Opel u Ženevi 2010: najava vrhunskih stvari koje dolaze

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Opel u Ženevi 2010: najava vrhunskih stvari koje dolaze


20100305032638_photo_0.jpg


Na 80. ženevskom sajmu automobila (4. - 14. marta) Opel će dati priliku svima da naslute kako će izgledati njegova verzija budućnosti. Tačnije, predstaviće četiri automobila koji potvrđuju njegovu misiju da učini pristupačnim nemačko inženjerstvo, inovativne tehnologije i privlačan dizajn prijateljski nastrojen prema okolini...


Konceptni automobil Flextreme GT/E dokazuje Opelovu viziju izražajnog i efikasnog dizajna za ekološki svesne vozače. Vrhunski dizajn susreće funkcionalnost i kod nove generacije Merive, čija će inovativna i fleksibilna rešenja učiniti da ostane vodeća u segmentu manjih jednovolumena. Ampera koja bi trebala da počne da se proizvodi 2011. predstavlja Opelovo nastojanje da bude vodeći u segmentu alternativnih pogonskih sistema. Ampera bi trebala da bude porodični električni automobil za svakodnevno korišćenje. I na kraju, ali ne i manje bitno, nemački kvalitet dao je ponovo svoj maksimum u novoj generaciji Corse koja je podmlađena kako bi ponudila više snage i uživanja u vožnji uz manju potrošnju goriva.

20100305032638_photo_2.jpg


Konceptni Opel Flextreme GT/E: ekspresivan dizajn i zelene performanse

Konceptni automobil Flextreme GT/E je dokaz kvaliteta koji će biti ključan za redefinisani novi Opel/Vauxhall: visoka emocionalnost i privlačnost, ekspresivan dizajn, konstruisan uz nemačku preciznost kako bi bio ekološki prihvatljiv i prijateljski nastrojen prema okolini.

U Opelovoj strategiji za dostizanje manje zavisnosti od fosilnih goriva električna energija ima ključnu ulogu, a konceptni Flextreme GT/E dugačak 4,7 metara pokazuje kako tehnologija električnog vozila sa produženim dometom (extended-range electric vehicle, E-REV) može da se upotrebi pri konstrukciji velikog ili vozila srednje veličine, kao i kompaktnih automobila kao što je Ampera. Opel ovu strategiju naziva „neograničena e-mobilnost“: prilagođavanje visokoefikasnog E-REV pogonskog sistema, koji nema ograničenja kakvo ima napajanje isključivo baterijama, raznim vozilima iz različitih tržišnih segmenata. Konceptni Flextreme GT/E pokazuje da veličina nije bitna kako bi se uživalo u nultoj emisiji ugljen-dioksida, barem kada je o Opelu reč.

Dizajn takođe omogućava da Flextreme GT/E postigne željeni koeficijent otpora vazduha od samo 0,22 što mu pomaže da dostigne maksimalnu brzinu od preko 200 km/h i bude štedljiv sa energijom kako bi mu domet bio što duži. Vizuelni elementi koji se ističu su nizak i širok stav, prednja i zadnja svetla u obliku krila, prepoznatljivi prednji deo i rešetka, plutajući C-nosači i snažan, skulpturalan oblik karoserije. Spuštene proporcije Flextremea GT/E nalik na kupe predstavljaju evoluciju Opelove nove dizajnerske filozofije – umetnička skulpturalnost susreće nemačku preciznost – unutar područja optimizacije za aerodinamičku efikasnost.

Čist dizajn prednjeg dela uključuje nisku liniju poklopca motora i produženi nos, kojeg obavijaju prepoznatljiva LED prednja svetla u obliku krila. Ona se spuštaju duboko u prednje blatobrane i celom dužinom poklopca. Nova trapezoidna rešetka je uska, ali odaje utisak snage. Istaknuta hromirana prečka u obliku krila nosi veliki Opelov logo koji je istovremeno i priključak za punjenje Flextremeove baterije.

Konceptno vozilo Flextreme GT/E je novi korak u Opelovoj strategiji elektrifikacije automobila, koja uključuje celi niz proizvoda na baterije, tehnologije sa produženim dometom, hibridne tehnologije i gorive ćelije.


20100305032638_photo_3.jpg


Nova Opel Meriva: celi niz jedinstvenih karakteristika za vodeću poziciju u fleksibilnosti

Inovativna, svestrana i elegantna: druga generacija Opel Merive, koja će biti predstavljena javnosti na Ženevskom sajmu automobila, postaviće nove standarde automobilske svestranosti. Opremljena je nizom inovativnih karakteristika stvorenih radi optimizacije fleksibilnog korišćenja prostora, a sve je uobličeno u prepoznatljiv, savremen dizajn.

Opel je predstavljanjem prve generacije Merive 2003. stvorio nov tržišni segment malih, cenovno pristupačnih jednovolumena. Svojim revolucionarnim konceptom zadnjih sedišta FlexSpace, visokim položajem sedišta i prostranom kabinom, Meriva je bila velika što se tiče fleksibilnosti, a mala po dimenzijama.

