Šta je novo?

''Opel'' svetlima noć pretvara u dan

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.676
"OPEL" SVETLIMA NOĆ PRETVARA U DAN

Ponedeljak, 24. Maj, 2010.|Autor: Mladen Radulović / Kurir „Opelov“ sistem inteligentnih svetala AFL+ motri na sve uslove na putu i sam uključuje najoptimalniji snop.

3884.jpg„Opelu“ je pošlo za rukom da noć pretvori u dan sistemom automatske kontrole svetala AFL +! Zbog revolucije na polju bezbednosti stigla je prestižna nagrada „Genijus 2010“ kuće „Alijanc“!


Reč je o sistemu prilagodljivog osvetljenja AFL+, koji povećava bezbednost sa devet automatizovanih funkcija prednjih svetala! Senzori i softver konstantno nadgledaju okolinu, saobraćaj i meteorološke uslove.

U zavisnosti od uslova, sistem automatski uključuje najoptimalniji svetlosni snop.
Svetla na otvorenom putu pružaju jače i šire osvetljenje obe strane puta nego konvencionalna duga svetla, što omogućuje vozaču da primeti potencijalnu opasnost uz ivicu puta. Aktivira se prilikom vožnje između 50 i 100 km/h i daje snop daljine 70 metara bez opasnosti od zaslepljivanja vozača iz suprotnog smera.

Statično svetlo u krivini osvetljava levo i desno pod uglom od 90 stepeni, što je korisno na loše osvetljenim mestima kao što su mračni sporedni putevi. Aktivira se pri brzinama manjim od 40 km/h ili kad je odabrana vožnja unazad.

Svetla za autoput daju snop dugačak 140 metara i poboljšavaju osvetljenost leve strane puta. Ova funkcija aktivira se automatski pri brzini koja premašuje 100 km/h, a senzor koji prati ugao upravljača.

Gradska svetla aktiviraju se pri brzinama između 30 i 50 km/h dajući širi simetričan snop smanjenog dometa, kako bi vozač lakše uočio pešake uz ivicu puta. Snop je manji jer senzori prepoznaju uličnu rasvetu.

Svetla za vožnju pešačkom zonom aktiviraju se pri brzinama do maksimalno 30 km/h i služe za vožnju kroz područja na kojima vozač mora biti na posebnom oprezu, na primer, u gusto naseljenim četvrtima sa puno ograničenja u vožnji. Ova postavka uključuje pomeranje od osam stepeni prema levoj i desnoj ivici puta.

Svetla za vremensku nepogodu aktiviraju se kad je kiša ili sneg, odnosno kada senzori za kišu utvrde određenu količinu vlage na vetrobranskom staklu ili kada brisači intenzivno rade.
lg.php

lg.php


Sistem pali duga svetla!

Sistem sam pali duga svetla i vozač ne treba da pazi na izmenu snopa. Takođe, sprečava slučajno zaslepljivanje ostalih učesnika u vožnji: optički senzor iza vetrobranskog stakla integrisan je u nosač unutrašnjeg retrovizora i prepoznaje prednja ili zadnja svetla drugih vozila. Prednja svetla se u skladu s tim prebacuju između kratkih i dugih, već prema potrebi.

 
Top