Osamu bin Ladena ubili specijalci američke mornarice - "foke"

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Kako je Rojters otkrio podvalu


Ovo NIJE slika mrtvog Bin Ladena





Izvor: Blic | 02. 05. 2011. - 15:16h | Foto: Reuters

Slika za koju se verovalo da prikazuje okrvavljenu glavu mrtvog vođe Al-kaide Osame bin Ladena je fotomontaža, objavili su urednici fotografije agencije Rojters.

Levo: fotomontaža. Desno: originalna fotografija Bin Ladena iz 1998. godine

- Slika je najpre prikazana u prilogu jedne pakistanske televizije. Ali nama je odmah bila sumnjiva. Pikseli su izgledali čudno, dok su neki delovi lica izgledali zamućeno, a neki tamniji nego što bi trebalo. Brzo smo pregledali na desetine slika iz naše arhive i našli jednu sa konferencije za novinare iz 1998. godine, na kojoj je donji deo Bin Ladenove glave identičan donjem delu na spornoj fotografiji - kaže Rasel Bojs, glavni fotoreporter Rojtersa za Aziju.

Rojtersovi stručnjaci su posle dodatnih analiza utvrdili da se dve slike savršeno poklapaju i da je sporna slika zaista lažna.

- I dalje čekamo pravu sliku tela Osame bin Ladena - kaže Bojs.
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
"Bin Laden bi bio uhvaćen živ, da je bilo moguće"






Beta | 02. 05. 2011. - 21:37h | Foto: Reuters

VAŠINGTON - Savetnik Bele kuće za borbu protiv terorizma Džon Brenan rekao je danas u Vašingtonu da bi vođa Al Kaide Osama bin Laden bio uhvaćen živ da su američki vojnici koji su ga likvidirali imali priliku za to.

113272_osama-bin-laden-01-foto-reuter_hs.jpg

Bin Laden ubijen jer je pucao na specijalce?

Brenan je novinarima u Beloj kući rekao da su američke vlasti smatrale da će Bin Laden pružati otpor, ali da je postojala "mala" mogućnost da bi mogao da bude živ zarobljen, kao i da su postojale pripreme za tu mogućnost.

On je dodao da bi se to desilo samo u slučaju da Bin Laden nije predstavljao pretnju za američke specijalce koji su došli po njega, ali je ubijen pošto je uzvratio vatru.

Jedan neimenovani američki zvaničnik upoznat sa operacijom rekao je da je Bin Laden poginuo pucajući na pripadnike specijalnih jedinica koji su zauzeli njegovo boravište.

Taj zvaničnik je rekao da je Bin Laden pogođen plotunom pažljivo ciljane uzvratne vatre.

On je dodao da se dvadesetak specijalaca sa opremom za noćno gledanje spustilo niz užad iz helikoptera u kuću opasanu visokim zidom.

Bin Laden je ubijen pred kraj akcije koja je trajala oko 40 minuta.

Specijalci su odneli Bin Ladenovo telo, a zarobljenici su predati pakistanskim vlastima.

Vođa Al Kaide ubijen je prošle noći u Pakistanu.
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Demonstranti u Pakistanu: Smrt Americi!





Beta | 02. 05. 2011. - 19:07h | Foto: AFP

KETA - Između 800 i hiljadu demonstranata okupilo se danas na protestnoj šetnji u Keti, na jugozapadu Pakistana, uzvikujući "smrt Americi", dan pošto je u akciji američkih specijalnih snaga u toj zemlji ubijen vođa Al Kaide Osama bin Laden.

138782_pakistan-osama-afp1_f.jpg



Demonstranti, koji su se okupili na poziv islamističke partije, pre nego što su se mirno razišli, spalili su jednu američku zastavu.

Keta je glavni grad provincije Beludžistan, na jugozapadu Pakistana, u blizini granice s Avganistanom.

"Bin Laden je heroj muslimanskog sveta i njegovom smrću neće se okončati pokret", rekao je bivši islamistički poslanik Asmatulah, koji je predvodio protest.

To je prvi protest u Pakistanu od kako je predsednik SAD Barak Obama rano jutros objavio da je Bin Laden ubijen u akciji američkih specijalnih snaga u Abotabadu, oko 80 kilometara severno od Islamabada.
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Islamistički pokreti osuđuju smrt Bin Ladena







Beta | 02. 05. 2011. - 20:04h | Foto: AP

KAIRO - Smrt lidera Al Kaide Osame bin Ladena, ubijenog u noći između nedelje i ponedeljka u akciji američkih snaga u Pakistanu, osim što je pozdravljena, izazvala je i kritike, uglavnom među pripadnicima islamističkih pokreta.
7356_laden111-ap_f.jpg


Šef vlade palestinskog pokreta Hamas u Gazi Ismail Hanije rekao je da taj pokret osuđuje ubistvo svakog mudžahedina. "Osuđujemo ubistvo svakog mudžahedina i svakog pojedinca, muslimana ili Arapina, i tražimo od Boga da ima milosti za njega", kazao je.

