Šta je novo?

ONI KOJIH VIŠE NEMA Peca Popović o stotinak velikana koje izgubismo u ovoj deceniji

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
36.856
ONI KOJIH VIŠE NEMA Peca Popović o stotinak velikana koje izgubismo u ovoj decenijiSve je manje dragocenih u vremenu koje se posvađalo samo sa sobom. Druga se dekada ovog veka pokazala kao surova. Odlaskom Milene Dravić kao da je zauvek i prošlo nešto što se podrazumevalo da je zajedničko i važnije za taj prostor sličnih jezika i još sličnijih emocija. Sve više ostajemo bez uzora dobrote koji su važili uprkos svim novodignutim busijama, političkim i verskim razlikama.

Gubitak takvih ljudi ostavlja mnogo dublje posledice nego što izgleda kad prva tuga prođe. Ostajemo bez dokaza ljudskih mogućnosti i dometa, a tako se uspostavlja sve veće polje za delovanje polutane, koji bi da se isključivo bave svojom poznatošću. I to nametnu kao vrednost za vreme koje dolazi.

Cela jedna posleratna generacija umetnika bivše Jugoslavije sa centrom u Beogradu polako ali neumitno okončava ovozemaljsko bitisanje. Teško je gledati svaki drugi dan novine sa naslovnim stranama kako je neko drag umro. Sve je manja uteha da smo jednom živeli u epohi kad su veliki odista bili veliki. Zato nije lako inventarisati zabran onih kojih više nema, nosilaca vrlina na kojima smo stasavali, gradili ukuse, pravili velika upoređivanja i uspostavljali nove kriterijume. Onih koji su odlaskom ostavili praznine. Zbir tih praznina je sve tragičniji. Ne prestaju samo da važe brojevi telefona do kojih smo držali, već raste kontinent odsustva i gubitništva.

A bilo bi nam svima dragocenije da su ti kolosalno ostvareni još malo svetleli ispod svih oblaka koji nikako da se sklone iznad balkanskih prostora.

Idem po nekom ličnom spisku, bez nacionalnih odrednica...

Jedan od najboljih pozorišnih i filmskih glumaca, Bekim Fehmiu, najavio je fenomenalnu karijeru nezaboravnom ulogom u filmu “Skupljači perja”, potom je sarađivao sa brojnim svetskim zvezdama. Preminuo je 2010, u 75. godini.

Mato Došen, muzičar, producent, aranžer, pevač, klavijaturista i tekstopisac, počeo kao vođa zagrebačke grupe “Izazov”.

Vojislav - Voki Kostić bio je kompozitor, muzičar, pisac i kuvar. Autor nezaboravne muzike za filmove, pozorište, televiziju.

Radomir - Rade Marković, pozorišni, televizijski i filmski glumac. Diplomirani filozof sa puno uspeha se okrenuo glumi, prvo amaterski pa profesionalno.

Saša Marković Mikrob bio je umetnik, novinar, radio-voditelj, društveni radnik, izvođač i jedan od najznačajnijih predstavnika srpske alternative i savremene umetničke scene devedestih.

Boško Petrović je vibrafonista, kompozitor, vođa orkestra, producent, promoter, diskograf i džez edukator. Osnivač je popularnog “Zagreb Jazz Kvarteta”. Vlasnik “B. P. kluba” u Zagrebu, u kojem su nastupili brojni svetski muzičari. Autor mnogih radio i televizijskih emisija.

Predrag Tasovac, poštovan glumac stare garde i uvaženi beogradski gospodin.

Mersad Berber bio je slikar. Slikarstvo diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Ljubljani, potom završio specijalku za grafiku. Radio na Katedri za crtež i grafiku Akademije likovnih umetnosti u Sarajevu.

Branko Črnac Tusta bio je pevač, frontmen kultne pulske pank grupe „KUD Idijoti“.

