Oštriji uslovi za odlazak u penziju

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Sa MMF predstoji dogovor o penzionom sistemu

U preostala dva dana razgovora predstavnika Srbije i misije Međunarodnog monetarnog fonda neophodno je postići dogovor o reformi penzionog sistema kako bi revizija aranžmana bila uspešno završena. Fond traži da predlog, koji bi predstavljao suštinu nacrta i izmena Zakona o penzijama, Vlada usvoji do kraja godine i potom prosledi parlamentu, saznaje „Blic“ u Vladi Srbije.

Osnovno je pitanje, međutim, da li je Srbija spremna da reformiše svoj penzioni sistem i da li će sa MMF postići dogovor u kom pravcu će ići ta reforma.
- Suština je da Fond zahteva pooštravanje uslova prevremenog penzionisanja, kao i da se suzi grupa sa beneficiranim radnim stažom samo za rudare, policajce, profesionalne vojnike, vatrogasce... Naredne godine moraju da budu godine radikalne štednje na svim nivoima. Moraćemo da iz godine u godinu smanjujemo javnu potrošnju, budžetski deficit, ali da se kapitalne investicije zadrže na istom nivou - kaže za „Blic“ izvor blizak pregovaračima.
Za sada je sa MMF postignut dogovor da će budžetski deficit u 2010. godini iznositi četiri odsto bruto domaćeg proizvoda, a Fond je prihvatio racionalizaciju broja državnih činovnika. Plate u javnom sektoru i penzije u idućoj godini ostaju zamrznute, ali ostaje da se vidi kako će penzije nakon odmrzavanja rasti. Stopa PDV se neće menjati.

Autor: D. N.
 
Član
Učlanjen(a)
21.10.2009
Poruka
205
Ima svi da radiDu do 105-e, i tačka!!

Beše ono Argentina slušala bRez pogovora MuMuFu??
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
Ma ja mislim da ćemo da radimo do smrti, pa kad kome dođe. Nekome pre, nekome kasnije...
 
Član
Učlanjen(a)
11.09.2009
Poruka
9
;)
ma uvesce zapadni sistem

Muskarci sad 67 na 70 godina
Zene .... sad 65 na 67 godina
ako ides ranije, umanjeno ti je 18%

Zapadni sistem, Srbijanske "plate"
 
Natrag
Top