Šta je novo?

Opel Meriva

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Opel Meriva


Izvor: autoweb.hr
Autor Miklos Lang

00.jpg

Od lansiranja prve serije u travnju 2003. Opel je u Hrvatskoj prodao gotovo 3000 Meriva. Stoga ne čudi da je proteklih godina marka iz Rüsselsheima konstantno u vrhu segmenta malih monovolumena. Iako bi je kupci još uvijek željeli kupiti, stari model je, na Opelovu žalost, rasprodan. No, zato nam je ovih dana pristigla potpuno nova Meriva, s mnoštvom inteligentnih inovacija, čak i s pokojom neočekivanom. Cijena – od 104.900 kn naviše.

Elegantan izgled
Opel je nakon nedavne objave cijena ovaj tjedan i službeno prezentirao novu Merivu. Kako kažu, Meriva druge generacije pametno koristi dizajnersku filozofiju umjetničke skulpturalnosti koja susreće njemačku preciznost već viđenu kod Insignije i Astre, i sve to kako bi donijela nov osjećaj svrhovitosti i stila u segment jednovolumena. Zvuči komplicirano, a pomalo tako i izgleda, no Merivin dizajn je doista dinamičan, samopouzdan i individualistički, sa siluetom koju karakterizira izdužena i spuštena linija krova.
01.jpg
02.jpg

Merivin profil sada je bitno izduženiji (4288 mm) i karakterizira ga valovita bočna linija stilski integrirana u posebna stražnja vrata. Drugi njen prepoznatljiv [COLOR=#018D25 ! important]dizajnerski[/COLOR] element je središnji smještaj kvaka na vratima – jasan znak da se radi o jedinstvenoj kombinaciji prednjih (klasičnih) i stražnjih (kontra otvarajućih) vrata. Opelovim jezikom to se zove FlexDoors sustav.
Poput vanjštine, i interijer je prilično izričajan. U suradnji s inženjerima [COLOR=#018D25 ! important]dizajneri[/COLOR] su spustili ploču s instrumentima i pomaknuli je naprijed kako bi stvorili dojam veće prostranosti. Također je poboljšana vidljivost za vozača zahvaljujući užim A-nosačima i većim trokutastim prozorčićima. Povišena sjedala i velike staklene površine putnicima pružaju dobru vidljivost, a vozaču solidnu preglednost karoserije. Unutrašnjost Merive dolazi u šest kombinacija boja, a i presvlake se nude u iznimno bogatoj lepezi boja i vrsta materijala: od klasičnih, preko modernih, do urbanog šika. To je dosad najveći izbor ikad ponuđen uz neki Opelov model.


03.jpg
04.jpg


Funkcionalna oprema
Po novijoj Opelovoj tradiciji, Meriva je krcata Flexevima. Krenimo s već spomenutim (jedinstvenim) FlexDoors® sustavom vrata koje Opel nudi kao prvi velikoserijski proizvođač u povijesti autoindustrije. Slijedi ništa manje revolucionarni FlexRail® (prvi takav koncept pretinaca u industriji), zatim tu je već poznati FlexFix® nosač za bicikle, kao i FlexSpace® sustav stražnjih sjedala. Zgodno je napomenuti da AGR sjedala nude najviše mogućnosti podešavanja među svim proizvođačima u segmentu, te još bitnije – da je Meriva jedino vozilo u autoindustriji s certifikatom ergonomičnosti za automobil gledano kao cjeloviti sustav.
Opremljenost se dijeli na tri paketa: Selection (novi naziv umjesto prijašnje Essentije), Enjoy i Cosmo. Da sada ne prepisujemo s internet stranice zastupnika, pakete opreme ćemo komentirati samo ukratko:
- ESP i električna ručna kočnica su standard kod svake Merive
- standardna razina elektrifikacije obuhvaća prednje prozore, podešavanje grijanih vanjskih ogledala, te daljinsko centralno zaključavanje
- razina Selection ima samo par zračnih jastuka, a nema ni klimu ni radio, no oni uz maglenke i putno računalo dolaze u okviru pristupačnog Selection+ paketa dodatne opreme
- Enjoy već ima klimu, a sve ostalo nudi u malo boljem izdanju
- Cosmo među ostalim dodaje kožni upravljač, električne podizače stražnjih prozora, tempomat i alu naplatke.

05.jpg

06.jpg


08.jpg07.jpgMotorizacija i cijene
Merivu pokreću tri benzinska i četiri dizelska agregata. Svi osim baznog otto motora (1.4 sa 100 KS i 130 Nm) imaju turbopunjače. Snažniji turbobenzinac (140 KS i 200 Nm) i sva tri 1.7 CDTi stroja (100-130 KS i 260-300 Nm) dobili su šest stupanjske ručne mjenjače, dok se 1.3 CDTi dizelaši (75-95 KS i u oba slučaja 180 Nm) kao i dva slabija benzinca (100 i 120 KS) moraju zadovoljiti s klasičnim mjenjačkim kutijama s pet brzina.
Što se cijena tiče, Opel smatra da su u skladu s ciljanim pozicioniranjem nove Merive između segmenta malih i velikih monovolumena, u skladu s inovacijama koje Meriva po prvi put nudi na tržištu. Dakle, bazni model je Meriva 1.4 (100 KS) Selection za 104,900 kn, ali bez klime. Ona je sadržana u paketu Selection+ za 114.500 kn, a za 120.500 kn već se nudi Meriva 1.4 Enjoy+.
Nadoplata za 1.4 soft-turbo sa 120 KS (u odnosu na 1.4 atmosferca) iznosi 7.200 kn, a za 1.4 sa 140 KS (i šest brzina umjesto pet) sveukupno bi trebalo nadodati 10.100 kn. Dizelaši se za sada čine malo precijenjenima, jer primjerice za Merivu 1.3 CDTi sa 95 KS na osnovni benzinski model treba nadoplatiti punih 20.000 kn. A kada ste već tu, za svega 5.000 kuna više priuštite si Merivu 1.7 CDTi sa 110 KS i šest brzinskom getribom.
09.jpg


10.jpg


 
Top