Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.980
Osmi Putnik

Osmi Putnik_Putnik_Ulicna_1.jpg

osmi-putnik 2.jpg

Band "Osmi Putnik" osnovan je 7. svibnja 1985. godine u Splitu i to u postavi Zlatan Stipišić, vokal, Davor Gradinski Dado, bas gitara, te Nenad Mitrović Mitar, gitara. Nešto kasnije u band dolazi i gitarist Igor Makić te bubnjar Dražen Krolo i u ovoj postavi band ima svoje koncertno krštenje 1. kolovoza 1985. kada nastupaju zajedno sa "Zabranjenim pušenjem" na splitskim Gripama. Nakon još nekoliko koncerata dolazi i do prvih promjena u bandu. Iz banda odlaze Igor Makić i Dražen Krolo koje zamjenjuju gitarist Bojan Antolić Božo te bubnjar Mario Kuzmić Kuzma. U toj postavi band pobjeđuje na zagrebačkoj "Stereoviziji" s pjesmom "Lutko moja takav sam ti ja...", i polako ali sigurno osvaja srca heavy metal i rock publike širom bivše Jugoslavije. Nedugo zatim iz banda odlazi Mario Kuzmić i na njegovo mjesto dolazi Miro Marunica Marun. Slijede brojni nastupi kao i potpisivanje ugovora sa tadašnjim "Jugotonom" (danas "Croatia Records") za kojeg snimaju i objavljuju svoj prvi album "Ulična molitva".
Band nastavlja sa koncertnom promocijom albuma, u sklopu koje svira i na prvom tradicionalnom HM festivalu u Sarajevu. Prvi album prolazi poprilično dobro te svojim uspjehom "Osmi putnik" otvara vrata mnogim drugim metal bandovima sa područja bivše Jugoslavije. 1987. godine band popisuje novi izdavački ugovor sa "PGB RTB "-om te ponovo ulazi u studio, i sa producentom Mirkom Krstičevićem (basist iz banda "Metak") snima svoj drugi album naslovljen "Glasno, glasnije". U istoimenoj pjesmi gostuju i nogometaši Hajduka iz Splita, Vulić, Jerolimov, Andrijašević i Pralija, a sama pjesma je i napravljena kao podrška voljenom nogometnom klubu.
Nakon snimanja albuma dolazi do nove promjene u bandu. Iz banda odlazi Marun, a na njegovo mjesto dolazi Mirjan Jovanović Tošo. Band i dalje nastavlja sa velikim brojem svirki, a iste godine biva i izabran za band godine po izboru čitatelja "Rock" magazina. Album "Glasno, glasnije" po istom izboru osvaja drugo mjesto za album godine odmah iza albuma "Kao kakao", banda "Leb i sol". Band početkom 1988. ulazi u studio i snima svoj treći album "Drage sestre moje... nije isto bubanj i harmonika", sa kojeg je skinut i prvi singl "Mi smo majstori".
Slijede i prvi promotivni nastupi, no Gibboni uviđa da band pod hitno mora riješit pitanje managementa. Uslijed neizdrživog pritiska na svojim leđima poradi neriješenog pitanja menadžmenta Gibboni odlazi iz banda, pritom osobno pronalazeći bandu novog pjevača, Marsela Benzona. Iz banda u isto vrijeme odlazi i Mirjan Jovanović kojeg zamjenjuje Petar Šantić Peki. Band u ovoj postavi nastavlja sa koncertnom aktivnošću no dolaze i novi problemi i to u vidu poziva za vojsku trojici članova. Band se stavlja u stanje lamentacije, a po povratku iz vojske sivilo trenutačne situacije i ratni vihor koji se polako nadvio na bivšim jugoslavenskim prostorima ostavlja "Osmi Putnik" u zimskom snu koji je potrajao do početka 2002. godine kada se band ponovo reformira i kreće sa radom. Bojan Božo Antolić, Davor Dado Gradinski i Mirjan Jovanović Tošo zajedno sa novim akvizicijama Dean Clea Brkićem (iz banda Pandora) na mjestu vokala te gitaristom Kristian Krista Barišićem (iz banda "Kompleks K") kreću u novu glazbenu avanturu.
Materijal za novi album pripremao se pune dvije godine da bi se konačno sredinom 2004. godine započelo sa snimanjem istog. Album "Živ i ponosan" se snimao i pripremao u "Pandora Box" studiu pod produkcijskom palicom Deana Clea Brkića, i izlazi sredinom svibnja 2005. godine za "Dancing Bear" (Hrvatska), te za "One Records" (Srbija) pritom obilježavajući i dvadeset godina od osnutka banda. Band započinje s brojnim koncertnim aktivnostima, kao i povećom medijskom kampanjom vezanu uz promoviranje novog albuma.

Izvor: Gitare.info






 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top