Šta je novo?
SerbianForum

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Hvala svima na 1 900 000+ postova & 500 000+ tema!

OpenSuse

  • Začetnik teme strum30
  • Datum pokretanja
S

strum30

#1
Da malo reklamiram i ovu distru: https://www.opensuse.org/

Jako stabilna, uz moguće početne probleme prilikom podešavanja drajvera, ali je ažurna podrška na njihovom forumu, tako da su većine problema riiješena: htts://forums.opensuse.org/forum.php
Ono što plijeni ovu distru je Yast alat, koji je nešto slično Control panelu na windowsima, ali daleko moćniji, naravno ko zna raditi.
Inače bratsko okruženje ove distre je KDE, masa programera i dalje radi paralelno na KDE i OpenSuseu, to dosta govori, tako da je KDE jako dobro implementiran.
Pošto većina vas koristi Ubuntu derivate i openSuse ima svoju "prodavnicu" programan, radi lakšeg pretraživanja i instalacije: https://software.opensuse.org/search

Postoje dva derivata openSusea:
Leap - ima osobinu duge podrške u vidu ažuriranja i održavanja, te je stabilan uz vrlo teško rušenje sistema, što su ranije verzije bolovale
Tumbleweed - Rolling release, koji i sam koristim. Dolaze najnoviji paketi, kernel, KDE verzije, uz to sve najnovije, nekada zna imati bugova, ali su ažuriranja svakodnevna, tako da se brzo porpave stvari.

Na kraju komande bez koje se ne može raditi, malo je razlika u sintaksi u odnosu na deb dsistre (debian, ubuntu, linuxmint...)
https://en.opensuse.org/images/1/17/Zypper-cheat-sheet-1.pdf

Evo kako to sve izlgeda:
-KDE
-GNOME
-Instalacije
-Instalacije i pregled

- tumbleweed
 
S

strum30

#2
KONTROLA NAD SLOBODNIM PROSTOROM ROOT PARTICIJE (BleachBit alat)


Danas uglavnom svi imaju dovoljno giga prostora, ali oni koji koriste starije računare, ili se zeznu prilikom particionisanja, lijepo je znati kako držati sistem ipak dovoljno brzim i da vam ne javlja "low disk space".

Jedan način sprečavanja toga sam pisao u temi http://serbianforum.org/threads/btr...stema-u-prijasnje-funkcionalno-stanje.717834/.
Ovdje ću samo dodati, a važi i za ostale distre, kako čistiti tmp folder od nepotrebnih fileova.
Terminalom uđite sa root ovlastima u /etc/sysconfig/cron:
Kod:
vi /etc/sysconfig/cron
Naravno možete koristiti drugi editor umjesto Vi aditora. 1)
Te promjeniti opcije na:

MAX_DAYS_IN_TMP="30"
MAX_DAYS_IN_LONG_TMP="30"
LONG_TMP_DIRS_TO_CLEAR="/var/tmp"Bleachbit


Tako će svakih 30 dana sistem sam čistiti filevoa i sprečavati nepotrebno gomilanje.


Druga varijanta je sa dobro poznatim alatom u svijetu linuxa (ubuntu koristi svoj alat za održavanje/čišćenje sistema Ubuntu Tweak), a to je BleachBit.

BleachBit
je jako zahvalan alat, koji vrlo dobor odrađuje posao, grafičkim putem bez puno muko sa komandama. Dostupan je za gotovo sve distribuvije linuxa.
Možda vam malo uspori sistem u radu, ali to je kratko.

__________________________
1) Vi etidor komande i ostala objašnjenja vezano za isti: https://lugons.org/Uputstva/Opste/Komande_editora_VI
 

Top