"Ako je ta vest istinita, smatramo da to predstavlja nastavak američke politike pritisaka zasnovane na prolivanju krvi Arapa i muslimana", dodao je on.

Hanije je osudio ubistvo lidera Al Kaide, "uprkos razlikama u interpretaciji" džihada Al Kaide i ciljeva palestinskih islamističkih pokreta, zasnovanih na borbi protiv Izraela.

Iran i Muslimanska braća u Egiptu nisu kritikovali ubistvo Bin Ladena, ali su pozvale SAD da više ne angažuju svoje snage u tom regionu.

"SAD i njihovi saveznici više nemaju opravdanje za angažovanje svojih snaga na Bliskom istoku koristeći kao izgovor borbu protiv terorizma", rekao je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Ramin Mehmanparast.

On je dodao i da se Iran nada da će "taj događaj pomoći u uspostavljanju mira i bezbednosti u regionu".

Drugi čovek Muslimanske braće u Egiptu Mahmud Ežat rekao je da "islam nije Bin Laden". "Posle napada od 11. septembra, bilo je mnogo konfuzije. Terorizam je mešan s islamom", dodao je on.

Ežat je ocenio da su SAD godinama koristile Bin Ladena i Al Kaidu "kao izgovor za napade na muslimanske zemlje". "SAD treba da se povuku (iz Iraka i Avganistana) jer ne treba da okupiraju te teritorije, a ne zato što je Bin Laden mrtav", kazao je.
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Bin Laden tokom rata najmanje dva puta boravio na Balkanu






Tanjug | 02. 05. 2011. - 23:03h | Foto: AP

BANJA LUKA - Ubijeni ideolog radikalnog islama Osama bin Laden je tokom rata u Bosni i Hercegovini, u najmanje dva navrata boravio na Balkanu, a obe dokumentovane posete dogodile su se 1994. godine kada je posetio Sarajevo i Tiranu, pišu banjalučke ''Nezavisne novine'' u sutrašnjem broju.

72984_0612-bin-laden-foto-ap_hs.jpg


Posetu Osame bin Ladena Sarajevu i njegov susret sa Alijom Izetbegovićem otkrila je novinarka nemačkog magazina Špigl Renate Flotau, koja je ispred kancelarije tadašnjeg prvog čoveka vlasti u Sarajevu čekala intervju i slučajno nabasala na Bin Ladena.

Bin Laden joj je, tom prilikom, kako piše banjalučki list, dao i vizit kartu i rekao da namerava da u Bosnu dovede muslimanske dobrovoljce i potvrdio da ima pasoš BiH.


Tokom susreta Bin Ladena i Alije Izetbegovića, navodno, snimljena je i jedna fotografija.


Dalje se i tekstu navodi da je Ambasada BiH u Beču izdala Bin Ladenu pasoš 1993. godine, a skandal oko tog dokumenta izbio je posle terorističkih napada Al Kaide na Njujork i Vašington, posle čega je uništena kompletna dokumentacija o ovom skandalu.
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Iz minuta u minut

Bin Laden snimio svoju poslednju poruku neposredno pred smrt Foto





MBS | 03. 05. 2011. - 08:29h
cat_icn_more.png
09:51h

Samo nekoliko sati posle objavljivanja vesti da je Osama bin Laden ubijen u Pakistanu, u toj zemlji je u blizini jedne džamije u Čarsadi odjeknula eksplozija u kojoj su poginuli žena i troje dece. Istovremeno, u SAD su mere bezbednosti podignute na najviši nivo.

09:53 Tri kandidata za naslednika Bin Ladena

65651_ajman-al-zavahri01-reuter-ho_kf.jpg


Posle Bin Ladenovog ubistva pojavile su se spekulacije o tome ko će postati novi lider Al-kaide. Prema mišljenju obaveštajnih stručnjaka, prvi kandidat za naslednika je Egipćanin Ajman el-Zavahri (59), koji je bio lični Bin Ladenov lekar.

09:50 Svi zločini Osame bin Ladena

Dok je pažnja javnosti usmerena na smaknuće Osame bin Ladena i njegove poslednje trenutke, čini se da mnogi zaboravljaju na brojne zločine vođe Al-kaide.

