Otkrića: Korisni pronalaci Vladimira Miletina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
ОТКРИЋА: КОРИСНИ ПРОНАЛАСЦИ ВЛАДИМИРА МИЛЕТИНА

Ајвар од сунца, вода из пирамиде


Све што је направио до сада, од еколошког сапуна преко справе што слану воду претвара у пијаћу до шпорета за печење паприка који не троши струју и не дими, поклониће свима. Даће рецепте и нацрте па нека људи у време кризе себи олакшају живот. „Немам право да наплаћујем идеје, дошле ко зна одакле у моју главу”, каже техничар из Кикинде који је из куће избацио телевизор и живи складним породичним животом са супругом и двоје деце


Пирамида за прављење пијаће воде

Кикинда, у ово доба године, мирише на туршију, пекмез и печене паприке. Спремање зимнице је ритуал који нас повезује са коренима, а у ово време и начин да се како-тако преживи. Ипак, лагодно расположење ремети дим који штипа очи. Активирани су стари шпорети “смедеревци”, диме се из дворишта, са тераса, испод надстрешница...
Са стрепњом улазим у двориште кикиндског проналазача Владимира Милетина. Шта ће ме запахнути? Знам да се Влада спрема да пече паприке за ајвар. Али..
- Биће ајвара, али неће бити дима - каже ми док монтира справу од одбаченог тањира за сателитску телевизију, на који лепи комаде огледала.
Ништа чудно. Влада је смислио и пирамиду која помоћу сунца морску воду претвара у пијаћу, прави домаће сапуне који имају и лековито дејство, зна како да побољша брање камилице... зашто не би онда пекао паприке без дима?


Сапуни: лековити и не загађују

- Ово није ништа посебно. Зрак сунца ћу уперити на металну плочу и на њој испећи паприке. Неће бити дима, нити загађења, али ни потрошње огрева. Све нам је Бог, или природа, како год да то назовемо, дао. Само треба паметно да искористимо. Но, човек такав какав јесте не води рачуна: енергенте исцрпљујемо, не користимо бесплатну и неограничену сунчеву енергију, а резерве воде, оно што је преостало, загађујемо.
Владимира Милетина посебно занима здрав живот. Због тога је и пре пет-шест година из куће избацио телевизор, иако му је супруга Силвија новинар у кикиндском дописништву РТС-а, а однедавно сам производи сапуне. О протеривању из куће “ђавоље кутије”, како игуманија Марта из манастира Свете тројице у Кикинди назива телевизор, нешто касније, а сада о сапунима:
- Готово деведесет одсто воде које просечно домаћинство потроши употребљено је за прање рубља, посуђа и купање. Дакле, оно где користимо разне детерџенте који кроз септичке јаме и канализацију одлазе у подземне водотокове и загађују воду коју касније користимо за пиће или заливање поврћа и тако сами себе трујемо. Оно што ми називамо сапун, а купујемо у продавници у ствари је детерџент. Прави сапун је онај који је добијен природном сапонификацијом животињске масти или биљног уља. Такве сапуне правим од маслиновог, сунцокретовог, бундевиног уља. Много су пријатнији за кожу. Додајем и етерична уља па лепо миришу. Неки имају лековита својства, код алергија, псоријазе, опекотина, а што је најважније сви су биоразградиви. Не загађују природу. Да вам буде јасније: водом у којој сте се окупали, опрали суђе, или веш, мојим сапунима, можете слободно заливати башту.