Mića Orlović, u istoriji jugoslovenske televizije upamćen kao prvi voditelj TV Dnevnika. Šarmer visoke govorne kulture i nastupa koji razoružava.

Dragan Babić, veliki novinar velike zemlje. Urednik i voditelj najbolje putopisno-obrazovne emisije RTS-a “Dvogled”, a kasnije i “Kino oka”. Gospodin od klase, autor je i knjige “Putovanje na kraj jezika”.

Josif Tatić, simbol onog Beograda koji nestaje. Legenda Taleta čuva kroz “Grlom u jagode”, “Bolji život”, “Šovinističku farsu”, “Hadersfild”... Imao na desetine zapaženih uloga u filmovima i serijama, a njegov karakterističan stil glume mnogi i dalje probaju da kopiraju.

Jovanka Budisavljević Broz, prva i poslednja dama SFRJ, udovica Josipa Broza Tita.

Jelena Genčić, rukometašica, teniserka, teniski trener, televizijski radnik i cura od klase sa Dedinja. Kao teniski pedagog zaslužna za otkrivanje i podučavanje budućih šampiona Gorana Ivaniševića, Monike Seleš i Novaka Đokovića.

Ljerka Draženović, filmska i televizijska glumica, popularna voditeljka „Studija B“ i novinarka.

Mirko Kovač, književnik naših jezika. Autor važnih romana, zbirki pripovedaka, eseja, TV drama i filmskih scenarija. Isuviše zaboravljen.

Miladin Kovačević, poznatiji pod pseudonimom Jakov Grobarov. Pisao pesme, priče, romane i drame. Osim po književnom delu, zapamćen kao poslednji autentični srpski boem stare škole.

Željko Malnar, pustolov, muzičar, putopisac, autor dokumentarnih filmova, TV voditelj i anti-političar. Takvi se retko rađaju.

Ružica Sokić, filmska, pozorišna i televizijska glumica. Junakinja mnogih velikih rola, a za film “Žuta” nagrađena Zlatnom arenom u Puli. Dobila je dve Sterijine nagrade za glumu, dve Zlatne arene u Puli, statuetu “Joakim Vujić”, nagradu “Žanka Stokić” i dobitnica nagrade Udruženja dramskih umetnika Srbije za životno delo Dobričin prsten.

Aleksandar Tijanić, novinar i direktor RTS-a. Koliko osporavan u životu, toliko uzdignut u smrti.

Dinko Tucaković, filmski reditelj, pedagog, scenarista, kritičar i istoričar filma. Gubitak takvog strastvenika dugo se oseća.

Dragomir Čumić - Drago ili Čuma, glumac. Vlasnik komičnih uloga dragih nespretnjakovića i gubitnika. Lik!

Krsto Papić, režiser i scenarista. Filmom “Lisice”, koji govori o političkim, socijalnim i porodičnim traumama iz perioda Informbiroa, smeštenim u surovom prostoru Dalmatinske zagore, kao i dokumentarnim filmom “Mala seoska priredba” osvojio svoje zasluženo mesto.

Tomaž Pengov, muzičar, pesmotvorac, gitarista i lutista, sa albumom “Odpotovanja” iz 1973, značajno doprineo razvoju jugoslovenske akustičarske scene.

Dobrica Ćosić, romansijer i esejista, politički i nacionalni teoretičar i redovni član SANU. Bio prvi predsednik Savezne Republike Jugoslavije. Ranije narodni poslanik u skupštinama NR Srbije i SFRJ. Sve što sam imao da kažem, napisao sam u svojim knjigama. U njima su svi moji stavovi, rekao je.

Pevačica Usnija Redžepova je sa 25 godina na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu igrala Koštanu Bore Stankovića. Ostavila je neizbrisiv trag u narodnoj muzici.

Vladimir Beara, golman. Igrao je u splitskom Hajduku, za Crvenu Zvezdu, a potom odlazi u Keln. Majstor svetske klase, koga su Englezi zvali “Great Vladi”.

