Osteoporoza

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Osteoporoza - okanite se dijeta, čuvajte kosti!

Zadovoljna.hr 15.07.2010 14:51



Iako je mišljenje kako je osteoporoza kao učestala metabolička bolest kostiju karakteristična za poodmaklu dob žena, ona se sve češće javlja i kao posledica 'osiromašenog' načina prehrane u ranijoj životnoj dobi

Pazite na kosti danas kako biste i u zreloj dobi uživali u zdravom i vitalnom tijelu
Upozorenja o važnosti zdrave ishrane na zdravlje kostiju uglavnom dolaze od strane stručnjaka s kojima nemamo dovoljno kontakta ili starijih članova obitelji koje nerijetko smatramo pretjerano zaštitničkim.
No, kada se zareda sve veći broj mlađih osoba ili pak onih iz svijeta poznatih i slavnih s alarmantnim problemima s kostima, svima postaje itekako očito da su kosti sve više na udaru ubrzanog načina života i nepravilne ishrane.
Tako je i glumica Gwyneth Paltrow priznala kako zbog mnogobrojnih dijeta lišenih određenih namirnica ili prehrambenih skupina u 37. godini boluje od osteopenije, prve faze osteoporoze.
Osteoporoza je poremećaj gubitka koštane mase uslijed čega kosti postaju krhke i lomljive. Iako su pojava i razvoj te bolesti najčešće genetski uvjetovani, njezin početak i intenzitet napredovanja uvelike ovise o vanjskim čimbenicima, odnosno načinu života.
Povećan rizik ranog razvoja i brzog napredovanja osteoporoze imaju žene koje se tijekom života ne hrane na odgovarajući način - ne unose hranom dovoljne količine kalcija i vitamina D (osobito tijekom drugog desetljeća života) i često su na dijeti.

dbf566606283e3f1679025de0a0f228d.jpg


Neka zeleno povrće bude svakodnevnom na vašem tanjuru


Mnogobrojne dijete isključuju unos dovoljne količine vitamina i minerala, nužnih za izgradnju kostiju, osobito vitamina D i kalcija, što povećava rizik ranog obolijevanja od osteoporoze ili osteopenije.

Namirnice koje su najbogatije vitaminom D i kalcijem
, kao i drugim vitaminima i mineralima važnim za očuvanje zdravlja kostiju:

- mlijeko i mliječni proizvodi
- voće (svježe i sušeno)
- zeleno povrće (brokula, blitva raštika, kupus
..)
- riba (inćuni, srdela, losos, haringa)
- orašasti plodovi

Vitamin D poznat je i kao 'sunčani vitamin' jer nastaje sintezom u našem organizmu pod utjecajem sunčeve svjetlosti. Stoga je potrebno svakodnevno boraviti najmanje petnaest minuta na suncu kako bi se pod utjecajem UV zraka potaknulo stvaranje vitamina D.
Prema riječima doktorice Aide Filipčić iz Poliklinike Nemetova osteoporoza zapravo započinje u djetinjstvu i ranoj mladosti, a njeni simptomi se pojavljuju u zreloj životnoj dobi. Simptomi osteoporoze mogu biti bolovi u leđima, gubitak visine praćen pognutim držanjem, 'grba' na leđima i slični simptomi koje se najčešće pripisuje godinama i iz tog razloga ih se uglavnom zanemaruje.
Osim unosa navedenih namirnica bogatih vitaminom D i kalcijem, potrebna je i redovita fizička aktivnost i održavanje optimalne tjelesne težine (mršave osobe sklonije su razvoju osteoporoze).

Također se preporuča što manja konzumacija tvari koje ometaju apsorpciju kalcija, a to su:

- gazirana pića
- brza hrana
- kofein
- alkohol
- nikotin


Najpouzdaniji način ranog otkrivanja osteoporoze jest metoda denzitometrije - rentgensko mjerenje gustoće kostiju, koju je potrebno napraviti kod žena starijih od 65 godina i muškaraca starijih od 75 godina. Raniji pregled preporuča se ako postoje rizični faktori te kao screening nakon 35. godine života te u perimenopauzi.

'Kada se jednom dijagnosticira osteoporoza, njezino liječenje uključuje uklanjanje rizičnih čimbenika, osiguravanje dovoljnog unosa kalcija i vitamina D3, primjenu hormonskog nadomjesnog liječenja te lijekove koji inhibiraju koštanu resorpciju ili stimuliraju koštanu izgradnju', objašnjava dr. Filipčić, specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Dobar jelovnik jača kosti

ISHRANOM PROTIV OSTEOPOROZE

Dobar jelovnik jača kosti


zdravlje01.jpg


Svetski dan osteoporoze obeležava se 18. oktobra. Ova bolest, koja poslednjih godina u svetu poprima razmere epidemije, može se preventirati.

Adekvatna ishrana ima presudnu ulogu

Osteoporoza, ili pojava krhkih kostiju u kojima se smanjuje sadržaj minerala i proteina popularno se zove i “tiha epidemija”, budući da neretko nema značajnijih simptoma, dok ne dođe do preloma kosti. Uprkos brojnim stručnim i popularnim tekstovima objavljenim o osteoporozi, učestalost osteoporoze raste i predviđa se da će značajno rasti u sledećih 50 godina. Svakih 30 sekundi u Evropi se dogodi jedan prelom kosti koji je posledica osteoporoze.
U svetu 8-10% populacije boluje od osteoporoze, a 30 % žena nakon menopauze oboli od te bolesti. Ako govorimo o učestalosti osteoporoze u Evropi, zaključujemo da je ona daleko najveća u Skandinaviji i severnim zemljama Evrope, dok je najmanja učestalost primećena na Mediteranu

ŠTA JE UZROK OSTEOPOROZE


zdravlje02.jpg


Tačan uzrok osteoporoze nije poznat. Smatra se da je pojava te bolesti vezana za prirodni proces starenja koji uključuje smanjenu koncentraciju estrogena kod žena i testosterona kod muškaraca. Nedovoljan unos kalcijuma, fosfora i vitamina D takođe se povezuje sa pojavom osteoporoze. I muškarci i žene mogu oboleti od nje, iako su žene bele puti u postmenopauzi izložene većem riziku.

