Šta je novo?

Opel GTC Paris - koncept

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Opel GTC Paris - koncept

Izvor: Opel GmbH

Opel-GTC_Paris_Concept_2010_photo_01.jpg

GTC Paris konceptualni automobil oličava strastvenu stranu Opela: Njegova uloga je da pokaže kako je Opel u stanju da sledi sada novouspostavljeni dizajnerski pravac, kroz veoma sportsku i emocionalnu interpretaciju...

GTC Paris je napravljen u umetnički izvajanoj izvedbi uz upotrebu čistih dinamičnih linija. Istovremeno, njegova inženjerska konstrukcija je nemački precizna te energetski opremljena tehničkom inovacijom u vidu dvolitarskog benzinskog turbo motora sa direktnim ubrizgavanjem, novom izvedbom potpuno adaptivnog FlexRide vešanja te diferencijalom za ograničeno proklizavanje u prednjem delu.

Opel-GTC_Paris_Concept_2010_photo_0d.jpg

Opel-GTC_Paris_Concept_2010_photo_11.jpgOvaj hečbek sa troja vrata je proste ali sportske pojave, jednostavan ali izražajan a istovremeno i smeo i ikoničan. U skladu sa Opelovim DNK, ovo je pristupačan auto iz snova, smišljen tako da oličava energičen brend. Ovu energiju prenosi i živa i izražajna tečno-metalna crvena boja enterijera.

Sledeći novu generaciju modela Astra Sports Tourer koja će takođe imati debi na Sajmu automobila u Parizu, GTC Paris predstavlja Opelovo viđenje sledećeg logičnog koraka novo oblikovane linije.

Opel-GTC_Paris_Concept_2010_photo_13.jpg

Opel-GTC_Paris_Concept_2010_photo_03.jpg


Dizajn eksterijera: Mišićave linije poput tetiva kod trkača

Sa dužinom od 4,46 metara, GTC Paris predstavlja pravu veličinu za kompaktno, sportsko vozilo koje i dalje pruža prosotor za pet putnika. Gledano iz profila, dizajneri su maksimizovali dramatičan moment ogranićenom količinom linija na modelu GTC Paris. Tri snažne linije stvaraju tenziju te pružaju izvajan oblik. Opelova prepoznatljiva oštrica, uvedena u istom pravcu kao što je prvi put viđena na Insigniji -- fina, oštra linija koja se pruža na gore počev od praga na početku vrata. Druga linija obuhvata ručicu na vratima te se pruža nazad, naglašavajući dramatičan stav vozila, šireći površine to finog zacecanja i široke ramene linije. Treća linija koja prati siluetu krova završava u fino poliranom aluminijumu naglašavajući grafiku prozor, vodeći oko ka oštro naglašenom integrisanom spojleru.

Ramena linija je najdramatičnija oblast modela Opel GTC Paris. Najšira tačka se spušta dole stvarajući širok, atletski “buldog stav”, čime auto dobija veoma svrsishodnu pojavu na putu. Linija iz C stuba klizi u rep automobila i zaokružuje se u zadnjem spojleru, koji je genijalno integrisan u kontinuiranu krovnu liniju.

Čist prednji stil sadrži tipičan Opelov nabor u centralnoj liniji. Dodatno je naglašen intenzivnim, veoma elegantnim farovima oblika orlovog oka, koje je poput umetka između rafinirane hromirane šipke u vidu amblema i dramatično niske trapezoidne rešetke koja upućuje na sportski karakter auitomobila. Opelova tipična, preporznatljiva krilovita dnevna LED svetla unose novi obrt sa fino izvajanim hromiranim umecima koji su lako uočljivi kroz prozirno staklo. Trapezoidna rešetka je prepoznatljiv Opelov znak, ali odvojena od hromirane šipke te smeštena niže, radi osećaja trkačkog automobila.

Opel-GTC_Paris_Concept_2010_photo_19.jpg

Opel-GTC_Paris_Concept_2010_photo_1a.jpg

Opel-GTC_Paris_Concept_2010_photo_1b.jpg
Opel-GTC_Paris_Concept_2010_photo_1c.jpg


Širok stav je naglašen u zadnjem delu, gde su proporcije vozila najimpozantnije, zahvaljujući moćnom dizajnu ramene linije. Ovo je dodatno pojačano sa LED svtlima u zadnjem delu i jednim dugačkim motivom „krila“, što sve skjupa čini Opelova vozila uočljivim noću.

Aerodinamičnost dinamičnih 21-inčnih točkova optimizovana je karbon-vlaknastim umecima koji zatvaraju centralne kape.