Sada druga generacije Merive podiže lestvicu cenovno pristupačne fleksibilnosti u pokretu na sasvim novi nivo. Sa njom će prvi put biti predstavljen koncept FlexDoors – inovativna vrata sa šarkama pozadi koja olakšavaju ulazak u kabinu, što se prvi put može videti na vozilu masovne proizvodnje. Unutrašnjost nove Merive nudi više mesta za čuvanje prtljaga zahvaljujući FlexRailu, revolucionarnom konceptu prilagodljive središnje konzole koja se može koristiti za čuvanje. Svemu ovome se pridružuje sistem sedišta FlexSpace kojeg je sada još lakše koristiti i kao opcija ekskluzivni Opelov sistem integrisanog zadnjeg nosača za bicikle FlexFix.

Nova Opel Meriva biće u ponudi sa izborom motora od 55 kW/75 KS do 103 kW/140 KS. Svi motori su u skladu sa emisijskim standardima Euro 5.

Merivine dinamičke proporcije donose eleganciju u segment manjih jednovolumena. Njena ekspresivna spoljašnjost i uređenje interijera odražavaju Opelovu novu nagrađivanu skulpturalnost u dizajnu do sada viđenu kod Insignije i Astre. Prepoznatljiv valovit oblik zadnjih bočnih prozora naglašava Merivina karakteristična vrata FlexDoors i istovremeno poboljšava preglednost za putnike na zadnjoj klupi, posebno za decu.

Meriva otvara novu dimenziju svojim sistemom vrata sa šarkama pozadi koja omogućuju izvanredan pristup zadnjim sedištima. Za razliku od drugih trenutno dostupnih sistema sa zadnjim šarkama, vrata FlexDoors dolaze u punoj veličini. Uobičajna konstrukcija B-nosača omogućuje nezavisno otvaranje, bez potrebe za preklapanjem sa prednjim vratima. FlexDoors nudi povećanu funkcionalnost olakšavajući ulazak i izlazak iz zadnjeg dela automobila. Osim toga, roditelji mogu lako da posegnu na zadnje sediste kako bi osigurali svog mališana u dečijem sedištu. Za optimalan pristup, vrata FlexDoors otvaraju se pod uglom od maksimalno 84 stepeni što je puno šire od uobičajenih vrata konkurentskih modela. Nova Meriva napravljena je kako bi bila novi šampion svestranosti u automobilskoj industriji – nijedan drugi automobil ne nudi toliko karakteristika koje olakšavaju svakodnevicu.


20100305032638_photo_4.jpg


Opel Ampera: porodični električni automobil sa produženim dometom za svakodnevno korišćenje

Opel Ampera, revolucionarni porodični električni automobil pogodan za svakodnevno korišćenje bez straha od ostajanja bez struje, predstavlja Opelova nastojanja da bude na čelu inicijative za zelenija vozila. Kada počne njena proizvodnja 2011. godine Opel Ampera će biti prvo električno vozilo koje će se masovno proizvoditi za evropsko tržište. Što je još važnije, biće to automobil koji će moći da koristi cela porodica, i to svakodnevno. Petovratna Opel Ampera sa četiri sedišta koristi revolucionarnu tehnologiju električnog pogona koja se značajno razlikuje od ostalih naprednih pogonskih sistema. Amperin električni pogonski sistem koristi struju kao svoj primarni izvor energije. Benzinski motor-generator služi kao sekundarni izvor energije i generiše struju kada se ugrađena baterija isprazni kako bi se osigurala dalja nesmetana vožnja.
Uvek i pri svim brzinama Amperine točkove pokreće električna energija. Za putovanja do 60 km (MVEG) Ampera vozi na struju koja je skladištena u njenoj litijum-jonskoj bateriji kapaciteta 16 kWh i ne emituje nikakve štetne gasove, uključujući i ugljen-dioksid. Ampera će biti sasvim prilagođena svakodnevnim potrebama i navikama evropskih vozača, na primer nemačkih kojih oko 80 odsto dnevno pređe manje od 50 kilometara.

Nova Opel Corsa: više snage i udobnosti, manje goriva

Nova ponuda Corsi je pomlađena kako bi pružila više snage i uživanja u vožnji uz manju potrošnju goriva. Opelovi inženjeri napravili su neke promene na Corsi predstavivši novu ponudu motora sa smanjenom potrošnjom goriva i do 13 odsto, značajnim unapređenjima šasije i novom kalibracijom upravljača. Pored agilnijeg upravljanja i veće udobnosti pri vožnji, vozači će znati da cene nove, snažnije motore. Ova unapređenja su praćena predstavljanjem nekoliko novih posebnih izdanja u Nemačkoj, kao što su sportska serija Color Line sa varijantama Color Race, Color Edition i Color Wave sa prepoznatljivim ukrasima na karoseriji i atraktivnim 17-inčnim aluminijumskim felnama. Kako bi proslavio 111-godišnjicu svoje tradicije Opel će izdati u Evropi i posebno izdanje 111 Limited Edition.



Izvor: Opel/PR
 
Natrag
Top