Šta je novo?

Origami

  • Začetnik teme Ana_ana
  • Datum pokretanja
Ana_ana

Ana_ana

Član
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.748
Origami je vestina ili umetnost preciznog savijanja papira.Kombinacijom Japanskih reci ORI-saviti+Kami-papir dobijen je naziv Origami.
Od papira pravilnog oblika najcesce kvadratnog, preciznim savijanjem dobijaju se dvo i tri dimenzione figurice.
Papir su pronasli Kinezi oko stote godine nove ere,a sredinom sedmog veka budisticki svestenici ga prenose u Japan.Manufakturna proizvodnja papira u Evropi datira od 1150 godine(po nekoj literaturi u Spaniji).
Pravu ekspanziju u origamiju su postigli Japanci koji imaju tradiciju postovanja papira,od njega izradjuju mnogo stvari pocevsi od pregradnih zidova do ukrasnih predmeta.
Poznate su dve skole preciznog savijanja papira jedna je Japanska i zove se origami , drugu koriste u Latinskoj Americi i Spaniji i zove se Papirofleksija.
Predpostavlja se da je prvi origami model bio model leptira.
Nekada davno papir je bio veoma skup i bio je privilegija plemica i viseg staleza onog doba. Uocetku se koristio samo prilikom verskih obreda.Svaka origami figura ima neko znacenje npr.zdral-dobru srecu,zaba-plodnost itd.
Kako vreme orolazi tako i papir postaje dostipan sirim narodnim slojevima i origami postaje zabava velikog broja ljudi.
Veliki broj ljudi u svetu ,ljubitelja origamija danas izradjuje origami figure ,kao samostalni umetnici ili organizovani u origami klubove,praveci izlozbe,vrseci origami prezentacije itd.
Origami nije samo vestina,umetnost,zabava, on sluzi i u edukativne svrhe i kao terapija kod raznih vrsta obolenja ,Koristi se kao terapija kod dece sa posebnim uslovima,kod osoba obolelih od distrofije misica, i kod lica koja imaju razna reumatska oboljenja ruku.U poslednjem vremmenu koristi se kao radna terapija i u gerontoloskim centrima.
Origami figurice se mogu izradjivati na svakom mestu,uautobusu,vozu,parku ,prirodi bukvalno svugde.
Origami je narocito popularan kod dece skolskog uzrasta,veoma je koristan jer potpomaze motoriku ruku kod dece,potpomaze koordinaciju ruku i cula vida.
Skoro svaki papir je dobar za origami figurice,kolaz papir,papir za pisace masine ,za kopiranje,natron papir cak i novinski papir.Iako postoje specijalne vrste origami papira.

Nadam se da postoje jos ljubitelja origamija i da ce izneti svoja misljenja o ovoj vestini?:)

 
G

Goran maser

Član
Učlanjen(a)
18.11.2009
Poruka
1
Ana, drago mi je da se neko interesuje i za "normalne stvari".
Umaraju me vise teme: nece codec, trial verzija, crack, downloader.... kako ovo? bla..bla.
Instaliraj program s kojim radis (torrent) i radi, ne lutaj!
Svaka cast manjini koja to radi.
 
E

enelovac

Član
Učlanjen(a)
02.08.2009
Poruka
1
ima li negde da se skine knjiga
 
M

madmaks

Član
Učlanjen(a)
08.05.2011
Poruka
1
Mislim da je origami vrlo zanimljiv i da je koristan. Ja sam očaran. Zanima me da li ima gdje naći šema (dijagrama) za 3D origamije?
 
Top