Opis pejzaža u pismenom radu

Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
Opis pejzaža u pismenom radu



Nije lako opisati pejzaž, kao što se to na prvi pogled čini. Ali, prije nego što krenemo sa opisom pezaža, da prvo vidimo šta je to pejzaž.

Pejzaž je najčešće manja prostorna cjelina čije su granice više ili manje precizno određene. Predjeli mogu biti zaštićeni zakonom zbog svojih prirodnih svojstava i tada su to predeli izuzetnih odlika.(wikipedija)

Kako napisati rad o pejzažu? Zamislite, popnete se na neko brdašce i odatle posmatrate kuće u podnožju, rijeku, livade, stoku na ispaši....Ali nije samo ono vidljivo pejzaž, tu su i:

Mirisi (pokošeno sijeno, borova šuma...),
Zvuci (crkveno seosko zvono, ptičija pjesma...).
Emocije u trenucima dok posmatrate pejzaž (zadivljenost prirodnom ljepotom, ushićenost...)

Naravno, da bi onaj ko čita vaš rad mogao u potpunosti da uživa, jer on ne vidi ono što vi vidite, vi mu morate predočiti i atmosferu dogadjaja (da li pada kiša, snijeg, sunce prži, ljapavica, blato...)

Najbolje je da pismeni sastav na temu pejzaža počnete neki putem, puteljkom, koji vijuga kroz gustu šumu, presjeca ga bistri potočić, i penje se prema brdu. Znači, vi u samom uvodu, dok niste došli na mjesto odakle ćete posmatrati pejzaž, imate opis pejzaža. Znači, niste promašili temu. :D

Kada se popnete na brdo, nemojte odmah oplesti po svemu što vidite. Posvetite koju rečenicu toplom/hladnom vjetru što duva sa juga/sjevera, pticama koje prelijeću dolinu, suncu koje neumitno prži, a onda napišete kako vam je zastao dah od onoga što ste vidijeli. U svojim pismenim radovima i romanima, ja sam znao često raditi suprotno. Recimo, popnem se na brdo i zažalim što sam prešao toliki put, izgrebao se od rastinje i isprljao se do guše , jer je vrijeme očajno, kiša lije kao iz kabla, nigdje ptica, sunca, ljudi i stoke u njivama....opišem svoje razočaranje pejzažem,
U tome i jeste poenta, da kroz sve to loše , vi opišete pejzaž. Vjerujte mi da će vaš rad itekao biti zapažen. Svi će pisati samo pozitivno, a vi, koji ćete biti pomalo i kritičar, dobićete odličnu ocjenu.


Ne bi bilo zgoreg da se koristie i upravni govor. da povedete svog druga na to brdo, pa recimo, on primjeti laste koje lete na jug, vi primjetite srnu u dnu pokošene livade....

A na kraju sastava, možete opisati pejzaž dok se vraćate drugim putem....




 
Natrag
Top