113272_osama-bin-laden-01-foto-reuter_kf.jpg


09:44 Bin Laden snimio propagandnu poruku neposredno pred smrt

Američki obaveštajci veruju da je vođa Al-kaide neposredno pred smrt snimio propagandnu poruku koja bi se uskoro mogla pojaviti u javnosti. Nejasno je da li se radi o audio ili video snimku, ali jedan neimenovani američki zvaničnik tvrdi da je materijal već ušao u "proceduru" za objavljivanje u medijskoj mreži Al-kaide. Taj zvaničnik kaže da nema naznaka da je Bin Laden u trenutku snimanja poruke znao da su mu minuti odbrojani.

09:41 Obama gledao prenos napada na Bin Ladena
Predsednik SAD Barak Obama i njegovi najbliži saradnici su u Beloj kući uživo pratili ubistvo Osame bin Ladena, najtraženijeg svetskog teroriste, koji je poginuo u nedelju ujutru u pakistanskom gradu Abotabadu, u borbi sa američkim specijalcima. Za šlem jednog od specijalaca, pripadnika jedinice “foke”, bila je pričvršćena kamera koja je prenosila tok akcije ka Vašingtonu.

138883_5680724572ab0f11237ao_origh.jpg
138891_56801616295e4803630fo_origh.jpg


09:00 Svet je oprezan zbog mogućih osvetničkih ataka Al Kaide

138875_charsadda-bin-laden-02-foto--afp_ig.jpg

138874_charsadda--02-foto--afp_ig.jpg

138879_njujork-08-foto--reuter_ig.jpg

138878_njujork-03-foto--afp_ig.jpg

138877_aerodrom-la-04-foto--afp_ig.jpg

138876_aerodrom-la-03-foto--afp_ig.jpg


To je posebno vidljivo na aerodromima u Los Anđelesu i na ulicama Njujorka, što ne čudi jer su iz Pakistana već stigle prve pretnje Bin Ladenovih sledbenika.


08:57 Kina: Smrt Bin Ladena preokret u borbi protiv terorizma

Kina, poslednja velika zemlja koja reaguje na smrt Osame bin Ladena, ocenila je da ubistvo vođe Al-kaide "pozitivan razvoj događaja" u borbi protiv terorizma i pozvala na jačanje saradnje u svetu u toj borbi.

08:44 Zardari: Pakistan nije skrivao Bin Ladena

104887_zardarireuters543_gt.jpg


Predsednik Pakistana Asif Ali Zardari negirao je danas da su pakistanske bezbednosne snage skrivale Osamu bin Ladena, ističući da je saradnja sa SAD doprinela da se locira najtraženiji čovek na svetu.

Zardari je u kolumni u listu "Vašington post", međutim, naveo da jučerašnja operacija u kojoj su američke specijalne snage ubile Bin Ladena nije sprovedena zajedno sa pakistanskim snagama, preneo je AP.


S druge strane, Njujork tajms je objavio da je zvanični Pakistan znao gde se skriva vođa Al-kaide.

08:41 Savet bezbednosti UN pozdravio likvidaciju vođe Al-kaide

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija pozdravio je to što Osama bin Laden više neće biti u mogućnosti da nekom naudi i istakao da ta vest predstavlja "suštinski napredak" u borbi protiv terorizma.

08:35 Eštonova: Veliki rizik od osvetničke akcije

Visoka predstavnica EU za spoljnju politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je da je ubistvom Bin Ladena zadat udarac Al-kaidi i terorističkim aktivnostima širom sveta.

- Sada treba da uradimo sve što je u našoj moći da u potpunosti onesposobimo Al-kaidu, budući da postoji veliki rizik od osvetničke akcije - dodala je Eštonova u saopštenju.


08:31 Zatvorena ambasada SAD u Pakistanu

Sjedinjene Američke Države zatvorile su danas za javnost svoju ambasadu i tri konzulata u Pakistanu do daljeg, dan pošto je Osama bin Laden ubijen u blizini prestonice Islambada. Više stotina ljudi juče je izašlo na ulice u jugozapadnom gradu Keta, u blizini granice sa Avganistanom, kako bi odalo poštu Bin Ladenu i protestovalo protiv SAD, spaljujući američku zastavu.
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Bela kuća razmatra da li da objavi slike mrtvog Bin Ladena







Blic, Agencije | 02. 05. 2011 17:14

TV stanica Ej-Bi-Si njuz je prenela da Bela kuća još razmatra da li da objavi slike mrtvog Bin Ladena.

- Nema sumnje da se radi o njemu - rekao je Ej-Bi-Siju jedan američki zvaničnik koji je video fotografije i koji navodi da se visina ubijenog muškarca (193 centimetra) poklapa sa visinom Bin Ladena.