Bora Todorović, nenadmašni filmski i pozorišni glumac, brat Mire Stupice i otac Srđana - Žike Todorovića...

Andreja Preger, pijanista jevrejskog porekla. Holokaust izbegao stupivši u partizane. Poznati pedagog i koncertni umetnik sa ugledom u svetu.

Legendarni filmski, pozorišni i televizijski glumac Nikola Simić, uprkos mnogim ulogama ostao je omiljen kao Mita Pantić, nosilac “Tesne kože”.

Kemal Monteno, sarajevski pesmotvorac, pevač i gitarista. Iza sebe ostavio pregršt hitova emotivnog sadržaja. Iako teško bolestan, nastupao skoro do poslednjeg dana.

Pavle Minčić, junak našeg odrastanja, glumac, satiričar, humorista, pevač i pijanista. Upamćen po legendarnim ulogama u dečjoj seriji “Na slovo, na slovo”, u filmu “Davitelj protiv davitelja” i “Pozorištu u kući”.

Karijera Bobe Stefanovića trajala je skoro pet decenija. Nekadašnji glas “Zlatnih dečaka”, pa solista, upamćen je po hitovima “Obriši suze, draga” i naslovnoj numeri iz serije “Srećni ljudi”...

“Idol” Vlada Divljan napustio nas je u 57. godini, nakon teške bolesti. Za njim je plakala cela bivša Juga, a oproštajni koncert njegovih kolega u beogradskom Domu omladine prisutni nikada neće zaboraviti.

Bubnjar Vladimir Furduj Furda, originalni član „Elipsa“ i „Korni grupe“, preminuo je u 70. godini. Osim brojnih ploča, snimio je muziku za više od 30 filmova sa našim najeminentnijim kompozitorima.

Vlastimir - Đuza Stojiljković veliku jugoslovensku popularnost stekao je filmom “Ljubav i moda”, za koji je otpevao pesmu “Devojko mala” i zahvaljujući mnogim ulogama u televizijiskim serijama, filmovima i na pozorišnim daskama.

Arsen Dedić jedan je od najuticajnijih muzičara, autora i pevača sa ovih prostora. Bio i priznati pesnik, čije su knjige “Brod u boci”, “Hotel Balkan” i “101 pesma” bile među najprodavanijima širom Balkana. Upamćen po hitovima koje slušaju sve generacije.

Filmska, televizijska i pozorišna glumica Đurđija Cvetić igrala je u serijama “Zaboravljeni”, “Ulica lipa”, “Sivi dom”, “Grlom u jagode”, “Senke uspomena”, kao i filmovima “Bolje od bekstva”, “Oktoberfest”, “Početni udarac”...

Pevač grupe Smak - Boris Aranđelević umro u 68. godini u Holandiji. Na koncertu na kom je nastupio dva meseca ranije na beogradskom Ušću nije se znalo da je bolestan.

Dunja Lango ulazi u red najpoznatijih voditeljki, spikerki, novinarki i urednica televizijskog prostora nekadašnje Jugoslavije. Preminula je u 74. godini u Beogradu.

Srboljub - Srba Milin, pozorišni i filmski glumac, jedan od osnivača pozorišta “Dadov” i penzionisani član Narodnog pozorišta, umro u svojoj 75. godini.

Dušan Golumbovski bio je glumac, voditelj, pevač, publicista i radnik u kulturi. Omiljeni lik u brojnim TV serijama. Starije generacije ga pamte i kao originalnog voditelja kultne emisije “Koncert za ludi, mladi svet”.

Iako je usledio posle godinu dana duge bitke sa bolešću, odlazak Dragana - Gage Nikolića u 73. godini veoma je rastužio ceo južnoslovenski prostor. Nema toga ko se nije poklonio legendi.
Filmska, televizijska i pozorišna glumica Đurđija Cvetić igrala je u serijama “Zaboravljeni”, “Ulica lipa”, “Sivi dom”, “Grlom u jagode”, “Senke uspomena”, kao i filmovima “Bolje od bekstva”, “Oktoberfest”, “Početni udarac”...

