Šta je novo?

Opomene dobilo 25.000 domaćinstava u Valjevu

P

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Prete isključenjima zbog duga za struju


Opomene dobilo 25.000 domaćinstava u Valjevu

Izvor: Blic Predrag Vujanac | 21. 06. 2011. - 00:02h | Foto: F. B.

VALJEVO - Više od 25.000 opomena stiglo je na adrese potrošača u Valjevu zbog duga za struju od najmanje 1.000 dinara. Zbog duga za struju koji je dostigao milijardu dinara, uključujući i junske račune, uz opomene upućene potrošačima, iz “Elektrodistribucije” najavljuju da će od suda insistirati na prodaji kuća i stanova dužnicima koji su već tuženi zbog duga od nekoliko stotina hiljada dinara.

Dug potrošača dostigao milijardu dinara

Direktor valjevske “Elektrodistribucije” Zoran Nikolić kaže da građani duguju 627 miliona dinara, a ostatak preduzeća. Bez junskih računa, po njegovim rečima, ukupan dug za električnu energiju iznosi oko 700 miliona dinara.

- Reč je o dugu koji ne samo što sprečava realizaciju planiranih investicija i redovnog održavanja, nego dovodi u pitanje i likvidnost preduzeća. Zbog toga, dostavili smo opomene pred isključenje svima koji zaključno sa aprilskim računom duguju više od 1.000 dinara - kaže Nikolić, napominjući da ED ima dovoljan broj ekipa da seču struje dužnicima sprovede efikasno. S druge strane, kako kaže, dužnici koji izmire svoj dug pre nego što ih posete ekipe ED, “ostvaruju popust od pet odsto”.


Po saznanjima “Blica”, inače, od 67.000 potrošača u Kolubarskom okrugu, ED je pre najave prinudnog isključenja dostavila 25.000 opomena onima koji duguju više od 1.000 dinara. U praksi, ako bi se kao ilustracija upotrebili podaci sa poslednjeg popisa od pre devet godina, to bi značilo da bi se na udaru makaza mogla naći sva domaćinstva u Valjevu (21.387 domaćinstava) i još pola Mionice.


Uz prinudnu naplatu na ovaj način, po Nikolićevim rečima, ED podnosi i tužbe protiv dužnika, a trenutno je pred Osnovnim sudom u Valjevu tuženo oko 3.000 potrošača zbog duga za struju.


- Pojedinačno, najveći dug iznosi 600.000 dinara, a imamo i građane koji duguju 200-300.000 dinara. Sudski sporovi protiv njih su u toku i insistiraćemo da njihov ishod bude prodaja nepokretnosti dužnika kako bismo naplatili naša potraživanja.


Smatramo da niko ne može da bude toliko bahat i neće nam biti žao da nekome od njih ode kuća na ime izmirenja duga za struju, pogotovo što se ne radi o socijalnim slučajevima, već o ljudima koji mogu da plate, ali jednostavno to ne žele, računajući da su jači od sistema - upozorava Nikolić. Što se tiče preduzeća, direktor valjevske ED pojašnjava da njihov ukupan dug iznosi “dve prosečne mesečne fakture”, tako da su u pitanju potraživanja koja “nisu nenaplativa”.

- Najlakše je udariti na sirotinju i pretiti isključenjem struje. Kao da nisu svesni da većina Valjevaca radi za prosečne plate manje od 30.000 dinara i da gotovo nema kuće koja ne duguje bar jedan račun za neku komunalnu uslugu. Znam da su do sada struju sekli onima koji duguju preko 10.000 dinara, ali ako će sada svima koji duguju više od 1.000 dinara, onda će celo Valjevo biti u mraku - ogorčena je domaćica Mirjana D. koja, kako kaže, “vuče dug od nešto više od 2.000 dinara iz aprila”. Njen komšija Dragan Živković pak u dilemi je da li je ugrožen najavljenim makazama, s obzirom na to da nije izmirio najnoviji račun od 3.500 dinara.


- Redovan sam platiša, na uštrb mnogih drugih stvari iz potrošačke korpe prvo plaćam struju i komunalije jer ne želim da imam posla sa državom, ali ovo je preterano - kaže on.


Da je pretnja makazama ozbiljno shvaćena kod Valjevaca pokazuje i podatak o uplatama sa šaltera ED od subote. Dok je prosečna subotnja uplata oko 1,8 miliona, prekjuče su službenici ED, dan pre nego što su njihove ekipe zadužene za seču krenule na teren, inkasirali 2,8 miliona dinara.


Seča samo za veći dug


Dostavljanje opomena svim potrošačima koji za struju duguju više od 1.000 dinara, pre svega je trebalo da ima “psihološko dejstvo” na sitne dužnike, saznaje “Blic”. U praksi, međutim, realizacija pretnje o isključenju sa mreže, kako pokazuju dosadašnja iskustva, sledi za one koji duguju preko 10.000 dinara.
 
Top