Gustina koštane mase koja se postigne tokome adolescencije ključna je za rizik pojave osteoporoze kasnije u životu. Najviša gustina koštane mase postiže se oko tridesete godine života, te se zatim počinje smanjivati, kao deo normalnog procesa starenja. Gustina koštane mase smanjuje se znatno brže pet do deset godina nakon menopauze. Muškarci postižu veću koncentraciju koštane mase od žena, pa su stoga manje podložni ovoj bolesti. Žene koje postignu veću gustinu koštane mase do tridesetih godina imaju manje šansi da obole od osteoporoze u starijem životnom dobu.
Osobe na terapiji kortikosteroidima koja traje više od šest meseci mogu biti izložene pojačanom riziku od osteoporoze. Često je osteoporoza kod muškaraca uzrokovana dugotrajnom terapijom kortikosteroidima. Osteoporoza je retka kod dece i adolescenata, ali može se sresti kod mladih ljudi koji boluju od anoreksije.
Žene belkinje sitne građe češće obolevaju od osteoporoze. Značajnu ulogu ima i genetsko nasleđe, upotreba pojedinih lekova, pušenje i nedovoljna fizička aktivnost. Međutim, značajan faktor u nastanku osteoporoze predstavlja ishrana. Anorexia nervosa, nizak unos kalcijuma, fosfora, vitamina D i kalijuma, kao i prekomeran unos alkohola, kofeina, soli i prehrambenih vlakana direktno utiču na pojavu ove bolesti.

UČESTALOST OSTEOPOROZE


U svetu 8-10% populacije boluje od osteoporoze, a 30% žena nakon menopauze oboli od te bolesti. Ako govorimo o učestalosti osteoporoze u Evropi, zaključujemo da je ona daleko najveća u Skandinaviji i severnim zemljama Evrope, dok je najmanja učestalost primećena na Mediteranu. Čemu pripisati ovaj fenomen? Teško je ograničiti se na jedan uzrok, a smatra se da je u pitanju spoj različitih faktora koji čine životni stil. Među njima se ističu veća izloženost sunčevoj svetlosti i prehrambene navike.

ADEKVATNA ISHRANA VAŽNA ZA KOSTI


zdravlje03.jpg


Adekvatna ishrana tokom života esencijalna je za razvoj i održavanje kostiju. Iako bolesti poput osteopenije (smanjena gustina koštane mase) i osteoporoze imaju kompleksnu etiologiju, rizik pojave ovih bolesti može se smanjiti osiguravanjem potrebnih nutrijenata u određenim životnim fazama. Često se uzrokom osteoporoze proglašava isključivo nedovoljan unos kalcijuma. Unos kalcijum primarna je prevencija osteoporoze, ali spisak važnih nutrijenata prilično se proširio u poslednjih nekoliko godina. Istovremeno se proširuje i „crna lista”, pa se smatra da prekomeran unos alkohola, kofeina, soli, prehrambenih vlakana i fosfata uzrokuje izlučivanje kalcijuma iz organizma.


IZVORI KALCIJUMA


Najviše tzv. „prehrambenog” kalcijuma dolazi iz mlečnih proizvoda. Ostali dobri izvori kalcijuma su sitna morska riba koja se jede s kostima, losos, alge, zeleno povrće, sušeno voće, orašasti plodovi i tofu. Danas je trend obogaćivanja hrane apsolutni adut prehrambene industrije, pa se neretko na policama supermarketa susrećemo sa sokovima, mlekom, jogurtima, ali i žitaricama obogaćenim kalcijumom. Utvrđeni dnevni adekvatni unos kalcijuma za odrasle je 1.000 mg. Ovu količinu možemo uneti s tri velike čaše mleka. Iako je moguće pažljivo izbalansiranom ishranom uneti potrebnu količinu kalcijuma, mnogi se odlučuju za dodatke ishrani, a sve češće to savetuju i lekari.

DNEVNI MENI ZA ČVRSTE KOSTI


zdravlje05.jpg


Doručak

- 30 g hrskavog muslija obogaćenog sa Ca i Mg
- 3 dl mleka
- Bela kafa

Užina
- 3 dl jogurta (voćnog ili običnog)
- 1 jabuka srednje veličine

Ručak
- Sardine na gradelama (200g)
- Blitva sa krompirom, belim lukom i maslinovim uljem
- Nekoliko kockica parmezana (ukupno 50g)
- 1 manji grozd

Užina
- 5 sušenih smokava
- Šaka badema

Večera
- Salata s tofuom (2 paradajza, rukolu, 50 g tofua u kockicama, začiniti s malo maslinovog ulja, poprskati balzamikom i posuti prženim susamom) - Integralno pecivo


ŽUMANCE BOGATO D VITAMINOM


zdravlje08.jpg


Vitamin D je supstanca rastvorljiva u mastima, a nalazi se u ograničenom broju namirnica poput ulja iz jetre bakalara, žumanceta, putera i ribe iz hladnih severnih mora kao što su losos i haringa. Smatra se vitaminom budući da sinteza u ljudskom organizmu zavisi od izlaganja kože sunčevim zracima, iako ima aktivnost hormona. Vitamin D nastaje pod uticajem ultraljubičastih zraka na jedan oblik holesterola u koži. Preporučena dnevna doza je 200-600 I.U. Najbolji način snabdevanja organizma vitaminom D je izlaganje sunčevim zracima u trajanju od 10 do 15 minuta, jer se tada automatski reguliše količina nastalog vitamina D.


ZAŠTO JE VAŽAN KALIJUM


U poslednje vreme većina naučnih studija koje se bave problematikom prevencije osteoporoze, fokusirana je na unos voća i povrća u zavisnosti od gustine koštane mase. Veliki broj studija govori o pozitivnom uticaju kalijuma poreklom iz voća i povrća. Čini se da kalijum iz voća i povrća deluje zaštitnički na kalcijum i sprečava njegovo izlučivanje, a procenjeno je da jedan srednji krompir ili jedna velika banana „uštede” oko 60 mg kalcijuma. Budući da voće i povrće sadrže brojne važne nutrijente i fitohemikalije, te mogu preventivno uticati na pojavu i razvoj brojnih degenerativnih bolesti. Zato je vrlo važno dnevno uneti pet ili više porcija voća i povrća. Natrijum, koga nalazimo uglavnom u zasoljenim namirnicama, ima upravo suprotan efekat i uzrokuje pojačano izlučivanje kalcijuma iz organizma.

SOJA ŠTITI JAPANCE


zdravlje09.jpg


Izoflavoni iz soje su biljni estrogeni koji poseduju fitoestrogensku i antioksidativnu aktivnost. Za ove supstance smatra se da mogu usporiti razgradnju kostiju, a do tih zapažanja došlo se epidemiološkim studijama sprovedenim u Japanu. Naime, u Japanu je unos mlečnih proizvoda prilično nizak, a istovremeno je učestalost osteoporoze mala. Čini se da visok unos soje, a time i fitoestrogena, štiti istočne populacije od osteoporoze. Sintetski izoflavon, koji se još naziva i ipriflavon, čak se koristi i kao terapija osteoporoze.


NE ZABORAVITE PROTEINE


Ne treba zaboraviti da su za formiranje kostiju potrebni proteini i stoga njihov unos ne sme biti prenizak. Teško je povući oštru granicu između visokog i niskog unosa proteina, ali jedno je sigurno – proteini koje konzumiramo moraju biti vredni (poput proteina surutke i sojinih proteina).

