Otisak prsta ukazuje na Da Vinčijevu sliku

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.996
Otisak prsta ukazuje na Da Vinčijevu sliku


kul-leonardo.jpgPARIZ - Stručnjaci veruju da su otkrili još jednu sliku Leonarda da Vinčija zahvaljujući otisku prsta koji je gotovo identičan sa otiskom koji
je toskanski majstor ostavio na na jednom svom drugom delu.
Analize portreta devojke, obavljene u jednoj pariskoj laboratoriji, pokazale su da otisak kažiprsta ili srednjeg prsta, uočen u gornjem levom uglu slike, u velikoj meri odgovara otisku na Da Vinčijevom "Svetom Jeronimu" koji se nalazi u Vatikanu.
Prema mišljenju stručnjaka, slika potiče s početka Da Vinčijeve karijere, u vreme kada je mladi umetnik slikao bez pomoći asistenata.
Infracrvene analize su pokazale i da je delo naslikao levoruki umetnik, što je čuveni renesansni majstor bio.
Na crtežu, urađenom mastilom i ugljenom, naslikana je mlada žena čija frizura i odeća odgovaraju milanskoj modi s kraja 15. veka. Martin Kemp, profesor istorije umetnosti na univerzitetu u Oksfordu i stručnjak za Da Vinčija, veruje da bi devojka na slici, prikazana iz profila, mogla da bude Bjanka Sforca, kćerka milanskog vojvode Ludovika Sforce (1452-1508) i njegove ljubavnice Bernardine de Koradis.
Kako je javio Bi-Bi-Si, slika je prodata 2007. jednom kanadskom kolekcionaru za 19.000 dolara kao "delo nemačkog umetnika s kraja 19. veka".

Večernje novosti
 
Natrag
Top