S jedne strane, Bela kuća smatra da bi slike trebalo objaviti jer bi se tako javnosti van svake razumne sumnje potvrdilo da je vođa Al Kaide mrtav. S druge strane, slike su, kako je rečeno Ej-Bi-Siju, "jezive". Bin Laden ima ogromnu ranu na glavi iznad levog oka, gde ga je pogodio metak, a vidljivi su tragovi krvi i ostaci rasutog mozga.

Američka TV stanica podseća da su vlasti SAD u leto 2003. godine objavili slike ubijenih sinova Sadama Huseina, ali ne pre nego što je tela "ulepšao" pogrebnik.



Komentar čitaoca Čarlija Čila na Rojtersovom blogu


"Posle 10 godina, dva rata, 919.967 mrtvih i 1.188.263.000.000 potrošenih dolara, uspeli smo da ubijemo jednu osobu. Nadam se da je vredelo. Sada, kada je Osama bin Laden mrtav, možemo li da dobijemo nazad one slobode koje nam je savezna vlada oduzela posle 11. septembra? Možemo li ponovo da budemo prava Amerika?"


Hahaha, ovo je suštinsko pitanje, svaka čast Čarli.
Ja ću da ti odgovorim, mada nikada nećeš ovo pročitati:

"Ne možete da dobijete nazad sve slobode koje vam je savezna vlada oduzela. Sijanje straha i sveopšta paranoja će se nastaviti i biće vam oduzeto daleko više nego poslije 11. septembra, a povod će biti još strašniji događaji od onih koji su se zbili 11. septembra 2001. Samo polako, šou je tek počeo".

 
Član
Učlanjen(a)
06.10.2009
Poruka
783
Da se razumemo, Bin Laden je americki proizvod koji je odlicno posluzio svrsi i odigrao svoju ulogu po Nortvud scenariju. Sada, kada je Amerikancima trebala senzacija da paznju javnosti skrenu sa Libije, odlicno su izrezirali jos jedan film. Buduci napadi koji bi mogli da se dogode sirom SAD pripisace se novoj kategoriji krivaca, nekim novim fiktivnim teroristickim organizacijama, ovaj put Juzne Amerika (na Blisom Istoku, osim Irana, posao je uglanom zavrsen), jer upravo tu se nalaze prirodna bogatstva Venecuele, Brazila... koja ce morati da spasavaju posrnulu americku ekonomiju...
Nazalost, covek je cesto nesvestan tezine trenutka, odnosno cinjenice da svakim svojim potezom pise istoriju, a poslednjih desetak godina SAD samo ispisuju istoriju 3. svetskog rata koji razni narodi prozivljavaju na razne nacine. Pisace se za dvadesetak godina o SAD-u kao neonacistickoj drzavi, povamprienom nacistickom agresoru, jer setimo se samo kako se amerika isceprkala iz velike ekonomske depresije 30-ih godina proslog veka. Bacimo pogled samo ko je bio jedan od organizatora Pacovske linije u operaciji Spajalica, koja je bila uloga pape Pija XII u svemu tome i gde su zavrsili Ajhman, Mengele i ekipa. SAD je drzava koja se temelji na nacistickim principima koje su u njihov do tada demokratski sistem implemetirale hiljade prebeglih Nemaca, Italijana, Madjara i Hrvata bezeci od sudjenja za ratne zlocine, a koji su sa sobom poneli istrazivanja o superiornom naoruzanju koje je Nemacka izvodila kao sto je bila cuvena V2 raketa... Tada je SAD prodala dusu djavolu koji polako dolazi po svoje...
Na nama je samo da se manemo prevazidjenih demokratskih igrarija i da u sveopstem svetskom haosu zauzmemo pravu stranu.
 
Poslednja izmena:

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Bela kuća: Bin Laden nije bio naoružan kada je ubijen







Beta | 03. 05. 2011. - 20:44h
cat_icn_more.png
21:11h

Vođa Al Kaide Osama bin Laden nije bio naoružan kada je u kuću kojoj se nalazio u Pakistanu upala jedinica specijalnih snaga američke vojske, saopšteno je večeras iz Bele kuće.
27987_belakuca-afp_f.jpg


Bin Laden nije imao oružje tokom akcije američke vojske, iako su zvaničnici administracije u Vašingtonu prethodno tvrdili da je on pružao otpor, rekao je portparol Bele kuće Džej Karni.

Portparol je objasio da "pružanje otpora ne podrazumeva nošenje vatrenog oružja". U toj operaciji Bin Laden je pogođen mecima u glavu i grudi.

Karni je rekao i da je jedna od Bin Ladenovih žena pogođena u nogu, ali da nije ubijena, čime su opovrgnuti raniji navodi da je ona služila kao živi štit.

Karni je potvrdio da je druga ubijena Bin Ladenova žena bila nenaoružana prilikom likvidacije.
 
Natrag
Top