Pevač grupe Smak - Boris Aranđelević umro u 68. godini u Holandiji. Na koncertu na kom je nastupio dva meseca ranije na beogradskom Ušću nije se znalo da je bolestan.

Dunja Lango ulazi u red najpoznatijih voditeljki, spikerki, novinarki i urednica televizijskog prostora nekadašnje Jugoslavije. Preminula je u 74. godini u Beogradu.

Srboljub - Srba Milin, pozorišni i filmski glumac, jedan od osnivača pozorišta “Dadov” i penzionisani član Narodnog pozorišta, umro u svojoj 75. godini.

Dušan Golumbovski bio je glumac, voditelj, pevač, publicista i radnik u kulturi. Omiljeni lik u brojnim TV serijama. Starije generacije ga pamte i kao originalnog voditelja kultne emisije “Koncert za ludi, mladi svet”.

Iako je usledio posle godinu dana duge bitke sa bolešću, odlazak Dragana - Gage Nikolića u 73. godini veoma je rastužio ceo južnoslovenski prostor. Nema toga ko se nije poklonio legendi.

Filmska, televizijska i pozorišna glumica Đurđija Cvetić igrala je u serijama “Zaboravljeni”, “Ulica lipa”, “Sivi dom”, “Grlom u jagode”, “Senke uspomena”, kao i filmovima “Bolje od bekstva”, “Oktoberfest”, “Početni udarac”...

Pevač grupe Smak - Boris Aranđelević umro u 68. godini u Holandiji. Na koncertu na kom je nastupio dva meseca ranije na beogradskom Ušću nije se znalo da je bolestan.

Dunja Lango ulazi u red najpoznatijih voditeljki, spikerki, novinarki i urednica televizijskog prostora nekadašnje Jugoslavije. Preminula je u 74. godini u Beogradu.

Srboljub - Srba Milin, pozorišni i filmski glumac, jedan od osnivača pozorišta “Dadov” i penzionisani član Narodnog pozorišta, umro u svojoj 75. godini.

Dušan Golumbovski bio je glumac, voditelj, pevač, publicista i radnik u kulturi. Omiljeni lik u brojnim TV serijama. Starije generacije ga pamte i kao originalnog voditelja kultne emisije “Koncert za ludi, mladi svet”.

Iako je usledio posle godinu dana duge bitke sa bolešću, odlazak Dragana - Gage Nikolića u 73. godini veoma je rastužio ceo južnoslovenski prostor. Nema toga ko se nije poklonio legendi.

Slobodan Santrač, centarfor malog kluba OFK Beograda, zabio je više golova i od Pelea. Sani je na 1.363 utakmice zabio 1.301 gol, a kralj nogometa Pele 1.281 gol.

Sasvim neočekivano i svakako prerano, u 38. godini otišao je Marinko Madžgalj, glumac, pevač i televizijski voditelj. Svoju popularnost stekao je u seriji „Crni Gruja“, a zajedno sa Ognjenom Amidžićem bio je član muzičkog dvojca „Flamingosi“.

Ni posle dugogodišnje bolesti, mnogi nisu uspeli da pojme kako uopšte možemo ostati bez Valtera. Velimir - Bata Živojinović se pridružio besmrtnima u proleće 2016.

Slavko Avsenik, harmonikaš i kompozitor, bio je vođa čuvenog ansambla braće Avsenik. Snimio preko 1.000 kompozicija koje su bile veoma popularne na slovenačkom i nemačkom govornom području.

Neuporediva Mira Stupica bila i ostala među najcenjenijim jugoslovenskim pozorišnim, filmskim i televizijskim glumicama. I danas je prati epitet najveće ovdašnje glumice.

