizvedenih u vreme Prvog srpskog ustanka.

kula-nebojsa.jpg


Ova prva srpska fabrika oružja koja je služila Karađorđevim ustanicima nalazi se na severnom uglu velikog arsenala austrijske građevine za smeštaj ratne opreme, podignute oko 1725. godine.
Iz vremena Prvog srpskog ustanka raspolaže se podacima da su se u Beogradu lili topovi, a jedna livačka peć koja je juče otkrivena na nalazištu potvrđuje te navode. U toj peći izlivena su najverovatnije i tri topa iz pomenutog perioda koji se nalaze u kolekciji Vojnog muzeja na Kalemegdanu.
Otkriveni ostaci zdanja arsenala biće delimično restaurirani u cilju prezentacije, dok će sadašnji nivo terena prema pomenutom priobalnom bedemu biti spušten na originalni nivo iz vremena izgradnje arsenala. To je značajno ako se ima u vidu da je najveći deo te građevine još od tridesetih godina ispod trase današnjeg Bulevara vojvode Bojovića. Arheolozi koji su juče obišli ovaj lokalitet kažu da se na ovom potezu krije još mnogo ostataka iz prošlosti i da je otkriće livačke peći izuzetno značajno. Stručnjaci tvrde da se može reći da je na ovom mestu zapravo bila prva srpska fabrika oružja.
Prema rečima gradskog sekretara za kulturu Ivane Avžner, ovo nalazište doprineće ukupnom značaju čitavog lokaliteta koji je u sklopu Kule Nebojša, na kojoj su radovi pri kraju i u okviru koje se očekuje otvaranje stalne muzejske postavke.

 
Natrag
Top