Отац Рафаило Бољевић - предавања

Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
Prvo bi se unapred izvinio postavljacu teme sto cu napisati ovo sto ce ga mozda dotaci ali nije mi namere da uradim nesto lose, vec da iznesem ne svoj utisak o ovome, koliko da kazem cemu vodi ovakav sistem duhovnog vezbanja.

:) Bilo mi je bas cudno kada sam pustio prvi fajl "Placem do smeha" i kada je progovorio. Naime, poslednjih godinu ipo dana sva duhovovna predavanja slusam na engleskom i kada je progovorio srpski jezik (a um mi je bio koncentrisan da cuje predavanje a ujedno uslovljen da to predavanje bude na engleskom), momentalno sam se zbunio a potom prasnuo u smeh. Cudo ti je ljudski um :)

Sto se tice predavanja?! Iskreno, nisam mogao da slusam dalje sem tog prvog jer nisam cuo vece nebuloze. Prvo, cuo sam nekoliko pravoslavnih monaha kako drze predavanja i izgleda da svi imaju problem sa sklapanjem recenica. Nisu bas nesto reciti. Ali kada progovore, nista pametno da izuste.
Ovom narodu je sasvim dosta plakanja. Placemo svaki dan (ne svi naravno) nad nasim problemima kroz koje prolazimo u vreme ove krize. Jos nam treba duhovno ucenje koje nas takodje tera u plac i u jad a osmeh zavodi kao "krevelje" i bespotreban smeh. Kao salu koju ne bi smeli da izustimo. Umesto toga, treba da nam je "dusa" stalno u placu i sve to radi Gospoda (za koga ne znamo da li postoji sto i on sam na pocetku predavanja kaze jer kaze da svako ko nema licno iskustvo sa necim o tome ne treba da prica a ako vec prica mora da se stidi pa tako i on koji drzi to predavanje moli Boga da skupi snagu i da se postidi). A ako budemo sada plakali, kasnije ce nas cekati smeh. Ma nemojte mi reci wacko2 Strasno. Ako sada placemo, uvek cemo plakati a do smeha nikada necemo doci. Tesko se leci taj plac a strucna psihologija ga naziva depresijom.

Nedavno sam imao prilike da razgovaram sa momkom koga sam upoznao preko neta i koji je imao problem sam sa sobom jer je kako on kaze stekao "versko sektasko razmisljanje" i sada se oseca lose i zeli to da napusti i da se vrati svom lepom zivotu. Nisam znao o cemu govori dok ga nisam zamolio da mi obrazlozi svoje reci. Naime, decko je jednog dana otisao do pravoslavnog manastira i pozeleo da ostane u njemu neko vreme i pomogne monasima u svakodnevnim obavezama. Ali, monasi mu nisu dali mira i svakog dana su ga navodili da se oseti manjim od mahovog zrna. Da oseti da je mali i da je niko pred Bogom i da mu dusa treba biti u placu. Momak je to zeleo da cuje i delom svog uma prihvatio to. A onda je spoznao i mracnu stranu toga. Na srecu, razgovarajuci sa ljudima koji su odvojeni od crkve, iskobeljao se je iz svega toga i momak ponovo normalno funkcionise sa svojom porodicom i svojom devojkom. Ono sto je dobro, to je da nije napustio pravoslavlje vec je odlucio da spozna Boga sam, bez negativnih uticaja monaha sa "psihickim problemima" :)

Nacin na koji pravoslavno ucenje i monaski zivot rade na iskljucenju ega vodi ka blagom psihickom poremecaju. Jedno od tih ucenja jeste ovo ucenje o placu i smehu. Temeljno ubijanje osecaja srece i zelje za bilo cim. Depresija.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
09.06.2010
Poruka
28
Шоу си написао овде. Морам признати да си ме онерасположио па сам се смејао од муке док сам читао ово.
Православна вера је нелогична па ја зато и тешко прихватљива.
Желим ти сретан пут.

Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
Шоу си написао овде. Морам признати да си ме онерасположио па сам се смејао од муке док сам читао ово.
Православна вера је нелогична па ја зато и тешко прихватљива.
Желим ти сретан пут.

Hvala, takodje :)

Nije mi bila namera da te oneraspolozim, pa izvini na tome :yea:

Član
Učlanjen(a)
12.09.2009
Poruka
511
Slušao sam o tome, i krajnje sam bio zabezeknut tim načinom razmišljanja. Apsurd. Čak sam slušao nekog monaha koj ne spava, ili spava svega 2 sata dnevno, veli, snovi su mesta gde demoni igraju kola (?????????) a on kao Božji sluga ne sme dozvoliti da mu demoni budu saigrači.
A što se tiče nelogičnosti, pravoslavlje je itekako logicno.
Sve što se opravdava i tumači; daju epiteti lošeg i dobrog; razvrstava po kategorijama, to je sve zasnovano na logici. Na logičkom umu.
Da li hoćeš Gamalilo da navedeš neku nelogičnost u pravoslavlju (u hrišćanstvu). Voleo bih to da pročitam, možda grešim.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
09.06.2010
Poruka
28
Па ето једно средство за постизање циља која користе монаси као што је подвиг неспавања је теби нелогичан.

Član
Učlanjen(a)
12.09.2009
Poruka
511
Nelogicno je zato sto je nenormalano, neprirodno. Oni logickim putem dolaze do toga, do nekih istina pa ih jos i logicki razumeju. Logika=manje spavam vise se molim->manje demona. Barem da su tu istu logiku okrenuli za 180 stepeni pa da se suoce sa tim ‚‚demonima". Postavlja se pitanje da li znas/ju(oni) cemu u opste sluze snovi?

Meni je zao ljudi koji su u strahu, i strah im je opravdanje. Valja se usuditi. I procitati malo neke knjige iz drugih oblasti, psihologije npr. Ili porazgovarati sa psiholozima, ne kao psihicki poremecena osoba, vec kao osoba koja se usudila da pogleda dalje od svog dvorista. Ona koja se usudila da neke stvari proveri, ispita. Lepo je objasnjeno od strane ucenih ljudi sta se desava sa ljudima (a i zivotinjama) kada su duze izlozeni aktivnostima. To i moj deda sa sela vrlo dobro zna. Ali da demoni igraju kola (???????????), to samo covek u strahu moze da izusti. Problem je u ljudima sto su stvorili mentalnu sliku o Bogu koji kaznjava i koji sudi, ili jos bolje, voli vernike a ne voli bezboznike i probisvete. Ali mi je najsmesnija pomisao da smo svi gresni ili rodjeni gresni. To mi je vrh. Ma mozes misliti. I sada se ljudi plase Boga (u malo ‚‚boljem slucaju" se kriju iza reci strahopostovanja) i na svakakve nacine pokusavaju da se iskupe. Ako je iskreno pokajenje (svrseni cin) onda je to jedanput i doveka. Tada se desava smrt i preporod odjedanput (ovo je nelogicno, mozda !?). Umire stari, negativni i rdjavi deo (duse) a stvara se novi, iskreni, Istinit. Posle tog momenta dusa na tom delu Isijava. Vrlo vrlo tesko je da taj deo propadne (moguce, ali je onda kajanje (proces pripreme za pokajanje) bilo sarena laza) i da ponovi isto kroz sta je Dusa prosla.

Ali ako je to njihov put, onda uredu. Ja nemam nista protiv da to neko radi, samo mi je to glupo i apsurdno sto rade. Nema potrebe za unistavanjem Tela (kako fizickog tako i duhovnog). Nepromisljeno niti proveravano (opet moje misljenje) ali ko hoce nek izvoli. To odgovara samo njihovim interesima i njihovim strahovima.