Ljupka Dimitrovska bila je pevačica zabavne muzike i šlagera tokom sedamdesetih i početkom osamdesetih godina. Objavila je veliki broj albuma i singlova.

Milorad Mandić Manda je bio omiljeni pozorišni, filmski i televizijski glumac i TV voditelj. Njegova tragična smrt na sceni potresla je ove prostore.

Zorana - Lola Novaković, pevačica. Izuzetno popularna tokom šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Onda se tiho povukla sa scene.

Jagoda Kaloper, likovna umetnica i glumica, poznata po provokativnim ulogama u jugoslovenskim filmovima sa početka sedamdesetih, kao što su „Lisice“ i „VR: Misterije organizma“. Posle se posvetila likovnoj umetnosti.

Jadranka Stojaković, pevačica, gitariskinja i kantautorka. Voljena zbog izvođenja zabavne muzike i brojnih urbanih šansona i šlagera intimnijeg muzičkog izražaja.

Tomaž Pandur beše teatarski reditelj. Svojim predstavama stvarao pozorišna čuda, magične scenske slike koje su neizbrisivo ostale dugo u sećanju gledalaca.

Ljubomir - Ljuba Popović, slikar koji je od 1963. godine živeo i radio u Parizu. Njegove nadrealističke vizije, postavljene uglavnom u renesansnom ambijentu, ističu izražen naturalizam. Od 1991. godine član SANU.

Ivo Brešan bio je dramski pisac, romanopisac i scenarista. Jedan je od najplodnijih dramaturga i pisaca filmskih scenarija za nagrađivane filmove.

Todor Veselinović, fudbaler, jedan od najboljih jugoslovenskih strelaca svih vremena, četiri puta najbolji igrač lige, klupski rekorder Vojvodine.

Relja Bašić bio je omiljeni pozorišni, televizijski i filmski glumac. Pojava sa puno stila.

Aleksandar S. Vujić, kompozitor, dirigent i pijanista, profesor beogradske Akademije, osnivač kamernog orkestra “Simfonijeta” i Madrigalskog hora FMU. Jedini naš dirigent koji je osvojio zlato na Horskoj olimpijadi u Južnoj Koreji.

Danilo Nikolić, književnik i novinar, bio je jedan od naših najznačajnijih pripovedača i romanopisaca. Dobitnik NIN-ove nagrade.

Esma Redžepova-Teodosievska, pevačica, tekstopisateljka i humanitarka romskog porekla. Etno-zvezda svetskih scena.

Mirjana Vukojčić, pozorišna, televizijska i filmska glumica, koja se paralelno bavila i esejistikom u oblasti teatrologije.

Predrag Gojković Cune jedan od najpopularnijih pevača starogradskih pesama, sevdalinki, zabavnih i meksičkih pesama. Dobitnik velikog broja priznanja i nosilac statusa istaknutog estradnog umetnika.

Milovan - Milo Gligorijević bio je novinar, književnik, publicista i izdavač. Saradnik lista “Borba”, glavni i odgovorni urednik “Mladosti”, novinar NIN-a, u kojem je bio glavni i odgovorni urednik, i predsednik Upravnog odbora.

Slavko Goldštajn bio je istoričar jevrejskog porekla, publicista, novinar, scenarista i političar.

Višnja Đorđević je bila primabalerina, koreograf i bivši direktor Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu i Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

Miodrag - Miki Jevremović, jedan od najpopularnijih jugoslovenskih pevača zabavne muzike.

Tomo Kuruzović bio je pozorišni, filmski, TV glumac, režiser i književnik.

Vuk Kulenović, kompozitor i nastavnik savremene klasične muzike. Predavao je kontrapunkt, orkestraciju i kompoziciju na Berkli koledžu za muziku.

Petar Pajić bio je istaknuti pesnik, prozni pisac i urednik Radio Beograda.

Milivoje - Mića Marković, muzičar, kompozitor i vođa džez orkestra. Najpoznatiji kao autor muzike za legendarnu televizijsku seriju "Otpisani“.

