Šta je novo?

Ostružite boju sa stakla

  • Začetnik teme Ana_ana
  • Datum pokretanja
Ana_ana

Ana_ana

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.746
Ostružite boju sa stakla

Prozori i vrata koje čini više malih staklenih površina vrlo su lijepi. Uz to što u domu osiguravaju dovoljno svjetlosti, manje staklene površine ostavljaju dojam veće kompaktnosti i sigurnosti ostakljene površine.


Ako ste te sreće da staklene površine na vašim vratima ili prozorima dijele elementi aluminijske ili plastične stolarije, odnosno lajsne presvučene vinilom, nikada nećete imati problema s bojenjem stolarije. To je utoliko dobro što vas bojenje ovih tankih elemenata, posebno na spojevima sa staklom može dovesti do ludila.


Kako biste zaštitili stakla od mogućnosti da ih uprljate bojom, morat ćete svaku malu staklenu površinu (obostrano) barem po rubovima oblijepiti zaštitnom trakom. To će vam oduzeti dosta vremena već kod pripreme za bojenje. Još niste niti počeli, a živci su sve tanji! Pokušavati strpljivo i pažljivo bojiti drvene elemente, a da pri tom ne zahvatite staklo, totalno će vas iscrpiti, a malo je vjerojatno da ćete u tome zaista i uspjeti.

Jedini način da se poštedite prevelikog pritiska zbog zahtjevnog posla koji je pred vama je da bez previše pažnje i zamaranja obojite spojne površine i ne zamarate se time što ste bojom zahvatili i staklo! Nakon što se boja osušila na dodir, a to je već za oko 30 minuta, sastružite se žiletom i sastružite boju sa stakla. Vodite računa da ne čekate predugo, jer kada se boja osuši do kraja i stvrdne, struganje će vam oduzeti jednako onoliko vremena koliko bi utrošili da ste prozorčiće pažljivo oblijepili zaštitnom trakom.

Ono što nikako ne biste trebali pokušavati, boju sa stakla do rubova lajsni očistiti razrjeđivačem, jer sasvim je sigurno da ćete se dotaknuti svježe obojene drvene površine (kao što vam se to dogodilo i sa staklom!), pa ćete je morati ponovno bojiti ili popravljati posljedice ovog pokušaja.

Autor: UrediDom
 
S

skopje59

Član
Učlanjen(a)
28.09.2010
Poruka
2
Umjesto obicnog zileta da se nebi posjekli uzmite "bik" za brijanje i odstranite donji deo i imacete super spravu za ciscenje ne samo farbe sa stakla nego i drugih prljavstina.
 
P

prijateljv

Učlanjen(a)
14.02.2014
Poruka
13
u farbarama ima da kupi posebno namenjen "grebac farbe" ili tako nekako...ne mogu da pronadjem neku sliku ali mislim da vecina zna o cemu pricam...
Ovo je zakon za skidanje farbe sa prozora ili ako je ona "kanula na pod i slicno"...
Nozevi (to jest "zileti") odgovaraju sa onog standardnog skalpera...znaci prava stvar.Pre nego sto krenete da "grebete" farbu malo je "natopite" sa nitro razredjivacem
 
Mr.Daky

Mr.Daky

Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
To se zove "bojoder". Nanese se četkicom (recimo, ako želite ofarbati stri prozor). Nakon 10 minuta možete špahtlom skinuti staru boju i nanijeti novu.
 
Top