Orijentalna muzika

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Da li neko slusa i voli orijentalnu(tursku,arapsku,alzirsku...)muziku...
Vase preporuke...?Ono sto vam se bas svidja...!:)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Ja sam sasvim slučajno jednom skinula malo orijentalne muzike. Tražila sam indijsku, a naletela na ovo, pa skinula. Preslušala onako na preskok i ostavila. Ipak to nije za mene. Ali indijski sitar volim da slušam... meditativna muzika... skinula sam dosta muzike slavnog Ravi Shankar-a i baš mi prija povremeno... nekad i uz yogu. :)
 
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Tebi ce ocigledno sledeca tema biti narodnjaci!

Izvini molim te ako sam uvredila tvoj fazon muzike,ali na forumu postoji dosta čalanova kojima treba staviti temu...jel ukusi su različiti i nesluša svako samo muziku koju ti preferiraš.


Ali indijski sitar volim da slušam... meditativna muzika... skinula sam dosta muzike slavnog Ravi Shankar-a i baš mi prija povremeno... nekad i uz yogu. :smile:


Takođe,samo kada meditiram Indnijska muzika je za to predivna.Nju obožavam.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
12.09.2009
Poruka
511
Nadam se da neću smoriti, samo ću da dam moj uvid i mišljenje vezano za neke stvari što se tiče indijske i muzike bliskog istoka.

Za potpuno razmuvanje iste moraš imati ispunjen barem jedan od (najvećeg) uslova (nije obavezno, ali onda si kao kulturno umetničko društvo koje kopira ostale pravce a ne zna šta radi-veruj, video sam kako japanci sviraju indijsku muziku, sve je kao tačno ali to što indijac raspali to japanac ni u ludilu) a to je poznavanje jezika. Kako pričaju, kako akcentuju govor, kako misle, kako dišu pa i kako koračaju i kakvi su im gestovi. Najbolje ćeš pojmiti muziku kada pojmiš kulturu (jezik naroda). Recimo srbi su ti sevdah narod (hodaju u ‚‚sedmici", pričaju u ‚‚sedmici" i smeju se u ‚‚peticama"). Kod Indije se kreće od 4/4 do 68/n. Suviše je muzika meditivna jer se oni i trude da instrumenti nalikuju glasu. Jedan bansuri svirač (bansuri-flauta) je rekao da što si bliži da ti ton nalikuje boji i tonalitetu glasu to si bolji svirač. Ravi Šankar je jednom rekao da na sitaru nema odsečenih tonova (‚‚rezanje") nego sviranje izgleda kao planiniski venac (inače jako vole da porede sa prirodom, tako i kod planinskog venca on je spoznao svirku kako nema naglo isečene planine nego se sve prepliće i utapa).

Indijska muzika naporna je i iz razloga što ona ‚‚prezentuje" indijske epove, napeve iz mahabharate i hinduističkih svetih knjiga. Muzika stvara ‚‚sliku", prezentuje događaj borbe između bogova i demona po kjoj indijske plesačice igraju (svaki ton na perkusijama označava neki slog koji opet ima veze sa pokretom koji ide uz njega). Puna je interakcije između samih svirača. Tu podelu slabo znam ali izgleda ovako: Prvo melodijski instrumenti otvaraju ragu (otkrivaju tonove (skalu), temu i fraze). Kada se taj ciklus završi, perkusije otvaraju taal-ove (ritmički krug koji će pratiti fraze duvačkih ili žičanih instrumenata ili harmonijuma). Onda se prelazi na drugi deo gde oni sada zadržavaju temu u sebi a sviraju preko nje sa međusobnim interakcijama (muzički ‚‚pitanje-odgovor"). U jednom trenutku oni se razliaze i počinju sola koja mogu trajati po 10-ak minuta, ali tako da non-stop u njima traje ista fraza.

Indisjku muziku baš treba znati kako da se sluša i na šta da se obraća pažnja. Ista je i orijentalna muzika. Ono što je krajnje simpatično za ovu muziku jeste što za udaraljke-perkusije, udarce nazivaju onako kako se oni čuju kada udariš u instrument. Evo pogledaj učenje za jedan taal. Naziv tala kao što su keharwa, tintaal, rupak taal predstavlja koji je broj takta, da li je 4tinski, da li su 8mine, 16ine itd.

Obrati pažnju na klavir u pozadini, to predstavlja tonove koji se sviraju u ragi tj. sa njima će se graditi tema (skala iz koje se gradi tema).

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=3L2tUnqbCLw]YouTube - Tabla Lesson: Keharwa Tal[/ame]

Slušam indijsku muziku više od 4 godine i neke stvari još ne mogu da ‚‚svarim" ali sam počeo sa jazzfusion + primese orijenta. Lakše je za slušati. Evo počuj Triloka Gurtu-a (mnogo volim ovu stvar)

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=Jt8U-Y7pbY4]YouTube - Trilok Gurtu Project - African Fantasy[/ame]

Evo jedan od najboljih tabla svirača Ustad Zakir Hussein (Ustad je titula, rang koji neko dobija po napredovanju u sviranju. Ustad je činimi se najviša). On je prvi koji je sa grupom Mahavišnu orekstrom počeo da spaja muziku orijenta u jazzu. Beše ono vreme kada je Džordž Harison isto učio kod ravi Šankara. Zakir po meni prevazilazi zvuk i instrument (moja lična impresija). Evo i link za jednu po meni najbolju kreaciju koju je stvorio

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=Z2IMz3nWD9w&feature=related]YouTube - Zakir Hussain, Making Music, Classical Jazzfusion[/ame]

Voleo bih da ako imaš afiniteta prema jazzu i funky muzici se ‚‚navučeš" na bitove afrike i indije. EEEeeee kada smo kod afrike pogledaj sa koliko počinje učenje sviranje djebea, pogledaj samo

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=iZhAxbAx72U]YouTube - 4 Year Old Djembe Drummer[/ame]

pogledaj samo zanos, tu igru koja se razvija iz njegovog tela, prosto muzika se razvija iz njega. Šta li će raditi sa 18 godina a šta sa 30. IMA DA JEDE DjEMBE. I pogledaj obavezno kako će da zamoli ćaleta da krenu drugi, triolski ritam sa tutuka ili kako već. Znači jezik i jezik i samo jezik.
I pogledaj samo kako je klinac spazio da mu je bratac počeo lupati neka zvonca. Već sada pokazuje da sluša sve šta se dešava oko njega i reguje. Odlika pravog muzičara jeste da registruje sve zvuke. On je ‚‚locirao" zvuk koji je iznenada počeo a bio je u ritmu. Mali antenac...

Dodato posle 7 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Eto, moj stav je oformljen kroz iskustvo koje je preneo meni moj muzički ‚‚guru". Nemora da znači da sam u pravu ili da je tako ispravno. Ali jako je bitno i ako počne neko da svira indijsku ili afričku muziku neka svira svoju ‚‚afričku i indijsku", kako on oseća. Indijska muzika se usavršava godinama. I tada su skromni i sa 70 godina kažu ‚‚možda bih mogao da budem učitelj". Pozdrav VELIKI!!!!!!!!!
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
01.09.2010
Poruka
1
pokusaj sa vanessom nassar virtozom od zene na violini,rodom iz libanona,hitovi su joj:made in lebanon,wad ya t'il,houroub,longa V
 
Član
Učlanjen(a)
18.06.2010
Poruka
5.646
Nisam bas neki ljubitelj orjentalne muzike ali ponekad mi se neka pesma dopadne..ovako nesto na primer...:roll:ovo je malo modernija verzija ali....eto...:dntknw:

 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top