Predrag Matvejević je bio pisac, publicista, hrvatski i italijanski državljanin, član Akademije znanosti i umjetnosti BiH. Njegovo najpoznatije delo “Mediteranski brevijar” prevedeno je na 23 jezika.

Radivoj - Raša Popov bio omiljeni književnik, publicista, glumac i višegodišnji televizijski novinar, zvezda dečje televizijske emisije „Fore i fazoni“. Autor je desetak knjiga za decu i odrasle.

Đorđe Prudnikov, slikar, grafičar i dizajner i jedan od istaknutih ovdašnjih umetnika prepoznat u Italiji.

Ljubiša Samardžić Smoki bio je glumac, reditelj i producent. Karijeru započeo šezdesetih godina, uglavnom u partizanskom filmu, ali mu je popularnost donela saradnja sa glumicom Milenom Dravić i režiserom Purišom Đorđevićem. Jedini srpski glumac nagrađen Zlatnim lavom na Filmskom festivalu u Veneciji (1967).

Fejat Sejdić je muzičar romskog porekla, često priznat kao najveći trubač sa Balkana. Njegov orkestar bio je najuspešniji na Dragačevskim saborima u Guči, gde je dobio nadimak Gospodin Guče i Kralj Trube.

Lazar Stojanović bio je reditelj, glumac, novinar, intelektualac, antiratni aktivista i kulturni disident socijalističke Jugoslavije. Mnogo više od Plasičnog Isusa.

Dušan Bataković, istoričar i direktor Balkanološkog instituta SANU. Znalac koji je u grob odneo najveće znanje o usudu našeg prostora.

Ljubomir Ubavkić Pendula bio je glumac. Nagrađivan kao junak malih rola. Odigrao preko 300 uloga u pozorištu i na filmu.

Krsto Škanata bio je filmski reditelj poznat po velikom broju dokumentarnih filmova u kojima je izražavao kritički odnos. Dela su zato bila smeštana u bunker.

Veliki glumac Nebojša Glogovac preminuo je u 49. godini posle kraće bolesti. Voljen zbog brojnih uloga na televiziji i u pozorištu, za koje je dobio domaća i međunarodna priznanja.

Oliver Dragojević, jedan od gromadnih pevača popularne muzike koga je ovaj prostor imao. Njegova smrt rastužila teritoriju bivše Jugoslavije.

Božidar - Boki Milošević, veliki muzičar, eminentni klarinetista evropske vrednosti.

Marijan Beneš, bokser i pesnik iz Banja Luke. Jedan od najboljih jugoslovenskih boksera svih vremena.

Predrag Ejdus bio je glumac i profesor glume. U pozorištima širom Jugoslavije odigrao preko 150 nezaboravnih dramskih uloga.

Vladeta Jerotić, priznati lekar, psihijatar, književnik, mudrac, učitelj i akademik. Kolos.

Predrag Lucić, novinar, književnik i reditelj. Svetleo u mraku.

Jovan Radulović, književnik. Njegove pripovetke su prevedene na engleski, ruski, italijanski, švedski, mađarski, ukrajinski, francuski, nemački i makedonski jezik.

Davor Štambuk, karikaturista koji je stekao svetsku slavu, kreirajući provokativne radove bez reči, u kojima se na šaljiv način bavio temom seksa i muško-ženskih odnosa. Više puta nagrađivan i odlikovan.

Fadilj Vokri je bio igrač FK Partizana, reprezentativac Jugoslavije i predsednik “FS Kosova”. Igrao je fudbal u periodu od 1980. do 1995. godine.

Jelena Jovanović Žigon, sjajna filmska i pozorišna diva. Supruga glumca Steve Žigona i majka glumice Ivane Žigon.

Legenda jugoslovenskog i srpskog filma, glumica Milena Dravić, igrala je u mnogim poznatim domaćim filmovima, predstavama i tv serijama.

(Blic Online)
 
Top