Opel Corsa OPC na probi "Kurira"

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Opel Corsa OPC na probi "Kurira"


Preuzeto sa : Kurir-info.rs


opel%20corsa%20opc%20kurir.jpg


Otrov je ponovo spakovan u maloj boci!
Azurna obala je provereni poligon za mašine s moćnom konjicom. To je dokazao Džems Bond, najčešće za volanom „aston martina“.




Među istim brdima i planinama Kurir je prošle nedelje prisustvovao svetskoj premijeri nove „korse OPC“.

Asfalt, koji poput potoka „teče“ vencima nad Nicom i Sredozemljem, obezbeđuje pravi test novog bisera iz Opel performans centra (OPC). Naravno, najjača „korsa“ nema strah od krivudavih puteva. U to smo se uverili na prethodnom modelu.


Prag tolerancije u krivinama sad je još viši. Pri žešćim ulascima u skretanje, u najgorem slučaju dovoljno je šaltati u drugu brzinu i automobil će ostati prikovan za asfalt. U tom manevru umnogome pomaže ESP sistem, koji je u „korsi OPC“ podešen na sportsku meru. Dugme za isključivanje elektronskog sistema stabilnosti nismo dirali jer je to ipak „manevar“ za trkačku stazu.


To nije slučajno, jer su inženjeri veliku pažnju posvetili šasiji. Obramica koja nosi letvu upravljača sad je obložena materijalom niskog trenja, koji poboljšava osećaj i preciznost. Softver koji kontroliše električni motor pruža malo više snage pri malim pokretima upravljača i daje veći obrtni momenat pri većim okretima.



Kad se ovo prenese u praksu, nova „korsa OPC“ je u značajnoj meri prilagođena svakodnevnoj vožnji. Naime, vešanje je mnogo mekše i ona sada može da „upije“ blaže rupe. Novi model je izgubio osećaj sirove snage prethodnika, ali zato su performanse iste (0-100 za 7,2 s). Na raspolaganju je plimni talas obrtnog momenta koji isporučuje još impresivnije performanse. Svih 230 Nm stiže pri 1.980 obrtaja, pa sve do 5.850, a uz pomoć „overbusta“ može da napravi čak 266 Nm.

Ostatak sportske šasije je netaknut i prošao je intenzivne probe na stazi Nirnburgring nordšlajfe.


Kabina je uglavnom ista, ali je pravo osveženje potpuno novi volan, koji je sada lepši i mnogo liči na onaj iz „insignije OPC“. Naravno, tu su i tanka školjkasta „Rekaro“ sedišta, koja „čuvaju“ dovoljno mesta za putnike na zadnjoj klupi. Utisak enterijera kvari stara instrument tabla, mada je za emocije zadužena igra kazaljki, odnosno obrt za 360 stepeni prilikom okreta ključa.


Vizuelna pojava, naravno, nema grešku. „Škrge“ ulepšavaju i prednji i zadnji deo vozila, tu su izvajani pragovi i duboki zadnji krovni spojler. Stilizovani su retrovizori, aluminijumske felne su u „ipsilon“ obliku. Kruna je zadnji difuzor sa centralnim trougaonim auspuhom.


„Korsa OPC“ i dalje je oličenje zabavne vožnje i donosi novu energiju za sve kojima brzina donosi pravu radost.

Modifikacije

Ključne OPC modifikacije uključuju snažniju zadnju osovinu, dodatno podešene opruge i amortizere, kruću prednju anti-rol sponu i voznu visinu nižu za 10 mm u odnosu na običnu „korsa sport šasiju“. ESP je standardan.


Ekonomičniji

Potrošnja goriva je smanjena za 7,6 odsto, s istim performansama, a autonomija povećana za 50 km s jednim rezervoarom. Fabrika deklariše prosečnu potrošnju od 7,3 litre na 100 km, a na raspolaganju je „šift-ap“ indikator na glavni displeja.



Autor : Mladen Radulović
Foto : Kurir-info.rs
 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top