Opečeni dečak bori se za život

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Opečeni dečak bori se za život

I. N. (14) iz Resnika ima opekotine na 80 odsto tela kada ga je na vagonu udarila struja. Dečak u kritičnom stanju, njegov drug F. P. (16) van životne opasnosti.



Krvavi tragovi na vagonima... Mesto na kojem su stradali dečaci

I. N. (14) iz Resnika, kojeg je u Rakovici na železničkom vagonu udarila struja od 25.000 volti, ima opekotine na 80 odsto tela i nalazi se u kritičnom stanju na VMA! Njegov drug F. P. (16) iz Resnika, koji je takođe povređen u ovoj nesreći, zadobio je lakše opekotine.

Milorad Rabrenović, načelnik Sektora VMA za lečenje, potvrdio je da je četrnaestogodišnji dečak koji je stradao na železničkom vagonu u teškom stanju.

- I. N. ima opekotine od prvog do trećeg stepena na više od 80 odsto tela. Bio je bez svesti i sa jedva merljivim pritiskom kada je došla Hitna pomoć. On je posle operacije smešten na Odeljenje intenzivne nege. Njegov stariji drug F. P. ima opekotine drugog i trećeg stepena po rukama i licu. Smešten je na Kliniku za plastičnu hirurgiju VMA - rekao je Rabrenović.

Železnice Srbije" saopštile su juče da nisu odgovorne za nesreću u kojoj su dvojica maloletnika doživela strujni udar na vagonima na železničkoj stanici Rakovica.

- Ovo je bila peta nesreća u ovoj godini izazvana ulaskom u strujno kolo kontaktne mreže na srpskim prugama, u kojoj je smrtnonosni napon od 25.000 volti. Tokom 2009. je zbog neovlašćenog penjanja na vagone i ulaska u strujno kolo oko kontaktne mreže jedna osoba poginula, na pruzi između Lajkovca i Slovca, a teže su povređene dve maloletne osobe u stanicama Požega i Pančevo. Jedna osoba je teško povređena kada je neoprezno prelazila prugu i ribolovačkim štapom ušla u zonu kontaktne mreže - navodi se u saopštenju „Železnica Srbije".

Poznanici dvojice dečaka iz Resnika bili su šokirani kada su čuli za nesreću.

- F. P. ide u srednju školu, dok je I. N. osnovac. F. P., inače, trenira brejk dens. Obojica su dobri momci. Ne znam šta ih je nateralo da idu u Rakovicu da crtaju te proklete grafite. Nadamo se da će I. N. preživeti. Pokrenućemo akciju da dobrovoljno damo kožu kako bismo pomogli drugaru - kaže naš sagovornik.

Podsetimo, nesreća se dogodila u sredu po podne, na železničkoj pruzi kod nadvožnjaka u Ulici patrijarha Dimitrija u Rakovici, kada su se dvojica drugova popela na napušteni vagon kako bi sa njega crtali grafite na betonskom zidu. U jednom trenutku oni su došli blizu žica kontaktne mreže, koja je pod naponom. Došlo je do strujnog udara koji je dečake odbacio sa vagona! Zaposleni i gosti kafane koja se nalazi u blizini mesta nesreće čuli su prasak. Vlasnik kafane istrčao je sa protivpožarnim aparatom i počeo da gasi I. N., koji je ležao bez svesti, dok su mu gorele pantalone.

Inače, ovi vagoni su deo kompozicije koja je trebalo da ide u Dimitrovgrad, ali zbog štrajka radnika i blokade u Lapovu odvojeni su i ostavljeni nedaleko od stanice Rakovica.

Fakti

Snimatelj Gavrilo Masnjiković (28) iz Novog Beograda teško je povređen 9. juna 2008. kada ga je udarila struja od 25.000 volti na napuštenom vagonu u Košutnjaku, dva kilometra dalje od jučerašnjeg mesta nesreće

Luka C. (13) iz Pančeva preživeo je 12. juna ove godine strujni udar od 25.000 volti kada se popeo na vagon cisternu

Srednjoškolac N. S. iz Požege preživeo je u maju ove godine strujni udar od 25.000 volti, kada je pokušao da pređe preko cisterne na stanici u Požegi.


Izvor: Press
 
Natrag
Top