P.S.
Meni je sasvim logicno to sta oni rade, jer ne znaju za bolje :) Ali mi je nebulozno, nepotrebno. Koliko je tu samo zdravih neuronskih veza unisteno : ))))))
Uzmi i pogledaj Prirodju, odgovor ti se sam pokazuje hteo ti to da prihvatis ili ne.
Ukoliko je moguce pokusaj da prihvatis ovo kao moj stav, ne da ti pridikujem ili drzim slovo :)

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
09.06.2010
Poruka
28
Методи за спасење који користе монаси нису баш примењиви за нас обичан свет који такођер жели да се спасе. Не може обичан човек да прихвати подвих на пример неспавања, као Свети Јован Шангајски који никада није спавао.
Ми можемо да се не преједамо, да се не опијамо, да не блудничимо и слично, да не шетамо мислима по свету док смо на Литургији, да уопште немамо ни страха а ни љубави према Богу и ближњима, да не падамо у тугу ни због чега и слично, а о чему отаца Рафаило све време говори.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
12.09.2009
Poruka
511
Ako mislis da su monasi neka duhovna kategorija veca od obicnog coveka onda je to tvoja istina.
Naravno, onaj koji je spreman, put mu se sam pokaze. Samo da li je to put Istine ili put Iluzije, u to ne ulazim.
Ako ljubav ne osecas onda ona i ne postoji. Jer ljubav nije dualisticka vec totalna. Ili je ima ili je nema.
Velika je razlika izmedju osecati i razumeti (ni glavom ni srcem).
I naravno ono sto je za mene put za tebe (mozda) nije. Nadam se da se slazemo. Cilj je jedan ali je puteva mnogo. Samo podloga od koje je taj put sacinjen je meni bezveze, a to je strah ili strahopostovanje prema Stvoritelju.
Meni se ukazala recenica pre dosta vremena kada sam bio skroz na dnu (da ne ulazim u to sad, tema ce da trpi : ), tuzan i depresivan, i bio sam u strahu od suda (sto od Bozjeg sto od ljudi), cak sam neke situacije i ljude negirao. Recenica se ukazala bas tamo gde su se nalazili svi cinioci moje drame. U prepunoj ulici ljudi. I odogovor je bio ‚‚jel ti treba jos dokaza". Od tog trenutka sve mi je postala harmonija. Tako da od straha, tuge nema nista gore za coveka, pa nek je to i monah (kao iskusenje).
Zato sam tako i odreagovao, mozda i prenaglo. Nisam hteo :). I budisti imaju slican metod kada se smeju ili placu ali podlaga njihovg puta jesu oni sami. Jastvo, sopstvo (koje nema veze sa egom). Na taj nacin oni upoznavaju sebe, svoje porive, svoje zelje, sagledavaju celinu sopstva. Pritom sebe ne osudju niti drugoga, prihvataju to sto se desava u tom trenutku. Kod pravoslavaca koji primenjuju ovakve metode ja ne da vidim nego osecam da se oni kaju (nesvrseni cin), da oni pate (mada sada ova rec nije ono sto ocu da iskazem, ne znam za drugu, neka bude patnja) ali prosto shvatam da im ostaje (nedostaje) zavrsni korak, pokajanje (svrseni cin), patnja je iluzija, oni su slobodni, dusa blista. Postali su jedno sa totalnom Ljubavi. Zasto ceo zivot u tom stanju kajanja? Zato sto je (mozda) pogresno protumacen ili shvacen uput blago krotkima jer je njihovo carstvo nebesko ili ko sada place u carstvu nebeskom ce se smejati (parafraziram, jer ne znam tacno kako glasi). Pako i Raj su sada i ovde. Ako si u Hristu (Hristolik, obozen, produhvoljen) onda si vec u raju. Uzivaj :)
Samo da je manje straha.
Bog je totalna ljubav. Jedini greh je ne biti sa Bogom. Jer ne znas sta propustas hehe :)

Poslednja izmena:
Natrag