Šta je novo?

Opis enterijera i eksterijera u pismenom sastavu

Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.211
Opis enterijera i eksterijera u pismenom sastavu


Inače, pismeni sastavi bez bilo opisa (likova, prostora, vremena..), po meni su suvi i dosadni. Možda dok pišete imate viziju kako sve to izgleda, ali imajte na umu da čitalac nije telepata, pa da može znati šta ste vi imali na umu dok ste pisali. Upravo su opisi ono što karakteriše naveća svjetska književna djela. Nedostatak opisa se može uporediti sa slikom bez boje - znate da je naslikano nešto, ali su boje ono što im daje realnost.


Enterijer je u principu opis unutrašnjosti prostora. Ako lik iz pismenog sastava ulazi u sobu, treba čitaocu predočiti kako izgleda ta soba. Možda ima, visok ili nizak strop(plafon), staklene lustere ili plafonjere ili gole žice, da lije okrečena u bijelo ili u neko od tonova ili su tapete.Šta se nalazi u toj sobu: veliki regal od orahovine, krevet na kojem je poderani pokrivač, sto sa vazom u sredini ili napuknutim staklom... Naravno, ovo su samo neki od primjera. Ne odnosi se samo opis unutrašnjosti kuće ili sobe na enterijer, tu je široka paleta prostora koji ima svoj enterije: dvorište, automobil, škola.... Čar enterija što se kreiranjem atmosfere u kojoj se neka radnja dešava povećava doživljaj.
Zamislite scenu:

Nenad je lupio šako od drveni sto. Visoke kristalne čaše su poskočile u mjestu, ali se nijedna ne razbi.
Bjesno je prevrtao iskolačenim očima, na usta mu je udarila pjena.
-Znam da lažeš!-Zarežao je - Kaži istinu, ili ću ti sve kosti polomiti!

Stjerana u ćošak male sobe, između ormana i prašnjavog škripavog kreveta, Vesna nije imala drugog izlaza.Ali imajte na umu da ne treba pretjerivati u predugačkim opisima enterijea i eksterijera. Ako počnete da nabrajate sve sitnice , koje primjetite kad uđete u neku sobu, lako se možete izgubiti i vi i onaj ko čita vaš rad. Mala napomena, opis unutrašnjeg stanja neke osobe(radost, tuga, bijes...) nije enterijer, nego su to emotivna stanja!


Ako je enterijer opis unutrašnjosti, onda bi nekom logikom, eksterijer bio opis spoljašnosti nekog prostora. Ako govorimo o nekoj kući, to bi onda bio opis spoljašnosti kuće ( da li je to drvena kućica koju je nagrizlo vrijeme ili je kuća od cigle...). Naravno, ne treba se opis eksterijera zadržati samo na tome. I ono što je pred kućom je eksterijer:bašta, stolice, staza prema kući...). Kao i kod enterijera , ne treba razvodnjavati pismeni rad predugačkim i preopširnim opisima eksterijera.

Evo nekoliko primjera exterijera koje sam ja koristio dok sam pisao sastave vezane za zimu. Za mene su već malo istrošeni, ali vama ne škodi da se polužite:

- Stolica prekrivena snijegom je ličila na prijesto zimske kraljice

- Zaleđena popločana stazica je prosto mamila na sanjkanje i klizanje


- Promrzle ptičice su skakutale po telefonskoj žici, stresavši sav snijeg sa nje

i opet jedna napomena, opis lica čovjeka, nije opis eksterija, to se zove opis fizionomije! Ali o tome u drugome postu.


Eto nadam se da sam vam koliko-toliko pomogao u pisanju radova. Umjesto da čekate zadnji momenat, i tražite da neko za vas napiše rad, pročitajte ovaj post, kao i

http://serbianforum.org/maternji-jezik/224689-kako-da-napisete-kvalitetnu-lektiru.html


http://serbianforum.org/maternji-jezik/88422-kako-da-napisete-kvalitetan-pismeni-sastav.html


I ubjeđen sam da ćete i vi moći samostalno napisati pismeni rad!
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
21.03.2012
Poruka
2
- U moj kraj polako je pocela da se naseljava zima i da deli svoje darove. - Jelama je obukla bele bunde prosarane tamno zelenim koncem.Ogolelo drvece je dobilo svoje bele kapute,a travi svoj beli pokricac. kako dalje
 
Top