Izvor: AKTER



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Osteoporoza – tipično ženska bolest koja može da se spreči

Osteoporoza – tipično ženska bolest koja može da se spreči

Žena blic 18.08.2011 16:36

2539_vezbe-foto-01-Public_hf.jpg

Od osteoporoze, bolesti koštanog tkiva, boluje svaka treća žena i svaki šesti muškarac nakon pedesete godine života. Zbog toga se osteoporoza u medicinskim krugovima tretira kao ozbiljna pretnja zdravlju. Zabrinjavajući je i podatak Svetske zdravstvene organizacije da bi broj preloma kuka, kao posledice ove bolesti, do 2050. godine mogao da se uveća na osam miliona godišnje.

ZAŠTO NEMA SIMPTOMA

Osteoporoza je jedan od glavnih uzroka ozbiljnog invaliditeta kod starijih ljudi. Prelomi kostiju, kuka i pršljenova najčešća su i najozbiljnija komplikacija.


Mnoge žene mešaju simptome osteoporoze sa simptomima artritisa i čekaju da ih zabole zglobovi pre nego što posete lekara. Osteoporoza se pritajeno razvija do prvih simptoma.
Javlja se vrlo dramatično, prelomom kostiju i pri manjim padovima ili udarcima. Zbog prekomernog gubitka kalcijuma i koštanog tkiva, kosti su postale krte i osetljive na prelome.

RIZIČNE PEDESETE

Osteoporozi su, zbog krhke građe, sklonije žene. Rizik se povećava i ulaskom žene u menopauzu, kada dolazi do drastičnog pada nivoa estrogena, polnog hormona koji nas čuva od preteranog gubitka koštane mase.
Ispitivanja pokazuju da posle četrdesete godine života svi gubimo do jedan odsto koštane mase godišnje. Kod žena je taj gubitak dva puta veći ulaskom u menopauzu. Međutim, gubitak koštanog tkiva zabeležen je i kod mladih žena koje imaju neredovne menstruacije, žena koje pate od anoreksije i onih koje se profesionalno bave sportom. Paradoksalno je jedino da trudnoća i dojenje ne povećavaju rizik, iako se kalcijum u ovom periodu pojačano troši.


ISPITAJTE NA VREME

Genetsko nasleđe, dugotrajno uzimanje steroidnih lekova, hormonski poremećaji - bolesti štitnjače i nadbubrežne žlezde - takođe predstavljaju faktor rizika za razvoj osteoporoze.
Na gubitak koštane mase utiču pušenje, upotreba alkohola i kafe, nedostatak fizičke aktivnosti i česte dijete. Osobe kod kojih postoji povećan rizik od osteoporoze, trebalo bi da preventivno da obavljaju merenje gustine kostiju ultrazvučnom denzitometrijom. Ovo je jedini pouzdan dijagnostički metod kojim se može otkriti bolest u ranoj fazi. Ženama se savetuje da ovaj pregled obave posle 45 godine.


2346_soja-i-jos-ponesto-dreamstime_4645476-igor-dutina_kul.jpg

ZDRAV ŽIVOT ZA ZDRAVE KOSTI

Da bi se smanjio rizik od pojave osteoporoze najvažniji je režim života i ishrane. Treba izbegavati, dodaje, alkohol i cigarete. Da bi kosti bile jake i zdrave, potrebno redovno vežbati i što više šetati. Važno je da se unosi dovoljno kalcijuma i vitamina D, belančevina, pa u ishrani treba da bude zastupljeni jogurt, riba, beli luk, peršun, povrće i žitarice. Soja se naročito preporučuje ženama u menopauzi, jer pomaže apsorpciju kalcijuma i izgradnju kostiju.
Kod žena u menopauzi pomaže dopunsko hormonsko lečenje, odnosno kombinacija estrogena i progestina. Dobre rezultate daju i terapije nehormonskim lekovima koji povećavaju gustinu minerala i sprečavaju gubitak koštane mase.

Da biste sačuvali čvrste kosti redovno vežbajte. Evo nekoliko jednostavnih vežbi koje možete da svakodnevno da praktikujete.

 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Zaboravite lekove za osteoporozu, borite se na prirodan način

14. 08. 2011.
Press


Zaboravite lekove za osteoporozu, borite se na prirodan način


Alternativna medicina napokon je barem u nečemu bila potpuno u pravu: bolest kostiju ne treba da se leči hemijom, već isključivo zdravom ishranom, vežbom i unosom dodatnih vitamina i minerala

1.jpg

Dugi niz godina lekari su histerično prepisivali lekove protiv osteoporoze. Alternativne lekare, koji su preporučivali prirodne načine lečenja ove bolesti, smatrali su ludacima. Ali, danas se mnogi naučnici u potpunosti slažu s lekarima alternativne medicine i upozoravaju na neefikasnost i štetnost konvencionalnih lekova za lečenje osteoporoze. Za lečenje ove bolesti, koja se javlja kod mnogih starijih osoba, pogotovo žena, sada se preporučuje zdrava ishrana, vežbe i unos dodatnih vitamina i minerala.Osteoporoza je progresivno slabljenje kostiju. Osnova za osteoporozu je genetski faktor, ali utiču i ishrana, pogotovo manji unos kalcijuma ili hrane koja podstiče izlučivanje kalcijuma, godine, pol i stres. Skoro svaka četvrta žena starija od šestdeset godina boluje od osteoporoze. Žene koje su rano ušle u menopauzu ili su im hirurški pre 45. godine uklonjeni jajnici imaju veće šanse da obole.
Postoje i ostali uzroci koji doprinose obolevanju, kao što su nizak rast, neuravnotežen menstrualni ciklus, anoreksija, alkoholizam i pušenje. I muškarci mogu oboleti od osteoporoze i najčešći uzrok je alkoholizam, a podstiče je i gubitak testosterona.

Lekovi više štete nego koristi


Naučnici upozoravaju da konvencionalni lekovi za lečenje osteoporoze nisu samo skupi, nego i imaju opasne nuspojave. Ironično, nuspojave uključuju povećan rizik od frakture kuka i nekrozu (odumiranje kosti) vilice. Bisfosfonati, na primer, remete normalnu strukturu kosti i blokiraju ćelije koje razgrađuju stare kosti i prave mesto za stvaranje novih kostiju. Kao rezultat toga, nove kosti se grade pored starih, umesto da zamene staru kost. Tako se povećava gustina kostiju, ali njihova struktura postaje neprirodna.

Zdravlje takvih kostiju je pod znakom pitanja. Osim toga, nedavna istraživanja pokazala su da bisfosfonati uzrokuju opasnu srčanu aritmiju, koja može biti smrtna. Testovi za merenje gustine kostiju nažalost su daleko od preciznosti. Oni mere samo gustinu, ali ne i kvalitetu kostiju. Iako testovi pokazuju da je sve u redu, svejedno postoji rizik od frakture - i obrnuto.

