Šta je novo?

Omara Portuondo

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.015
Omara Portuondo

Omara.jpg

Omara Portuondo rođena je 1930. godine u Havani. Odrastala je pjevajući, a u svijet show businessa ušla je kao plesačica u kabareu "Tropicana". Tamo je mijenjala sestrinu kolegicu koja je prije premijere pala i ozlijedila se. Omara je gledajući sestrine probe naučila sve korake i nakon tog slučajnog angažmana počela je plesati. Kada nisu plesale, sestre su pjevale američke jazz standarde s prijateljima glazbenicima iz noćnog kluba Havana.
Ranih pedesetih Omara i njezina sestra Haydee osnovale su jedan od najvažnijih sastava Kubanske glazbene povijesti The Cuarteto Las D'Aida. Nakon turneje po Americi, snimile su ploču za RCA i dijelile pozornicu u Tropicani s Nat King Coleom.
Svoj su prvi samostalni album, Omara Portuondo i njena sestra izdale 1959. godine. Bila je to kombinacija srčane kubanske glazbe i američkog jazza. Nakon nastupa u Miamiju s Las D' Aidom, Omara se vratila u domovinu, a Haydee je ostala u SAD-u. Tada se dogodila kubanska kriza, pa su sestre ostale silom razdvojene.
Sedamdesetih je pjevala s Orquesta Aragon. Mnogo je putovala po komunističkim zemljama, a bila je i u Japanu i Francuskoj. Kroz sljedeća dva desetljeća objavljeno joj je mnogo albuma. Među najboljima su onaj koji je 1984. godine snimila s Adalbertom Alvarezom, kao i ''Palabras'' i ''Desaflos'' koji su izašli ranih devedesetih.
Početak Omarine svjetske slave bio je susret s američkim gitaristom i producentom Ry Cooderom 1995. Cooder je na Kubi snimao album s grupom The Chieftains. Kada se sljedeće godine vratio zbog Buena Vista sessiona, Omara je bila u istom studiju. Cooder ju je odmah pozvao da otpjeva bolero ''Veinte Anos'' s Compayom Segundom. Ta je izvedba postala jedna od najvažnijih na ploči, zajedno sa predivnom pjesmom ''Silencio'' Ibrahima Ferrera. Kubanska diva Omara morala je, poput Ferrera, čekati Buena Vista Social Club da bi postigla zasluženu međunarodnu slavu i priznanja.

Izvor: Terapija.net
 
Poslednja izmena od urednika:
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.015
Stidljiva dama sa 60 godina staža

Stidljiva dama sa 60 godina staža

Znali smo da će album „Buena Vista Social Club” biti uspešan, još dok smo snimali u studiju, kaže Omara Portuondo

Omara-Portuondo-08.jpg

Svet bi definitivno i danas bio bolje mesto bez toliko oružja: Omara Portuondo (Promotivna fotografija)

Uvek mi je zadovoljstvo da se vratim u Srbiju. Vaša zemlja je divna – reči su dive kubanske muzike Omare Portuondo, koja će sa orkestrom „Buena Vista Social Club” večeras u „Sava” centru publici podariti, kako kaže za naš list, noć tradicionalne kubanske muzike.
Dama moćnog glasa, koja je na scenu stupila kao devojčurak, a danas iza sebe ima tridesetak albuma, prodatih u milionskim tiražima, muzikom se zarazila slušajući roditelje kako joj pevaju. A na repertoaru su bile, u to vreme, popularne pesme, uspavanke, a jednu od tih numera „Veinte años”, kako priznaje, danas ona peva na svojim koncertima. Iako nevoljno, karijeru je počela, ne kao pevačica, već kao igračica u čuvenom kabareu „Tropikana”.
– Kada sam prvi put stala na scenu, nikako nisam mislila da ću biti igračica, niti pevačica. Jer iako sam uživala u tome, bila sam vrlo stidljiva. I nisam volela da pokazujem svoje noge! Tada mi nije palo na pamet da ću 60 godina kasnije i dalje biti na sceni i pevati.
Bila je u ženskoj grupi „Quarteto Las d’ Aida” sa svojim sestrama. Taj sastav bio je uspešan, ne samo na Kubi, a vreme provedeno sa koleginicama danas vidi kao pravo muzičko obrazovanje.
– Mnogo sam naučila u toj grupi, pogotovo kroz rad sa Elenom Burk. Naučila sam tehniku, kako da savladam harmonije, ili kako da postavim svoj glas u odnosu na ostale vokale – kaže Omara, koja se po napuštanju grupe obrela u solo vodama, što joj je bio veliki izazov.
– Pogotovo zbog toga što sam do tada navikla da uz sebe, na sceni, imam sestre. Odjednom sam dospela u centar pažnje i našla se sama pod svetlom reflektora. Ali stvari se menjaju.
Jedan od najtežih trenutaka u karijeri, priznaje, desio se 1962, kada je usled izbijanja raketne krize morala da prekine seriju koncerata u Majamiju, napusti SAD i vrati se na Kubu.
– Bio je to veoma stresan period za sve nas. Svet bi definitivno i danas bio bolje mesto bez toliko oružja – ističe Omara, koja je za razliku od mnogih kolega, koji su napustili Kubu nakon što su Amerikanci uveli sankcije ovoj zemlji, ostala u domovini.
– Pa, ja sam Kubanka. Moja porodica, prijatelji, svi moji voljeni su tamo…
Ceo svet je saznao za sjajne kubanske muzičare slušajući album Raja Kudera „Buena Vista Social Club” iz 1997, koji je ovenčan Gremijem i gledajući istoimeni film Vima Vendersa, u kome slavni nemački sineasta prikazuje vremešne, ali vrsne muzičare, kako prvi put ili posle više od 30 godina izlaze van granica rodne zemlje i putuju u Ameriku, odnosno Holandiju, kako bi održali koncerte... Tek tada su muzičari, poput Ibrahima Ferera, Kompaja Segunda ili Rubena Gonzalesa postali poznati izvan Kube, a jedina dama među 14 muzičara bila je Omara Portuondo. O tome kakvo je iskustvo bilo raditi na tom albumu i filmu, i da li je čitava ekipa očekivala takav uspeh širom sveta, naša sagovornica priča:
– Znali smo da će album biti uspešan, još dok smo snimali u studiju. Bilo je nekako posebno, atmosfera je bila neponovljiva. Ali nismo očekivali toliku slavu. Sećam se, usledili su koncerti u Amsterdamu i Njujorku, i te noći su bile pune „električnog” naboja, a mi smo svi bili veoma nervozni. Bilo je divno doživeti takav uspeh, a mnogo toga dugujemo kvalitetu tradicionalne kubanske muzike – ističe Omara, koja i danas tuguje za kolegama, Fererom, Segundom i Gonzalesom, koji su preminuli pre nekoliko godina.
– Svako od njih je bio pravi maestro. Bili su izuzetni muzičari, ali iako su otišli sa ovog sveta, i mnogo nam nedostaju, na svu sreću imamo njihovu muziku, njihove snimke. Zauvek će biti u našim srcima.
----------------------------------------------
Muzika je moj život
Uprkos tome što je krajem prošlog meseca napunila 82 godine, Omara ne staje. Prošle godine objavila je album sa kolegom Čučom Valdesom, a već planira i novo izdanje.

– Iz studija sam krenula na turneju jer radim na novom albumu, planiranom za sledeću godinu. I čim završimo turneju, vraćam se u studio. Muzika je za mene život. Ne mogu da živim bez nje!

J. Koprivica

Objavljeno: 24.11.2012.
Izvor: Politika


 
Poslednja izmena od urednika:
Top