Ako mislis da su monasi neka duhovna kategorija veca od obicnog coveka onda je to tvoja istina.
Naravno, onaj koji je spreman, put mu se sam pokaze. Samo da li je to put Istine ili put Iluzije, u to ne ulazim.
Ako ljubav ne osecas onda ona i ne postoji. Jer ljubav nije dualisticka vec totalna. Ili je ima ili je nema.
Velika je razlika izmedju osecati i razumeti (ni glavom ni srcem).
I naravno ono sto je za mene put za tebe (mozda) nije. Nadam se da se slazemo. Cilj je jedan ali je puteva mnogo. Samo podloga od koje je taj put sacinjen je meni bezveze, a to je strah ili strahopostovanje prema Stvoritelju.
Meni se ukazala recenica pre dosta vremena kada sam bio skroz na dnu (da ne ulazim u to sad, tema ce da trpi : ), tuzan i depresivan, i bio sam u strahu od suda (sto od Bozjeg sto od ljudi), cak sam neke situacije i ljude negirao. Recenica se ukazala bas tamo gde su se nalazili svi cinioci moje drame. U prepunoj ulici ljudi. I odogovor je bio ‚‚jel ti treba jos dokaza". Od tog trenutka sve mi je postala harmonija. Tako da od straha, tuge nema nista gore za coveka, pa nek je to i monah (kao iskusenje).
Zato sam tako i odreagovao, mozda i prenaglo. Nisam hteo
. I budisti imaju slican metod kada se smeju ili placu ali podlaga njihovg puta jesu oni sami. Jastvo, sopstvo (koje nema veze sa egom). Na taj nacin oni upoznavaju sebe, svoje porive, svoje zelje, sagledavaju celinu sopstva. Pritom sebe ne osudju niti drugoga, prihvataju to sto se desava u tom trenutku. Kod pravoslavaca koji primenjuju ovakve metode ja ne da vidim nego osecam da se oni kaju (nesvrseni cin), da oni pate (mada sada ova rec nije ono sto ocu da iskazem, ne znam za drugu, neka bude patnja) ali prosto shvatam da im ostaje (nedostaje) zavrsni korak, pokajanje (svrseni cin), patnja je iluzija, oni su slobodni, dusa blista. Postali su jedno sa totalnom Ljubavi. Zasto ceo zivot u tom stanju kajanja? Zato sto je (mozda) pogresno protumacen ili shvacen uput blago krotkima jer je njihovo carstvo nebesko ili ko sada place u carstvu nebeskom ce se smejati (parafraziram, jer ne znam tacno kako glasi). Pako i Raj su sada i ovde. Ako si u Hristu (Hristolik, obozen, produhvoljen) onda si vec u raju. Uzivaj
Samo da je manje straha.
Bog je totalna ljubav. Jedini greh je ne biti sa Bogom. Jer ne znas sta propustas hehe