Zdrava ishrana umesto lekova


Za većinu ljudi upotreba konvencionalnih lekova trebalo bi da bude poslednji izbor, kažu naučnici. Nakon deset godina istraživanja došli su do zaključka da unos kalcijuma i vitamina D u organizmu odrasle osobe povećava gustinu i kvalitet kostiju, što drastično smanjuje rizik of frakture kuka. Na kvalitet kostiju takođe povoljno deluju i magnezijum, kalijum i lizin. Zato se kod osteoporoze preporučuje uzimanje namirnica koje sadrže velike količine ovih nutrijenata. Isti rezultat možete postići i koršćenjem dodataka u ishrani. Dovoljne količine vitamina D možete dobiti redovnim sunčanjem.

Sirova hrana


Sirova hrana je lekovita i pokazala se korisnom protiv mnogih bolesti. Nije iznenađujuće što sirova hrana pomaže i kod osteoporoze.
Sirova hrana najbolje hrani naše ćelije, za razliku od hrane pune aditiva, pesticida, hormona i ostalih hemikalija. Najjačim oružjem protiv osteoporoze smatra se sirov kelj, jer on sadrži ogromne količine najkvalitetnijeg kalcijuma, koji se lako ugrađuje u kosti.

Kafa nikako, alkohol umereno

  • Jedno istraživanje na Harvardu u kom je učestvovalo 84.000 sredovečnih žena pokazalo je da su žene koje su pile više od tri šoljice kafe dnevno bile tri puta sklonije prelomu kuka od onih koje su unosile malo ili nimalo kofeina. Čaj nije pokazivao štetne efekte.
  • Posebno je rizična kombinacija malo kalcijuma, a dosta kafe. Zanimljivo je i istraživanje sa Pitsburškog univerziteta koje je pokazalo da malo alkohola (tri do šest čašica u sedam dana) dovodi da povećanja estrogena, što povoljno deluje na mineralizaciju kostiju.
  • Međutim, veće količine alkohola deluju kontraproduktivno i oštećuju koštane ćelije. Količina alkohola koja ne predstavlja opasnost po kosti je ista ona količina koja se preporučuje za opšte zdravlje, ne više od jednog-dva pića dnevno.
Vežbe

Kao i mišićna masa, ako ne vežbamo redovno, naša koštana masa se s vremenom smanjuje. Zato su redovne sportske aktivnosti vrlo bitne za prevenciju osteoporoze. za vreme vežbanja ne rade samo mišići, nego i kosti. Kao odgovor na vežbu, kosti počinju ponovo da se formiraju. Za prevenciju i lečenje osteoporoze možete koristiti različite vežbe, ali dizanje tegova pokazalo se kao posebno korisno za formiranje snažnih kostiju. Ako ste starija osoba i malo se krećete, počnite redovnom da šetate, da biste se vratili u dobru kondiciju. Ako ste mladi, a postoji rizik da dobijete osteoporozu, počnite odmah da vežbate.

Ana Mitić

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Osteoporozna trećina žena i petina muškaraca u svetu

PARIZ 20. 10. 2011
TANJUG

Osteoporozna trećina žena i petina muškaraca u svetu

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv osteoporoze, bolesti koja pogađa svaku treću ženu i svakog petog muškarca u svetu, preneli su francuski elektronski mediji
Radi se o oboljenju koje dovodi do gubitka koštane mase, pa samim tim i lakšeg preloma kostiju.
Da bi se sprečilo to oboljenje ili zaustavilo, ukoliko je osoba njime već zahvaćena, potrebno je da ishrana bude uravnotežena i dovoljno bogata kalcijumom (mleko i mlečni proizvodi) koji pozitivno utiče na zdravlje kostiju i na taj način omogućava da se u značajnoj meri uspori pojava preloma.
Lekari ističu da bi dnevno, u zavisnosti od godina, trebalo unositi između 1.000 i 1.500 miligrama kalcijuma preko uravnotežene ishrane, što je dovoljno da se zadovolje potrebe organizma.
Uravnotežena ishrana učestvuje između ostalog i u održavanju rezervi vitamina D koji u aktivnom obliku podstiče u digestivnom traktu absorpciju kalcijuma i njegovo fiksiranje za skelet.
Osim mleka i mlečnih proizvoda, protiv osteoporoze se, između ostalog, preporučuje i konzumiranje morske ribe, zeleniša, kao i koštunjavog voća, drugih namirnica bogatih kalcijumom, ali i bavljenje fizičkom aktivnošću.
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Osteoporoza je tihi ubica

Osteoporoza je tihi ubica

Ova bolest nastaje podmuklo, bez jasnih znakova, u kostima, u njihovoj strukturi, u čvrstini kostiju i rezultira njihovom krtošću i lomljivošću, čak i posle male nesrazmerne traume, navode stručnjaci.

v245916p0.jpg

Internista i endokrinolog Medicinskog fakulteta u Beogradu prof. doktor Snežana Đurica je istakla da je osteoporoza hronična nezarazna i metabolička bolest kostiju koja nastaje progresivnim smanjenjem koštane gustine i procenjuje se da u Srbiji od nje boluje oko pola miliona žena i oko 200.000 muškaraca.

"Tako nastali prelom kosti uzrokuje hroničan bol kod osobe, deformitet, često invalidnost i zavisnost od tuđe nege, značajno smanjuje kvalitet života, a naglašen je i mortalitet", rekla je Đurica.

Ona je istakla i da je poznato da je ishod preloma kuka kod dvadeset odsto bolesnika starijih od pedeset godina fatalan tokom prve godine zbog mogućih komplikacija.

Đurica je kazala da demografske promene nastale širom sveta ukazuju da starenjem populacije preti tiha epidemija i osteopenije i osteoporoze u decenijama koje su pred nama.

"U Srbiji demografski proračuni i projekcije ukazuju da će 21. vek biti vek starih ljudi", istakla je Đurica i dodala da ne postoje tačni podaci koliko sada u Srbiji ima osoba sa smanjenom gustinom koštane mase.

Prema njenim rečima, uzroci osteopenije i ostoporoze su brojni, a među njima su naše štetne navike, prevelik unos kofeina, alkohola, nikotina, droga, pojedinih lekova bez kontrole i slično, ali se uz to ne sme zanemariti i genetski faktor.

Đurica je ukazala da je rana dijagnostika izuzetno značajna i ima sociološki i ekonomski karakter koji je značajan za društvo u celini koje, bez obzira na to koliko je bogato, neće moći da plati i stavi na pozitivnu listu lekove koji su neophodni za lečenje osteoporoze.

"Zato je neophodan aktivan odnos svakoga od nas, jer svi treba da sagledamo svoje faktore rizika i da ih umanjimo njihovo štetno delovanje koliko god je to moguće", istakla je Đurica.

