Šta je novo?

Otkazi u javnom sektoru od januara

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Otkazi u javnom sektoru od januara
Vlada sprema plan za smanjenje broja zaposlenih
31.08.2009. 08:00

Vlada Srbije od januara naredne godine kreće u reformu javnog sektora na svim nivoima, saznaje „Blic” u Vladi Srbije. Broj birokrata trebalo bi da bude smanjen za 10 odsto, dok će u lokalnim samoupravama otpuštanja vršiti u više faza, i nastaviće se i nakon 2010. godine. Kako se procenjuje, u Srbiji trenutno polovina opština ima prekobrojne zaposlene, dok je u nekima od njih čak 40 odsto višak.

salter-x.jpg


Rezovi u državnoj administraciji trebalo bi da obuhvate državnu upravu, lokalnu samoupravu i pokrajinske organe. Za sada se, kako saznajemo, analizira optimalni broj zaposlenih u lokalnoj samoupravi. Zapravo, pravi se analiza broja zaposlenih na 1.000 stanovnika i to na osnovu svetskih i evropskih iskustava. Ono što je utvrđeno jeste da čak 50 odsto opština ima višak zaposlenih. Kako saznajemo u Vladi, u onim opštinama u kojima postoji izraziti višak išlo bi se na otpuštanja u dve ili tri faze, dok bi u prvoj fazi bilo otpušteno 10 odsto zaposlenih. Ovakvi potezi domaćih vlasti ne čude, s obzirom na to da se u poslednje vreme sve više mogu čuti komentari kako Srbija ima skup javni sektor sa velikim brojem zaposlenih. Tako je u sklopu mera štednje planirano da se sa reformama u javnom sektoru krene već od januara, kada bi se broj zaposlenih u administraciji na svim nivoima smanjio za 10 odsto. Kada su opštine u pitanju, postoje indicije da neke imaju i do 40 odsto viška zaposlenih. Za njih će racionalizacija broja zaposlenih morati da se nastavi i nakon 2010. godine.

salter-t.jpg


U tu svrhu uskoro bi trebalo da budu usvojeni i zakoni o činovnicima u lokalnoj samoupravi i državnim službenicima. Njihovo donošenje bi naime dovelo do lakšeg otpuštanja viška onih koji loše rade, a trebalo bi da budu ukinute i neke nepotrebne procedure kako bi se povećala efikasnost rada administracije. Oni koji se ispostave kao prekobrojni u skladu sa Zakonom o radu dobiće otpremnine.
Ipak, treba reći da trenutno nema preciznog podatka koliko je zaposlenih višak u javnom sektoru, u kome radi oko pola miliona ljudi.
Neke preciznije analize nedavno je uradila Svetska banka, koja je prosvetu i zdravstvo označila kao sektore sa najmanje 15 odsto viška zaposlenih.
Prema podacima Ministarstva finansija, u obrazovanju radi gotovo 95.000 ljudi, Ministarstvo odbrane zapošljava oko 47.000, dok je u pravosuđu, lokalnoj samoupravi i organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja zaposleno preko 180.000 ljudi.
Prema podacima Zavoda za statistiku, prosečne bruto zarade u julu u javnim preduzećima čiji je osnivač Republika Srbija bile su gotovo 62.000 dinara, u preduzećima u nadležnosti lokalnih samouprava nešto više od 51.000 dinara.

Izvor: Blic
 
Top