Opljačkan studio Irene Grahovac

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Lopovi odneli 57 bundi


1657_1023-grahovac-foto-j-vucetic_f.jpg


Nepoznati lopovi u noći između 1. i 2. januara provali su u butik u Uzun Mirkovoj ulici 5 i ukrali 57 bundi, među kojima i unikatne modele, kao i desetak kožnih jakni koje je dizajnirala poznata kreatorka Irena Grahovac.
Vrednost ukradene garderobe je, prema prvoj proceni modne kreatorke Grahovac, minimum 40.000 evra.
- Poslednje večeri prošle godine u radnji je bio koktel za zaposlene i urađen je popis. Suprug i ja smo Novu godinu dočekali u Beogradu, i sutradan smo otputovali kod rođaka van grada. Međutim, prekjuče ujutro pozvao me je mladić, koji inače renovira moju radnju u „Delta sitiju“, i rekao je da je video da su odškrinuta vrata butika, slomljeni nosači za katance, ali da je izlog uređen. Zamolila sam ga da vidi šta se tačno desilo, jer tu je bio i kompjuter, kasa, poslovne knjige. Proverio je i kratko mi rekao: „Nemaš više ništa u radnji“ - priča za „Blic“ modna kreatorka Irena Grahovac.
Sa suprugom je odmah krenula za Beograd i po dolasku u radnju doživela šok, kada se uverila da su bunde i jakne ukradene.
- Svi štenderi su bili prazni, vešalice uredno spakovane po podu. Pregledom sam ustanovila da je ukradeno 57 bundi, među kojima su i unikatni modeli kombinacija jagnjećeg i plemenitog krzna, kao i desetak kožnih jakni. Cene bundi su inače od 500 do 900 evra - napominje Irena Grahovac i dodaje da su neki od ukradenih modela prikazani početkom prošle godine na reviji za jesen-zimu 2009/10. godine.
Modna kreatorka napominje da radnja nema sistem obezbeđenja, video nadzor. Napominje da se proteklih godina dešavalo da ljudi uđu i ukradu po jednu bundu ili jaknu, ali da su takve scene uobičajen i u drugim radnjama.
- Ali ova provala je detaljno planirana i po narudžbini. Lopovi su imali vremena da sa vešalica skinu bunde i jakne, a pretpostavljam i da ih je neko čekao ispred. Nije mi jasno kako je moguće da u centru grada pokradu svu garderobu iz radnje, a da to niko ne primeti - kaže modna kreatorka.
Irena Grahovac pretpostavlja da će se ukradene bunde i jakne nađu na crnom tržištu garderobe u prestonici, i da će biti ponuđene odabranoj klijenteli.
- Hoću da upozorim one kojima na moji modeli budu ponuđeni ispod ruke da znaju da su te bunde i jakne ukradene iz radnje. Pre su „šaneri“ krali u zemljama zapadne Evrope i ovde preprodavali tu garderobu, a sada smo doživeli da u centru Beograda provale u radnju domaćeg kreatora i odnesu sve bunde i jakne. To mi je zaista bilo nezamislivo - konstatuje modna kreatorka Irena Grahovac.

Aleksandra Ž. Adžić
 
Natrag
Top