"U svakom trenutku kost se i stvara i razgrađuje, ali kada su u pitanju žene, kod njih
do menopauze postoji dominacija zahvaljući estrogenim hormonima", kazala je Đurica i dodala da već s početka menopauze treba razmišljati o kvalitetu koštane supstance, o kvalietu krvnih sudova, promeni lipidnog profila, promeni samopouzdanja i ponašanja.

Prema rečima doktorke, tada je najlakše uraditi ranu dijagnostiku i to pouzdanom metodom poznatom kao "Deksa"- merenjem mineralne gustine koštane mase.

Ona je istakla da, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, u Srbiji domovi zdravlja imaju aparat kojim se moze uraditi skrining, što je neophodno da se pacijent uputi na pregled metodom "Deksa".

Govoreći o izboru leka kada se utvrdi da osoba boluje od osteoporoze, Đurica je navela da se obično daju lekovi koji sprečavaju dalji gubitak mineralne čvrstine kostiju ili pak antiresortivni i anabolični lekovi.

"Pacijentima je neophodno dati odgovarajući lek, uz dodatak kalcijuma, ali se stanje neće popraviti ako pacijent nema redovnu doziranu fizičku aktivnost i pravilnu proteinsku ishranu", istakla je Đurica.

Ona je pozvala sve zainteresovane i nedovoljno informisane građane da dođu na tribinu koja se održava svakog poslednjeg četvrtka u mesecu u opštini Zvezdara, gde ona drži predavanja o osteoporozi i osteopeniji i daje neophodne savete za prevenciju i lečenje te bolesti.

Osteopenija se definiše kao smanjena gustina kostiju uzrokovana gubitkom koštane mase i često je prethodnica osteoporoze koja može dovesti do lomova.

Najveća razlika između osteopenije i osteoporoze je što se osteopenija, pokazatelj rizika preloma, ne smatra bolešću, dok osteoporoza to jeste.

(Tanjug)



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Hormoni podmuklo kradu kosti

Hormoni podmuklo kradu kosti

Primarijus dr Milena Đurić, internista u Institutu „Banjica“ o osteoporozi kao tihoj epidemiji, koja je najčešća kod žena koje su ušle u menopauzu. U 80 odsto slučajeva postoji nasledna sklonost ka propadanju kostiju

milena_620x0.jpg

POLA miliona žena u Srbiji boluje od osteoporoze. To je tipično ženska bolest, jer pogađa svaku treću ženu i tek svakog sedmog muškarca posle pedesete godine. Za nastanak osteoporoze, kao po pravilu, krivi su ženski hormoni. Nagli pad estrogena u menopauzi povlači gubitak koštane mase, koja je još od rođenja manja nego kod muškarca. Sve to žene čini podložnijim za nastanak osteoporoze.

I pored ovih faktora, čak 80 odsto ove bolesti određeno je nasleđem. To znači da će i kćerka, vrlo verovatno, doživeti istu sudbinu, ako je majka imala osteoporozu, kaže u intervjuu za "Novosti" primarijus dr Milena Đurić, specijalista interne medicine, i član konzilijuma za osteoporozu na Odeljenju internističko-pedijatrijske i opšte delatnosti u Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica".


* Koji još faktori čine podlogu za nastanak osteoporoze?
- Pre svega nedovoljno formirana koštana masa tokom rasta i razvoja. Skelet se razvija do dvadesete godine, i ako u tom periodu ne uzimate dovoljno kalcijuma i vitamina D, i ako nemate dovoljno fizičke aktivnosti, nećete dostići maksimalni nivo koštane mase.

* Da li neke bolesti tokom života smanjuju kapacitet koštane mase?

- Da, i to su bolesti u kojima se koriste lekovi, pre svega kortikosteroidi, koji loše utiču na koštanu masu. A, oni se najviše koriste kod astme i reumatidnog artritisa. Takođe, i antiepileptici koje koriste pacijenti sa epilepsijom veoma loše utiču na koštanu masu.

* Da li niska koštana masa uvek podrazumeva osteoporozu?

- Ne, jer iza denzitometrijskog nalaza koji pokazuje nisku koštanu masu, može da se krije čitav niz metaboličkih bolesti kostiju. Denzitometrija je samo početak dijagnostike.

* Da li neki simptomi mogu da ukažu na gubitak koštane mase?

- Ne, osteoporoza je asimptomatska bolest. Zato se o osteoporozi govori kao o tihoj epidemiji. Prvi simptom najčešće je prelom kosti, a tada je bolest već odmakla. Tipični prelomi kod osteoporoze su prelomi kuka, pršljena i podlaktice.

* Osim denzitometrije, koje se još dijagnostičke metode koriste u otkrivanju bolesti?

- Denzitometrija kičme i kuka je zlatni standard u dijagnostici. Osim toga, radi se i rendgen, zatim se uzimaju anamnestički podaci i rade laboratorijske analize, pre svega kalcijumski status u krvi i u urinu, koji pokazuje da li je u pitanju osteoporoza, ili se radi o drugom metaboličkom poremećaju.

* S obzirom da su žene posle menopauze vaša ciljna grupa, da li kod njih proveravate hormonski status?

- Obično svim ženama u tom periodu uradimo i analize paratiroidnog hormona i hormona štitaste žlezde, kao i koncentraciju vitamina D. Velike studije su pokazale da 70 odsto žena sa postmenopauzalnom osteoporozom ima težak deficit vitamina D3.

* Zbog čega se kod njih javlja toliki manjak vitamina?
- Kod nekih zbog toga što se nedovoljno izlažu suncu, a kod drugih postoji i genetski poremećaj receptora za vitamin D. Tako, one mogu i da se sunčaju, ali da rezerve vitamina D budu i dalje niske. Takođe, kreme za sunčanje smanjuju izloženost UV zracima koji su neophodni za sintezu vitamina D3.

* Dakle, najveći izvor vitamina D je sunčanje?

- Dovoljno je petnaest minuta boravka na suncu da bi se stekla dovoljna dnevna doza ovog vitamina. Znatno manji izvor vitamina D je u ishrani.

* Možemo li nedostatak vitamina da nadoknađujemo nekim preparatima?

- Pre nego što počnu da uzimaju preparate, žene koje uđu u menopauzu treba da izmere koncentraciju vitamina D, bez obzira kakva im je koštana masa. Ako je koncentracija niska trebalo bi, uz konsultaciju sa lekarom, da uzimaju suplemente ovog vitamina. Problem je što su te analize retko dostupne, i veoma skupe.

* A da li sme da se uzima kalcijum u tabletama?

- Suplementni kalcijuma treba da se uzimaju veoma oprezno jer mogu da daju čitav niz neželjenih efekata, kamena u bubregu i drugih kalcifikacija, pa je doza od 200 do 400 miligrama optimalna, kada je reč o tabletama. Ostatak se obično unosi ishranom.

