Original „halo” iz lažnog telefona!

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Original halo iz lažnog telefona!


Na svetskom tržištu vrtoglavo raste broj lažnih mobilnih telefona, proizvedenih prvenstveno u Kini.



Kao iu mnogim drugim oblastima, Kina postaje vodeća sila i kad je reč o tržištu mobilnih telefona. Najmnogoljudnija zemlja sveta trenutno ima i najveći broj vlasnika mobilnih telefona.

Na tržištu, koje se uvećava iz meseca u mesec, cveta i proizvodnja lažnih modela telefona poznatih svetskih marki. Iako se kineske vlasti na sve načine bore protiv ovog vida elektronsko-tehnološke piraterije, stručnjaci se slažu da je ovu pojavu teško odnosno nemoguće iskoreniti, bar ne u dogledno vreme.

Finska (u ovom slučaju kineska) „nokija” jedan je od najpopularnijih proizvoda u vlasništvu mnogih Kineza. Neki od modela ovog proizvođača, kvalitetne izrade i praktično besprekornog dizajna, sve češće dospevaju i na zapadno tržište, pa i kod nas. Samo u poslednjih nekoliko meseci na svetsko tržište izbačeno je nekoliko lažnih modela vrhunske izrade, koje je teško razlikovati od originala. Tako se na primer lažni „Nokijin” model N900 (cena originala na svetskom tržištu iznosi od 400 do 600 dolara) u Kini može nabaviti za manje od 150 dolara. Korisnik dobija praktično sve što i vlasnik originalnog modela. Tu je ekran od 3,2 inča, 32 gigabajta interne memorije, WI-FI konekcija, 3G podrška, ARMCortexA8 procesor... Iznenađuje i visoki kvalitet optike, koji kameri od pet megapiksela daje izuzetne realistične video zapise. Tu je i podrška za DualSIM kartice, odnosno korišćenje dva broja u sklopu jednog telefona.

Prema podacima iz avgusta prošle godine, Kina je imala više od 700 miliona aktivnih korisnika mobilnih telefona, što predstavlja 53 odsto stanovništva ove zemlje. Na drugom mestu nalazi se Indija (više od 500 miliona korisnika), a SAD, trenutno najveća ekonomska sila sveta, nalaze se na trećem mestu (277 miliona korisnika).


Kako prepoznati fejk

Univerzalni metod za pouzdano otkrivanje lažnih modela mobilnih telefona jednostavno ne postoji. Ipak, sitni, ali sasvim logični detalji mogu skrenuti pažnju da se ne radi o originalu:

Cena: Prvi razlog da se posumnja u originalnost telefona je njegova cena. „Fejk” modeli uglavnom koštaju znatno manje od originala, pa čak i trećinu realne tržišne cene.

Težina: Lažni telefoni su najčešće lakši od originala.

Dizajn: Nekad je razliku moguće uočiti na sitnim (često i namernim) „gafovima” dizajna. Na nekim modelima razlikuje se završna obrada ekrana, kamere ili tastature. Takođe, na pojedinim modelima telefona, na primer, umesto „samsung” možete pročitati „sumsung” a umesto „nokija” može pisati „nokla”.

Funkcije: Treba izbegavati telefone koji sadrže manjak ili višak funkcija od originala. Specifikacija telefona na sajtu originalnog proizvođača biće dobra polazna osnova za ono šta tačno dobijate.

„Nezvanični” modeli: Mali broj korisnika mobilnih telefona sa sigurnošću može da kaže koji konkretno model poseduje. Zato se, ako vam neko preporučuje „ultramodernu” „nokiju N26“ prethodno dobro raspitajte da li taj model uopšte postoji.

Poslednja, ali ništa manje važna stavka: Telefon treba kupovati kod ovlašćenog prodavca ili distributera. Nije na odmet pažljivo pročitati šta stoji u garantnom listu i čuvati račun kupljenog proizvoda.


Izvor: Politika/A.Čolaković
 
Natrag
Top