Svrsishodan vozački kokpit

Odzvanjajući tekućim, izvajanim oblicima karoserije, prepoznatljivi znaci enterijera modela GTC Paris su čiste linije i oblici kao i smela upotrba tkanina. Unutrašnjost je podređena vozaču sa bojama uparenim u pozitiv/negativ kombinaciji: Dok je sedište vozača crveno sa crnim delovima, svi drugi delovi u unutrašnjosti su u ćumur-crnoj boji sa crvenim opšivom. Inspiracija za ovaj model, citat iz Galeba Džonatana Livingstona od Ričarda Baha, „I brzina je bila čista lepota“ je laserski upisana u sedište u vidu kaligrafskog zapisa.

Udobna sportska sedišta su posebno dizajnirana za model GTC Paris. Njihove agresivne konture i grafike savršeno dopunjuju sveukupan dinamički duh auta , sa titanijumskim ramom, te popunjena crnim tkanjem, ponavljajući motiv dizajna viđen na umetcima od karbonskih vlakana na točkovima.

Mali crni kožni, trkački upravljač je sa metalnim umetcima. Na upravljačkoj ploči, u unutrašnjosti se ponavljaju motivi Opelovog „krila“ i „oštrice“. U ovoj izvedbi, tema oštrice je izražena u detaljima u vidu poliranih, hromiranih ručica vrata i opreme menjača. Kriloviti elementi dizajna su odmah uočljivi u toploj, pozivajućoj obavijenom instrument ploči koja obuhvata vozača i suvozača. Ona se savija preko kabine u vrhove stranica vrata.

Opelov dizajnerski tim koristio je kožu i mikro-fiber za sedišta, plišanoj oblogi na podu i teksturno crnoj instrument ploči. Ovi klasični materijali predstavljaju savremeni zaokret, ne samo po izboru motiva, već i sa opšivom uparenim u pozitiv/negativ kombinaciji.

Konceptualni automobil Opel GTC Paris: oličenje strasti u pokretu

Opel-GTC_Paris_Concept_2010_photo_21.jpg

Opel-GTC_Paris_Concept_2010_photo_28.jpg


Nemački inženjering pakuje snagu dolitarskog trubo modela od 213 kW/290 ks

U skladu sa Opelovom strategijom turbo-punjenja zarad efikasnijih performansi, GTC Paris se napaja kroz malu zapreminu, sa dvostrukim turbo punjačem sa šest cilindara sa direktnim ubrizgavanjem, vodećim u segmentu dvolitarskim turbo motorom sa šestostepenim manuelnim prenosom. Ova jaka mašina je snage 213 kW/290 ks. Dvostruko faziranje bregaste osovine te dupla balans štangla pružaju osnovu za impresivne performanse motora. Pored toga, diferencijal za ograničeno proklizavanje pomaže u kontroli vuče bez ograničavanja obrtnog momenta vrhunskog turbo motora.

Ipak, sa svim ovim performansama, nije se zaboravilo na ekološku prihvatljivost: Start/Stop tehnologija smanjuje smisiju gasova i buku u gradskoj vožnji. Zahvaljujući ovome GTC Paris je štedljiv ali ne na uštrb svog sportskog karaktera.

Inovativna tehnologija poboljšava performanse

On najbolje u tehnologiji Opelovih kompaktnih automobila unapređeno je na najsportskiji nivo na ovom konceptualnom automobilu. Šasija je sa posebnim dizajnom, sa naročito širokim stavom za najbolje moguće performanse io rukovanje. Pored diferencijala za ograničeno proklizavanje, prisutna je i osovina sa Opelovom ekskluzivnom Watt vezom u zadnjem delu, te novom izvedbom prilagodljivog, mehatroničkog FlexRide vešanja.

Zadnja osovina poboljšana Watt vezom omogućava precizno upravljanje te visoku udobnost po kojima je trenutni model Astre proslavljen. Zadržavajući prednosti veličine, težine te ukupne efikasnosti zadnje osovine u odnosu na klasičnu multi-link vezu, arhitrktura sa dodatnom Watt vezom bolje podnosi bočne sile na vešanju prilikom ugaonog kretanja. Ujedno čini automobil dinamičnim i agilnim ne na uštrb stabilnosti i udobnosti.
Opel-GTC_Paris_Concept_2010_photo_29.jpg

GTC Paris ujedno poseduje prilagodljivi FlexRide siistem vešanja, koji se kontinuirano prilagođava promenama u stilu vožnje te brzinama ugaonog kretanja. Pored boljeg osećaja vožnje, FlexRide ujdeno budi bezbednosne dobitke u opasnim situacijama u svim okolnostima.

Sve skupa, osobine poput ovih, omogućavaju najbolje iskorištenje snage i energije koje koje omogućava dizajn sportskog kompaktnog koncepta Paris. 
Top