* Koje žene treba preventivno da se jave na pregled?

- Pošto je najbolje da terapija započne kada je osteoporoza još u početnoj fazi, pre nego što dođe do preloma, savetujem svim ženama koje spadaju u rizičnu grupu da, čim napune pedeset godina dođu na pregled. Tu spadaju pre svega žene čija je majka imala osteoporozu, ako je prethodno imala lomove kostiju, zatim, žene sa sitnom osteomuskulaturnom građom, žene pušači, one koje koriste kortikosteroide i antiepileptike, i žene koje su imale bilo kakve hormonske probleme u generativnom periodu.

* Kakva je terapija kod osteoporoze?
- Kad god pacijent da dođe može nešto da se učini, bez obzira na to da li je imao jedan ili više preloma. Prvi prelom, međutim, utrostručuje šansu da se javi i drugi prelom, pa svaki dolazak kod lekara pre prvog preloma, znači i bolju prognozu. U svetu i kod nas najčešće se koristi terapija bifosfonatima, koji se uzimaju putem tableta ili intravenskih infuzija. Takođe, svi pacijenti koji se leče od osteoporoze primaju određene doze vitamina D3 i vrlo male doze kalcijuma.

* Šta se postiže terapijom i koliko ona traje?

- Lekovima se zaustavlja gubitak koštane mase. Jer, lekovi koji se uzimaju su takozvani blokatori koštanih razaranja, i zaustavljaju koštanu masu na zatečenom nivou, eventualno nešto malo poprave nivo koštane mase. Pet godina traje terapija ako nije bilo preloma, a deset godina ako je već bilo lomljenja kukova ili drugih kostiju.

* Da li može da se popravi koštana masa?

- Postoje lekovi novijeg datuma, takozvani koštani formeri koji su na pozitivnoj listi. Oni stimulišu formiranje kostiju. Ali, oni se daju samo u najtežim oblicima osteoporoze i onima koji nisu najbolje reagovali na standardnu terapiju. Ova terapija se daje 18 meseci, nakon čega se prelazi na terapiju bifosfonatima.

* Kako u mladosti možemo da očvrsnemo kosti da ne bi kasnije došlo do osteoporoze?

- Pošto se koštana masa formira do dvadesete, važno je u mladosti uzimati dosta mleka i mlečnih proizvoda sa niskim procentom masti, jer je kalcijum iz ishrane vrlo važan. Fizička aktivnost, izbegavanje pušenja i alkohola, i dovoljno sunčanja.

DVE HILJADE PRELOMA

* Koliko dnevno primite pacijenata sa prelomima zbog osteoporoze?

- Samo u beogradskim hitnim ortopedskim službama dnevno dođe između pet i deset pacijenata sa prelomom kuka. Godišnje, to je oko dve i po hiljade preloma kuka samo u Beogradu.

1.000 JEDINICA VITAMINA D

* Kolika je optimalna doza vitamina D koju treba dnevno da unesemo?
- Hiljadu internacionalnih jedinica vitamina D dnevno je neophodno za organizam. Tu količinu ne možemo da unesemo hranom. To bi značilo da bi trebalo da pojedemo ogromne količine hrane bogate vitaminom, recimo 80 jaja i kilograme sardine i putera.

Izvor: Večernje novosti




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Čuvajte kosti uz darove prirode

Čuvajte kosti uz darove prirode

komorac(1).jpg

Naši kosti nalaze se u neprestanoj pregradnji. Stalno se stvara novo koštano tkivo.

Kad se to ne bi događalo, kosti ne bi bile kvalitetne i često bismo imali prijelome.

Stanice zvane osteoklasti razgrađuju staru kost, a novu kost zatim grade osteoblasti.

U normalnim uvjetima osteoblasti i osteoklasti u međusobnoj su ravnoteži, no ta se ravnoteža može poremetiti.

Kod takvih situacija dolazi do smanjenja koštane mase.

Kod većine ljudi gustoća koštane mase počinje se postupno smanjivati kad pređu tridesetu godinu, a kod žena to se još dodatno ubrzava u prvih deset godina nakon početka menopauze.

Srećom, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste usporili ili čak potpuno zaustavili smanjenje gustoće kostiju.

Nemojte misliti da je riječ o lijekovima ili dodacima prehrani. Kao i uvijek, priroda nam nudi najbolje rješenje.


Komorač


Na prvom mjestu je poznata, često nepravedno zanemarivana namirnica - komorač. Ako ga do sad niste probali, pravo je vrijeme za prvi put.

Ova biljka se još naziva i morač, slatki kopar, janež, slatki aniš, divlja mirodija ili morač, ovisno gdje živite.

Ovo povrće ima dugu povijest korištenja u ljekovite svrhe, te se od davnina primjenjuje kao osvježivač daha, kod probavnih tegoba i za izbacivanje sluzi iz pluća.

Sjeme komorača ima blagotvoran učinak protiv gubitka mineralne gustoće kostiju.

Djeluje tako da povećava broj osteoklasta (stanica koje grade kosti) i time pruža zaštitu kostima.

Komorač je riznica hranjivih tvari, uključujući vitamin C, folnu kiselinu, kalcij i magnezij.

Sadrži i antioksidanse koji pomažu smanjiti upale, jačaju imunološki sustav i pomažu u sprečavanju nastanka raka.

Stoga, čak i ako ne volite jesti komorač, ubacite ga koji put u dnevni jelovnik. Ipak je zdravlje u pitanju.

Komorač je samo jedan primjer povrća koje je odlično za vaše kosti.

Visok udio povrća u prehrani već je odavno povezan s pozitivnim učincima na mineralni status kostiju.

Uključivanje u prehranu kvalitetnog, organskog i domaćeg povrća povećat će snagu vaših kostiju i smanjiti rizik od prijeloma u bilo kojoj dobi vašeg života.


Kakao


Vaše kosti sastoje se od desetak minerala, tako da osim kalcija morate se usredotočiti i na unos nekih drugih minirala, poput silicija i magnezija.

Dobri izvori silicija su krastavci, paprike, rajčica i brojno bilje uključujući koprivu, rastavić i lucernu.

Što se tiče magnezija, najbolji izvor ovog minerala je sirovi organski kakao.

Da, kvalitetna čokolada izuzetno je bogata magnezijem pa je nemojte ni slučajno izbjegavati!

Još jedan obilan izvor minerala je himalajska kristalna sol. Naime, ona sadrži sva 84 elementa koja se nalaze u ljudskom tijelu.

Himalajska sol donedavna je bila prilično nepoznata u našim krajevima, ali sad je možete pronaći u trgovinama zdrave hrane.


Vitamin K2


Jedan od bitnih sastojaka koje vaš organizam treba za jake kosti je vitamin K2.

