Osnovna skola Gitare

Učlanjen(a)
18.12.2010
Poruka
52
dobio sam gitaru na poklon pa bi da naucim da sviram...ako neko zna odakle mogu da nabavim tutorial ili neko polako obijasnjenje kao da bi iso u osnovnu skolu za gitaru...zanima me da li postoji na netu obiasnjenje korak po korak....hvala vam unapred

Dodato posle 5 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

p.s. vise bi me intresovala neka klasika i razlaganje...posto nesto od akorda znam i te neke laganice rock pesme...
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
27.03.2009
Poruka
530
Objašnjenje je nešto poput ovoga: Uzmeš gitaru, staviš prst između pragova i drugom rukom tu žicu okineš.
Malo se šalim, ali u principu i ne. Škola gitare i nije potrebna ako imaš sluha i volje. Imaš li vremena na pretek? Imaš li dovoljno ljubavi prema gitari? Da li želiš da sviraš zato što zaista voliš taj instrument, privlači te, itd. ili si jednostavno rešio da ispoštuješ osobu koja ti je kupila gitaru?

Kada sam ja počeo sa sviranjem, imao sam 9 godina. Jedan drugar mi je pokazao šta je to "kvinta", šta je to "bare". I toliko. U roku od 5 minuta, skinuo sam "Smoke on the water". Izuzetno prosta melodija, stari dobri izvikani hit. Tablatura je naravno, prosta za to.

Ide 0 - 3 - 5. Zatim, 0 - 3 - 6 - 5 .. onda opet 0 - 3 - 5 i na kraju 3 - 0.
Dakle, 0 je prazna žica... 3 je prva tačka na vratu.. 5 je druga tačka (obeležje) na vratu ... 6 je prag pored 5.. Ma, prostoća. :)

Što se tiče tutorijala na netu... E moj ti..
Ne da ima, nego je NET PREPUN.

JEsi li uopšte i probao da upališ Google i da otkucaš recimo.....
Guitar tabs ili Guitar chords ... ?

Nemoj od nas tražiti da tražimo za tebe. :)

Sve u svemu, škola gitare je neophodna, ako bi da sviraš klasičnu muziku, ako te privlači Španska muzika, itd..
Tu već jeste potrebna disciplina i teorija i sve što ide uz to.
Međutim, ako ti je recimo Zakk Wylde favorit i ako vidiš sebe kako držiš i električnu gitaru za koju godinu, onda lepo traži tablature po netu.
Bez da se pitaš u koju ćeš školu.

Za svaki instrument, ne zaboravi, potrebno ti je samo 10% sluha.. Sve ostalo, svih ostalih 90% jesu VOLJA + vreme + upornost.

Evo šta je meni google izbacio na prvoj stranici, prvi rezultat. A dole pri dnu imaš next, next, next....

http://www.ultimate-guitar.com/

:) good luck.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
18.12.2010
Poruka
52
hvala ti puno na objasnjenju...ince gitaru sam dobio pre oko mesec dana i stvar prva koju mi je drug pokazao je upravo ta "Smoke on the water" ali i on je nesto kao pocetnik odnosno sviro je godinu dana i odusto...tako da znam te osnovne akorde dobro sto se tice tih "bare" hvatova neznam nista...a sto se tice googla probo sam i to ali se ne snalazim bas najbolje pa sam zato trazio sa foruma u nadi da mozda to neko vec ima na kompu pa mi moze poslati preko skype-a ili mail-a...inace veliko hvala i za ovo....probacu jos i sa Guitar tabs ili Guitar chords...pozdrav
 
Član
Učlanjen(a)
15.09.2011
Poruka
2
Pozdrav,videh temu o gitarama pa bih pitao ako neko moze da mi pomogne,poceo bih da sviram gitaru,ali ne znam da li da kupim prvo akusticnu ili odmah elektricnu,neko kaze ovako neko onako,videh ovu temu pa mislim da ce mi neko dati pravi odgovor.Inace voleo bih da sviram rock pesme na elektricnoj gitari.
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
Ma kakva električna! Nauči ti da sviraš akustičnu, Zamisli, nađe se fino društvo, u prirodi, kad imaš akustičnu možeš da sviraš i budeš faca, a sa el. nećeš valjda da ganjaš produžni kabl :D
 
Natrag
Top