Opel ''korsa'': Nova snaga za zabavu

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Opel ''korsa'': Nova snaga za zabavu

Kurir 15.03.2010 09:53



Restilizovana verzija “korse” isto izgleda, ali su motori pojačani za 13 odsto. Maleni “opel” i dalje se vozi sa emocijama, ali sada udobnije zbog poboljšanja upravljanja, šasije i elektronike

Vožnja bez emocija ne znači ništa! Zabava odavno stanuje u “opel korsi”, pa su inženjeri zaključili da tu ništa ne treba menjati i samo su dodali novu “konjicu”.

Redakcija Kurira prisustvovala je u Frankfurtu test vožnji nove unapređene “korse”. Stratezi “Opela” zaključili su da njihovom gradskom automobilu nije potrebna dodatna šminka, ali su novim agregatima dodali u proseku 13 odsto više konjskih snaga i unapredili upravljanje. Kompletna promena šasije i volana ima zadatak da još pojača udobnost i zabavu u vožnji. Istovremeno, potrošnja je smanjena zahvaljujući primeni novih tehnologija.

Najkvalitetnija

Možda najvažnija vest stigla je uoči samog lansiranja restilizovane verzije. Naime, nemački DEKRA institut, vodeća evropska stručna tehnološka organizacija, imenovao je upravo “korsu” za ukupnog pobednika, sa najmanjim stepenom greške (2,4 odsto) među svim testiranim vozilima, odnosno kao automobil koji se najmanje kvario.
Kabina “korse” je neobično prostrana za klasu zahvaljujući velikom radijusu pomeranja sedišta i štelovanju volana u obe dimenzije. Takođe, enterijer je jedan od najatraktivnijih u klasi jer raspored instrumenata i stilski oblikovani tasteri i ručice unose živahnost i emocije. Premda nema mnogo dugmadi, funkcijama se rukuje lako.
Aduti ovog malenog jurišnika ističu se na nemačkom autobanu, gde su novinari iz Srbije, nostalgični za velikom brzinom zbog našeg Zakona o bezbednosti u saobraćaju, pritisnuli gas do poda. Na autoputu u okolini Frankfurta, koji više liči na avionsku pistu, pri brzini od 185 km/h malena “korsa” jede kilometre bez trzaja i vibracija. Zato je subjektivni osećaj da se ide sporije, a jedina neprilika pri toj brzini je nešto pojačana buka u kabini. Dizel verzija od 85 KS na startu nije eksplozivna, ali je elastična u srednjem režimu. Prednji i zadnji amortizeri sada su na udaljenijem položaju. Pružaju bolju kontrolu na lošim putevima pri većim brzinama, tako da, kad frekvencija tereta raste, stepen amortizacije se donekle smanjuje radi bolje udobnosti u vožnji.

 
Natrag
Top