Ako ne jedete redovito sljedeće namirnice, onda vjerojatno imate manjak vitamina K2 i trebate učiniti nešto u vezi s time:

- fermentirane namirnice (primjerice - domaći kiseli kupus)
- organski životinjski proizvodi (jogurt, maslac...)
- mnoge vrste sira

Da zaključimo, jedan od najboljih načina za postizanje zdravih kostiju je prehrana bogata svježim, sirovim i cjelovitim namirnicama koje sadrže prirodne minerale.

Na takav način vaše tijelo dobije sve nutrijente potrebne za njegovo normalno funkcioniranje.


Ne zaboravite...


Osim pravilne prehrane, ne zaboravite na redovito izlaganje suncu kako biste osigurali i svoju količinu vitamina D.

Također nemojte izostaviti redovitu tjelesnu aktivnost, posebice vježbe snage koje dokazano stimuliraju izgradnju i jačanje kostiju.

Konačno, smanjite unos šećera i rafiniranih žitarica i bit ćete sigurni da ste za svoje kosti učinili sve što ste mogli kako bi ostale zdrave i čvrste u svakoj životnoj dobi!

Izvor: Alternativa
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Smanjite rizik od osteoporoze

Smanjite rizik od osteoporoze

Kostima je potrebna posebna nega, kako bi ostale zdrave i dugovečne. Vremenom se njihova gustina smanjuje što uvećava rizik za nastanak osteoporoze.

1.jpg

Osteoporoza je bolest zrelog doba koja nastaje usled smanjenja koštane mase i poremećaja građe kostiju, zbog čega kosti postaju krte i podložne prelomima. Približno 10 odsto celokupne populacije ima osteoporozu, a češće se javlja kod žena nego kod muškaraca.

Da bi se ova bolest predupredila, neophodno je unositi dovoljne količine kalcijuma i vitamina D, izbegavati pušenje i alkohol, održavati normalnu telesnu težinu i baviti se fizičkim aktivnostima.

Vežbanje

Svakodnevne vežbe za održavanje dobre forme, pešačenje, šetnja, bavljenje sportom i vežbe istezanja mišića, preduslov su zdravog života uopšte, ali su posebno značajne u prevenciji osteoporoze, kako bi se sprečio gubitak koštane mase.

Vežbe daju dobre rezultate jedino ukoliko se rade redovno, a prvenstveno su namenjene ženama kod kojih postoji veliki rizik od osteoporoze: mršavim osobama, osobama s izraženom genetskom predispozicijom, osobama sa pojačanim radom štitne žlezde i ženama u postmenopauzi.

Uravnotežen unos kalcijuma i vitamina D

Kalcijum je od vitalnog značaja za održavanje jakih i zdravih kostiju, a vitamin D je važan jer pomaže apsorpciju ovog elementa. Nažalost, veoma je teško uneti dovoljne količine vitamina D kroz ishranu. Na raspolaganju je ograničen broj namirnica – masna ribe, uključujući losos, zatim neke vrste mleka i soka od pomorandže.

Oralna dopuna vitamina D u dozi od 700 do 800 internacionalnih jedinica dnevno smanjuje rizik od frakture kuka i bilo kojih drugih preloma, koji nisu prelomi kičmenih pršljenova kod žena starosti preko 60 godina.

Neodgovornost prema sopstvenom telu u mladosti utiče na stanje kostiju i povećava rizik obolevanja od osteoporoze u drugoj polovini života.

Procenjuje se da je osteoporoza prisutna kod svake druge žene i svakog osmog muškaraca starijih od 50 godina. U Srbiji gotovo 400.000 ljudi boluje od ove bolesti!

Izvor: Lepotaizdravlje
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Osteoporoza najviše pogađa žene u menopauzi

Osteoporoza najviše pogađa žene u menopauzi

Žene najčešće obolevaju u menopauzi, jer dolazi do gašenja funkcije jajnika i remećenja hormona važnih za očuvanje zdravlja kostiju

1.jpg

OSTEOPOROZA, specifična bolest kostiju, oboljenje je koje dolazi bez ikakve najave i vidljivih simptoma i predstavlja metaboličku bolest kao posledicu promenjenog kvaliteta kostiju. Kosti se na određen razgrađuju, odnosno postaju krhkije, pa kod obolelih lakše dolazi do preloma. Češće pogađa žene, posebno u zrelim godinama, odnosno u periodu menopauze kada je i najučestalija.

Kako se ovo oboljenje dijagnostikuje i leči, za čitaoce „Života plus“ objašnjava specijalista interne medicine i reumatologije prim. dr Katarina Simić Pašalić iz Instituta za reumatologiju:

- Osteoporoza je najčešća generalizovana metabolička bolest kostiju. Odlikuje se smanjenom masom, odnosno kvantitetom i poremećenim kvalitetom kostiju, što povećava sklonost ka prelomima. Apsolutno je pogrešno verovanje da do smanjivanja koštane mase i njihove razgradnje dolazi isključivo kod žena, iako je kod njih češće. Američka istraživanja pokazuju da će svaka druga žena, ali i svaki peti muškarac posle pedesete godine doživeti osteoporotične promene, odnosno osteoporotične prelome.


* Zbog čega je pojava ove bolesti toliko učestala?

- Zbog toga što ljudska populacija širom planete, pa naravno i u našoj zemlji, postaje sve starija, neaktivnija, i sve lošije se hrani. Sve to su razlozi za gubitak koštane gustine. Kada je reč o ženama, one češće obolevaju i iz fizioloških razloga. Period menopauze dovodi do gašenja funkcije jajnika i remećenja hormonskog statusa, važnog za očuvanje zdravlja kostiju. Sa gašenjem funkcije jajnika kod žena se povećava rizik od nastanka osteoporoze, ali ovoj bolesti mogu doprineti i mnogi drugi faktori rizika.

* Koji?

-Na pojavu osteoporoze može da utiče i mršavost, odnosno niska telesna masa. Pojava preloma kuka kod srodnika prve linije, ukazuje da i nasleđe u dobroj meri utiče na nastanak osteoporoze. Na rizik ukazuju i prelomi u odraslom dobu koji signaliziraju da kosti imaju smanjen kvalitet, a možda i masu, odnosno kvantitet. Hipertireoza, zapaljenske bolesti creva, zapaljenske reumatske i druge bolesti koje se odražavaju na koštani metabolizam, takođe, dovode do osteoporoze, kao i lekovi koji negativno deluju na remodelovanje, odnosno pregradnju kostiju. Pušenje i prekomerni unos alkohola, takođe su važni okidači za pojavu ove bolesti.

* Da li se koštana masa gubi i kod osoba koje nisu bolesne?