Лепше је без телевизора: Силвија, Анђела и Неша

Телевизија ментално загађује
У разговор се укључује Силвија, Владина супруга, којој је, као и свакој жени, осим екологије, много важна и лепота:
- Од када користим наше сапуне, кожа ми је мека и гипка. Ето.
Кад је већ ту, следи обавезно питање за Силвију: како то телевизијски новинар, а у кући нема телевизор?
- Оно што ме занима на телевизији погледам преко Интернета. Деца такође, али смо им ограничили време које могу да проведу за компјутером. Више су напољу са другарима, а време у кући проводе у разговору са нама, или уз књигу. Ништа им не фали што не гледају телевизију. Добри су ђаци. Анђела има осам година и стално је са татом у радионици, а десетогодишњи Неша је поред мене у кухињи. Велики је гурман па ме “контролише”, а сада већ и даје савете када кувам ручак.
Оно што нам Силвија није рекла је да деца знају српски, али и мађарски, јер је она Мађарица, и енглески, иако им нико у фамилији није Енглез. Језике су научили у породици, школи, из књига, са Интернета, без телевизије.
- Телевизија је опаснија од дроге - каже Влада. - Када се једном “навучеш“, тешко се “скидаш“ са ње. Гледам неке наше пријатеље. По читав дан им је укључен ТВ. Несвесно слушају и гледају и оно што је корисно, али и много глупости. Немају времена за себе и за паметне ствари. Пијемо кафу, а они деконцентрисани. Мало гледају у мене, мало у телевизор. То је нека врста менталног загађења!
Влада је сам озидао шанк, који спречава ментално загађење. Иако нико у породици не пије алкохол, за госте се увек, уз кафу, нађе и добра домаћа ракија, али нема телевизора. Ако разговор “запне”, на шанку су књиге. Прелисташ неку књигу и то му дође као интелектуално мезе, уз ракију.


Ајвар на соларни погон

Тутанкамон није жедан
Поменули смо и пирамиде. За оне египатске неки кажу да су их правили ванземаљци, а за ове од пластике, сведоци смо да их прави Владимир Милетин. Нема мистике, али оне јесу чудо, јер од морске воде праве пијаћу.
- Хајде да будемо прецизни - каже Влада. - Оне од слане, или прљаве воде, праве дестиловану воду. Принцип је једноставан. Вода, загрејана сунцем, испарава, кондензује се и добијемо хемијски чисту, дестиловану воду. Одмах можемо да је користимо за заливање, а за пиће би било пожељно да је претходно минерализујемо. То се дешава и у природи. Велике водене површине услед загревања емитују водену пару, која се у атмосфери кондензује и враћа се на земљу као киша. Проблем је што не можемо да утичемо када ће, где и колико кише пасти, а моје пирамиде произведу “кишу” тамо где хоћемо, када хоћемо и колико хоћемо.
Одједном, Влада каже да мора да нас “разочара”:
- Знам све приче о пирамидама, али ови моји уређаји немају везе ни са Тутанкамоном ни са ванземаљцима. Облик пирамиде је само најподеснији да од природе и уз помоћ природе добијем оно што сам желео, чисту воду.
Владимир Милетин је по струци стручњак за информационе технологије. Радио је као тонски техничар на Радио-Кикинди, монтажер на локалној телевизији и као чиновник у Општинском суду у Кикинди, где однедавно ради у својој струци, али онако, за своју душу, ради и понешто што нема везе са његовом професијом. Има и сајт на којем је објаснио како се праве еколошки сапуни и дао рецепте. Ускоро ће на том сајту бити и прецизни прорачуни и објашњење како направити пирамиду која од морске прави дестиловану воду, али и како, уз мале интервенције на комбајну за камилицу, брати ово лековито биље а да се не оштети и не измрви цвет. Биће ту још којечега што можете сами направити и живети квалитетније, а при томе и уштедети паре. А где је ту његова рачуница?
- Мука ми је када видим како нас са свих страна “деру”. Новац је постао најважнија ствар на свету. Ја га имам таман колико је мојој породици потребно да живи скромно, али пристојно. Шта ће ми више? Постоје и вредније ствари од новца, а то су прави односи међу људима. Немам намеру, а ни право, да згрћем лову продавањем “својих” идеја. Све што ми је пало на памет и што сам разрадио и у пракси проверио, понудићу преко Интернета другим људима. Кога мрзи да то сам направи нека ми се обрати и ја ћу му то, било да је у питању сапун, пирамида, или нешто друго, направити и наплатити материјал и свој труд. Идеју немам право да наплаћујем, јер ко зна одакле је она дошла баш у моју главу и зашто сам ја изабран да другима пренесем нешто добро и корисно - каже Влада.

Текст и фотографије Драган БАТИНИЋ
Извор: Илустрована Политика




 
Član
Učlanjen(a)
28.09.2010
Poruka
7
Pročitala sam članak i zanima me gdje mogu naći recepte za pravljenje sapuna.
Hvala
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Natrag
Top