Opljačkano čak šest pošta u samo 72 sata

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Juče još tri pošte na meti kriminalaca

Opljačkano čak šest pošta u samo 72 sata




Izvor: Blic Maja Keranović | 14. 01. 2011. - 00:02h

BEOGRAD - U poslednja tri dana, dok traje isplata decembarskih penzija, opljačkano je čak šest pošta u Beogradu, a odneto je više od milion dinara. Reč je o oružanim pljačkama, a iz svake pošte razbojnici su odnosili, uglavnom, između 200.000 i 300.000 dinara.
107249_bgdposta-foto-z-ras_f.jpg

U preduzeću PTT saobraćaja “Srbija” kažu da je novac osiguran i da serija pljački neće uticati na isplatu, kao ni na poslovanje tog preduzeća.

U razmaku od četiri sata juče su opljačkane tri pošte u prestonici, a sumnja se da je isti razbojnik preteći pištoljem opljačkao dve. Prva pljačka dogodila se oko 12.30 sati u Ugrinovačkoj ulici u Dobanovcima, kad se razbojnik domogao 226.000 dinara. Nešto posle 15 sati opljačkana je i pošta u Resniku, a oko 16.30 sati u Koste Glavinića na Savskom vencu iz koje je odneto oko 220.000 dinara.

Dan pre pljački u Dobanovcima, Resniku i Savskom vencu, opljačkana je pošta u Ulici Milorada Draškovića u Rakovici. U utorak, kad je i počela isplata decembarskih penzija, dvojica naoružanih razbojnika, maskiranih fantomkama, opljačkali su i poštu u Ulici Pere Segedinca u Novom Beogradu. Od radnika obezbeđenja oteli su pištolj, a posle pljačke pobegli su sivim “sitroenom” u pravcu Bežanijske kose. Nepuna tri sata kasnije, u drugom delu grada razbojnik je opljačkao poštu u Ulici Luke Vojvodića u Rakovici.

Mala korist od obezbeđenja

U Beogradu ima oko 200 pošta, od kojih 130 ima video nadzor i/ili fizičko obezbeđenje. "Pošte prvog i drugog prioriteta imaju video nadzor, a većina i fizičko obezbeđenje. Kamere ne mogu da zadrže lopova, one su tu da ga identifikuju, a radnici obezbeđenja nažalost nemaju preterano velika ovlašćenja, odnosno onakva kakva bi trebalo da imaju. Trudićemo se da u ovoj godini što više naših objekata pokrijemo modernom bezbednosnom opremom i tehnologijama. Za to su izdvojena velika sredstva", kaže Veljko Subašić.

U preduzeću PTT saobraćaja “Srbija” kažu da su pljačke počele nešto pre Nove godine, zatim je usledila pauza, da bi lopovi nastavili sa serijom pljački pre nekoliko dana. Ne prezaju ni od obezbeđenja, kao ni od video nadzora.

- Napadi ovog tipa na naše objekte su učestaliji tokom zime, jer se lopovi lakše mogu maskirati. Od pošta koje su opljačkane u poslednja tri dana, samo jedna, i to u Dobanovcima, nije imala ni video nadzor ni fizičko obezbeđenje. Policija traga za počiniocima i verujemo da će ih ubrzo uhapsiti. Svoje radnike upozorićemo na učestale pljačke pošta. I dalje ćemo raditi jer zbog ovoga što se dešava ne možemo da zatvorimo naše objekte - priča Veljko Subašić iz Samostalnog sektora za upravljanje rizikom.

Prema rečima Subašića, sugrađani ne treba da brinu, jer serija pljački neće uticati na isplatu novca.

- Novac je osiguran. Ove krađe neće uticati na isplatu ili na poslovanje našeg preduzeća. Osiguravajuće kuće brzo nadoknade štetu, pa ta ukradena suma veoma brzo bude vraćena u opticaj - navodi Subašić.
 
Natrag
Top