Orada na više načina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978


Orada sa limunom i šafranom

Za 4 osobe: velika orada od oko 1,2 kg, komad đumbira od oko 3 cm, 2 glavice luka, 6 zrna korijandera, čen belog luka, limun, 2 kašičice šafrana u prahu, maslinovo ulje, so i biber.
Đumbir oljuštite i izrendajte, luk, isecite na tanke kolutove, a zrna korijandera izdrobite. Pomešajte luk, đumbir i korijander, dodajte sitno iseckani beli luk, posolite, pobiberite i sve prelijte s 1,5 dl maslinovog ulja. Preko očišćene orade oštrim nožem napravite duboke ureze i u njih ubacite tanke kolutove limuna. Ribu položite u pleh obložen kolačarskim papirom, prelijte pripremljenim prelivom i pospite šafranom. Posolite, pobiberite i pecite 25 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pečenu ribu prelijte ostatkom preliva i servirajte uz obareni krompir i blitvu.






 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Orada u belom vinu



Orada u belom vinu

Za 4 osobe: orada od oko 1,2 kg, pola glavice luka, 2 limete, 2 kašike prezli, 3-4 grančice majčine dušice, 1,5 dl belog vina, maslinovo ulje, so i biber.

Opranu i očišćenu ribu položite u pleh obložen kolačarskim papirom. Luk očistite, isecite na kolutove i izmiksajte sa 2 kašike ulja, prezlama, malo soli i bibera. Jednu limetu oljuštite, isecite na kockice i pomešajte sa pripremljenom kremom od luka. Kožu orade zasecite oštrim nožem na dva-tri mesta i u svaku šupljinu uvucite grančicu majčine dušice. Celu ribu posolite spolja i iznutra i napunite sa pola količine pripremljene mešavine. Ostatak mešavine od luka pomešajte sa vinom, dodajte 3 kašike ulja, promešajte i sipajte preko ribe. Pecite 35 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Paketići od filea orade

Paketići od filea orade

Za 4 osobe: 4 filea od orade od po 150 g, po 3 grančice svežeg peršuna, nane, majorana i majčine dušice, 3 paradajza, pola kašičice slatke mlevene paprike, maslinovo ulje i so.


Na radnoj površini raširite 4 veća lista kolačarskog papira i na sredinu svakog položite po jedan file od orade. Operite aromatične trave, skinite listiće i sitno ih iseckajte. Paradajz isecite na tanke kolutove. Filee posolite i ravnomerno prekrijte mešavinom aromatičnog bilja. Odozgo poređajte kolutove paradajza, posolite još jednom, sve pospite mlevenom paprikom i svaki file prelijte maslinovim uljem. Dobro zatvorite paketiće, poređajte ih u pleh i pecite 10-15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Servirajte uz bareni krompir i povrće.







 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Punjena orada

Punjena orada

m PUNJENA-ORADA.jpg

Za 4 osobe: 2 orade od po 300 g, 200 g kikirikija, dve-tri kriške bajatog hleba, 2 kašike koncentrata paradajza, kašika ulja, limun, so, 400 g pirinča i ljuta papričica.

Ribu očistiti, obavezno joj ukloniti škrge i oprati pod mlazom hladne vode. Hleb potopiti u mlaku vodu i kad omekša dobro ga ocediti. Ako kikiriki nije pečen, ispeći ga u plehu, pet minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, zatim ga očistiti i istucati u avanu ili ga staviti u najlon kesu, dobro zavezati i istući tučkom za meso. Hleb i tucani kikiriki pomešati, dodati koncentrat paradajza, iseckanu papričicu i so, sve izmešati i ovom masom napuniti ribu. Preliti uljem i limunovim sokom i peći 30-40 minuta u zagrejanoj rerni, uz redovno prelivanje sokom u kojem se peče. Servirati sa barenim pirinčem.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Orada u vinu

Orada u vinu

17-orada-u-sosu-od-vina.jpg

Potrebno je: 1,5 kg orade, 1,5 kg krompira, 150 ml maslinovog ulja, 200 ml belog vina, peršun, 3 čena belog luka, kašika svežeg seckanog ruzmarina, sok od jednog limuna, kašika suvih začina, sveže mleveni biber i so po ukusu.

Oradu očistite, uzdužno je zasecite i upijajućim papirom prebrišite spolja i iznutra, pa začinite solju i biberom. Krompir isecite na četvrtine, malo posolite i prelijte sa 2 kašike maslinovog ulja. Zatim stavite u pleh ili vatrostalnu posudu, pa preko stavite ribu, prekrijte folijom i pecite u rerni na 200 stepeni oko 50 minuta. Svakih 15 minuta, ribu prelijte s malo maslinovog ulja dok ne potrošite celu količinu. Dok se orada peče pripremite preliv tako što ćete da pomešate vino, kašiku maslinovog ulja, ruzmarin, beli luk, limunov sok i suve začine, kao i malo tečnosti iz pleha u kojem se peče riba. Kad riba bude gotova, prelijte je ovom mešavinom i servirajte dok je topla.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Orada s pečurkama i čeri paradajzom

Orada s pečurkama i čeri paradajzom

1.jpg

Sastojci

4 očišćene orade, s glavom i svaka težine oko 400-500 g
400 g čeri paradajza
200 g šampinjona
maslinovo ulje
so i biber

Priprema

Zagrejte rernu na 220°C. Orade postavite u jednom sloju u kalup obložen papirom za pečenje, pa ih posolite i pobiberite. Pospite ih seckanim čerijem i seckanim šampinjonima, pa prelijte mlazom ulja i pecite oko 20 minuta. Uživajte!

Izvor: Hrana za dušu
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Orada u kilo soli

Orada u kilo soli

1.jpg

Za 2 osobe

2 orade težine oko 300-400 g
kg krupne morske soli
2 belanca
limun
veza peršuna
200 g smrznute blitve
200 g krompira
biber po ukusu
½ kašičice suvog bosiljka
0,1 dl ulja

Način pripreme

1. Orade očistiti od krljušti, izvaditi utrobu, oprati. Umutiti sneg od 2 belanca, pa lagano dodavati morsku so dok se ne postigne određena gustina i belanca ne povežu morsku so.

2. U utrobu očišćene orade ubaciti peršun, kolutove limuna i malo suvog bosiljka, sa spoljne strane ribu pobiberiti.

3. Uključiti rernu na 200°C. Pleh posuti sa krupnom morskom soli, pa staviti oradu preko nje, orade premazati umucenim belancima. Peći u rerni oko 30-45 minuta.

4. Prilog: očistiti krompir, iseći na kocke, skuvati. U zagrejano ulje dodati beli luk, blitvu pa zatim krompir. Začiniti.

5. Izvaditi oradu iz rerne, izlupati so kašikom, izvaditi ribu i servirati zajedno sa krompirom i blitvom. Po želji, uz ribu servirati limun.

Izvor: GastroNomad
 
Natrag
Top