- Kost je biološki živo tkivo u kome je neprekidno aktivna ćelijska mašinerija koja i gradi i razgrađuje kost, tako da svakih deset godina dobijamo nov skelet. Gubitak dinamičke ravnoteže u procesima razgradnje i izgradnje kosti potpuno je asimptomatski proces. Proces razgradnje kosti blago prevladava posle četrdesete godine kod oba pola, tako da se i koštana gustina prirodno smanjuje. Naravno, zbog menopauze, ovaj proces je ubrzaniji kod žena. A vrhunac u zdravlju koštane mase dostiže se kada se završi rast i razvoj, što je uglavnom između 20. i 25. godine. U tom periodu koštana gustina i ukupan kvalitet veoma je važan, baš zbog njenog izvesnog i prirodnog razgrađivanja i gubljenja u kasnijem životnom dobu.

* Postoji li način da se bolest spreči i leči?

- Prevencija je jedini pravi pristup lečenju osteoporoze. Ovaj stav opšte je prihvaćen u celom svetu. Da bi se osteoporoza predupredila i izbegla, od prvog dana života treba voditi računa o načinu ishrane. To znači da organizam treba snabdeti dovoljnim količinama gradivnih materija, čiju osnovu čine proteini i minerali kalcijum i magnezijum, kao i druge hranljive materije kao što su vitamini, posebno vitamin D. U adolescentskom periodu važno je da pored pravilne ishrane, mlada osoba bude i fizički aktivna, jer fizička aktivnost predstavlja jedan od ključnih podsticaja za rast i razvoj kostiju. Tada su, inače, procesi izgradnje kosti fiziološki najintenzivniji.

* Na koji način se blagovremeno otkriva bolest?

- Osteoporoza ima dva klinička entiteta. Ispoljava se kao smanjena koštana masa bez simptoma, ili kao prelomi različitih lokalizacija. Metodom osteodenzitometrije, odnosno merenjem gustine koštane mase može se otkriti smanjenje koštane mase. Uz to, uvek se u pokušaju dijagnostikovanja analiziraju i klinički faktori rizika za prelom, koji su delimično ili potpuno nezavisni od vrednosti koštane gustine. Recimo, za započinjanje lečenja dovoljan je prelom pršljena, kuka ili podlaktice kod postmenopauzne žene. Inače, pomenuta dijagnostička metoda veoma je komforna i pouzdana, uglavnom namenjena za merenje koštane gustine kod osoba starosti preko 50 godina. Merenje koštane mase trebalo bi da se izvodi isključivo na centralnom skeletu, odnosno na lumbalnoj kičmi i kuku. Što se tiče lečenja, na raspolaganju su nam brojni lekovi koji deluju na formiranje kosti, protiv razgradnje kosti, ili imaju oba efekta, pri čemu su najčešće u upotrebi bisfosfonati. U novije vreme postoji sve više lekova različitih mehanizama dejstva.

* A muška osteoporoza?

- Nije retkost otkrivanje osteoporoze kod muškaraca, ali najčešće tek posle ponavljanih preloma kostiju. To je zato što se na mušku osteoporozu ređe pomišlja, a u dijagnostici se kao i kod žena, koriste analize prisustva faktora rizika za prelom i osteodenzitometrija. Kod muškaraca je učestalost preloma, pa čak i preloma kuka, niža nego kod žena u svim dobnim grupama. Međutim, kod muškaraca je češće prisutna neka prikrivena bolest kao uzrok koštanog gubitka, a smrtni ishod kao posledica preloma češći je u odnosu na pripadnice nežnijeg pola. Principi lečenja praktično su istovetni kao i kod žena, pri čemu je većina lekova za osteoporozu registrovana i dokazano uspešna za primenu kod jačeg pola.

OPREZNO SA SUPLEMENTIMA!

BEZ obzira da li se ishrana dopunjuje propisanim lekovima ili suplementima kao što su kalcijum i vitamin D, svaka osoba koja želi da očuva zdrav skelet mora da poveća nivo svoje fizičke aktivnosti. Za početak, dovoljno su svakodnevne, malo brže šetnje. Savetuje se i prekidanje sa lošim životnim navikama, kao što su pušenje i konzumiranje alkohola. Svakodnevno unošenje većih količina mleka i mlečnih proizvoda nešto je što se podrazumeva u prevenciji ove bolesti.

2.jpg

Najnovija istraživanja pokazala su da uzimanje suplemenata nije neophodno za poboljšanje koštane gustine, niti smanjuje rizik od preloma. Shodno tome dokazano je da prekomerno unošenje kalcijuma sprečava apsorpciju drugih nutrijenata, kao što su gvožđe i cink. Evropska EPIK - Hajdelberg studija, koja je obuhvatila 23.980 muškaraca i žena, pokazala je da postoji povećan rizik od kardiovaskularnih oboljenja kod onih koji unose suplemente kalcijuma u odnosu na osobe koje kalcijum unose hranom. Istina, trenutno ne postoji stručni konsenzus o sprezi unošenja kalcijuma i nastanka kardiovaskularnih rizika. Zapravo, oni koji već imaju kardiovaskularno oboljenje treba da se konsultuju sa svojim lekarom o delotvornosti kalcijumskih suplemenata.

U svakom slučaju, najvažnije namirnice koje obezbeđuju dovoljno minerala i proteina su mleko, mlečno-kiseli napici, kao što su jogurt, kiselo mleko, kefir, sir. Zatim, ne manje važni izvori kalcijuma su i koštunjavo voće, svo zeleno povrće, kupus, brokoli, pasulj, soja, suvo voće, a posebno kajsije i smokve. I na kraju, korisni za adekvatan unos proteina su meso i riba, ističe dr Katarina Simić Pašalić.

Da bi se očuvao kvalitet kostiju od najranijeg perioda života, deci ne bi trebalo davati gazirana pića jer povećavaju izlučivanje kalcijuma u urin, a velika koncentracija šećera u ovim napicima može da dovede, uz druge faktore rizika, i do pojave dijabetesa.

VITAMIN D

VITAMIN D ima posebnu važnost za zdravlje celokupnog organizma, pa shodno tome i za zdravlje kostiju. Zabrinjavajući je podatak da čak dve trećine žena u postmenopauzi nema dovoljno ovog vitamina. Manjak vitamina D utiče na smanjenu apsorpciju kalcijuma u organima za varenje, što znači da u dovoljnim količinama ne stiže u kosti. Na taj način je onemogućena normalna mineralizacija u kostima koja im obezbeđuje čvrstinu. Naprotiv, dolazi do povećane resorpcije postojećih zaliha kalcijuma, gubitka koštane mase i poremećaja kvaliteta kostiju koji vodi u osteoporozu.
U namirnicama, nažalost, nema dovoljno vitamina D koji je neophodan organizmu. Zato treba, u dogovoru sa lekarom, nadoknaditi ovaj vitamin, suplemetima i kontrolisanim sunčanjem. Pravilno sunčanje podrazumeva izlaganje ruku, lica i dekoltea deset minuta svakoga dana, ili celog tela jednom nedeljno.

Izvor: Večernje novosti
 
Natrag
Top