Olujno nevreme rasturilo Zagreb - više od 700 intervencija, poplave u BiH FOTO/VIDEO

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Olujno nevreme rasturilo Zagreb - više od 700 intervencija, poplave u BiH FOTO/VIDEO

Zagreb -- Gradske službe u Zagrebu imale su danas više od 700 intervencija, a pet osoba je povređeno zbog jakog vetra koji duva od nedelje.
Izvor: Tanjug


Foto: EPA-EFE/STR






















Foto: EPA-EFE/STR​

Vetar je na području Zagreba cele noći i tokom dobrog dela dana rušio je stabla, reklame, suncobrane, čupao krovove i delove fasada, prenosi Index.hr.


Zagrebačke ulice bile su pune odlomljenih grana, a bilo je problema i u gradskom prevozu.


Ponegde je bilo i razbijenih semafora, a hitne službe i vatrogasci intervenišu ceo dan. Policija je upozorila građane da ne izlaze ako ne moraju.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenja za skoro celu zemlju zbog mogućnosti jakog vetra i ekstremnih količina padavina.



Untitled-34__4__.jpg






Jak, na mahove i olujni vetar, duva u Zagrebu od nedelje uveče, a olujno nevreme zahvatilo je i druge delove Hrvatske.

Do jutros u 7 sati bilo je 140 intervencija širom Zagreba, kažu vatrogasci, a pozivi su poslati sa još 50 adresa.

MUP Hrvatske objavio je putem Tvitera da su usled jakog i olujnog vetra povređeni pešak u centru Zagreba, na Trgu bana Josipa Jelačića, i ženska osoba na koju je pala grana u naselju Črnomerec.

"Zbog jakog i olujnog vetra koji će i tokom današnjeg dana duvati na području grada Zagreba i Zagrebačke županije, preporučuje se građanima da bez potrebe ne izlaze na otvoreno. Pogotovo se to odnosi na starije osobe i decu. Preporučujemo građanima da koriste javni prevoz. Takođe pozivamo građane da ne odlaze u okolno gorje", navodi se u upozorenju.

I gradonačelnik Milan Bandić, nakon sastanka koordinacije hitnih službi, pozvao je sve sugrađane da ne izlaze na otvoreno ako ne moraju. Bandić je, gostujući na zagrebačkoj televiziji N1 rekao da ovakva oluja nije zabeležena u Hrvatskoj u poslednjih 45 godina. "Ovo se događa u Americi svaki drugi dan…", rekao je, između ostalog, Bandić.

Cele noći udari vetra u Zagrebu bili su oko 70 km na sat. Vatrogasci od juče imaju intervencija po celom gradu i na Sljemenu zbog srušenih stabala ili grana na saonraćajnicama.

Zbog srušenog drveća u prekidu je saobraćaj na Sljemenskoj cesti.

Olujno nevreme zahvatilo je i druge delove Hrvatske, u Karlovcu je snažan vetar tokom dana čupao stabla, a Istramet javlja o bujicama u Istri nakon obilne kiše koja je tokom dana padala i u središnjem delu poluostrva.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenja za gotovo celu zemlju zbog mogućnosti jakog vetra i ekstremnih količina padavina, prenosi Hina.







Obilne padavine su pogodile pre svega severozapadni deo BiH, a u Prijedoru i Bosanskom Novom već su se izlile lokalne reke.

Reka Jošavka zbog ogromne količine kiše koja je pala u nedelju u popodnevnim satima i koja još uvek pada izlila se na magistralni put Čelinac - Prnjavor preko Stare Dubrave.

Nekoliko kuća poplavljeno je u Prijedoru usled obilnih padavina zbog kojih je došlo do porasta vodostaja i izlivanja reke Puharske, koja se uliva u Sanu.

Poplava je i u naselju Urije, a nabujala reka Vragolovaca izlila se u mestu Jutrogošta i presekla lokalni put.

Meštani spasavaju stoku iz štala koje su u blizini ove reke.

Kiša je počela da pada u poslepodnevnim satima nakon čega je usledilo i jako nevreme praćeno grmljavinom. Nemački "Blicortung" detektovao je gotovo 4.000 munja u Potkozarju, prenosi Klix.ba. Prestanak intenzivnih padavina u BiH očekuje se u utorak.





 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Nove slike regiona: Zagreb broji štetu, ostatak HR se brani, a u BiH potop i sneg FOTO/VIDEO

Jaki udari vetra koji su naneli veliku materijalnu štetu u Zagrebu oslabili. Kiša i dalje pada. U delovima BiH veoma kritično.
Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Bandic





















Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Bandic​

Sve nadležne službe Grada Zagreba imale su pune ruke posla i tokom protekle noći zbog problema prouzrokovanih olujnim vetrom, koji je tek jutros nešto oslabio, tako da će Zagrepčani tek danas moći da sagledaju i saniraju izazvanu štetu.

Tokom protekle noći zagrebački vatrogasci su imali preko 460 intervencija.


Vetar je oslabio i u BiH, ali kiše ne prestaju u celom regionu, a neka mesta su već poplavljena. Na nekim rekama u Hrvatskoj i BiH vrh vodenog talasa se tek očekuje tokom dana.

Predstavnici lokalnih vlasti i meteorolozi tvrde da nema mesta panici, ali da je situacija veoma ozbiljna i da se teba pripremiti za vrlo visoke vodostaje. U Hrvatskoj je najkritičnije u Kostajnici, koja je i prošle godine bila poplavljena. Opasnost preti i od odrona.

Meštani pokušavaju da se odbrane postavljanjem boks barijera koje su postavili u dužini od jednog kilometra u nižim delovima grada, tik uz reku Unu, a koje su do sada redovno poplavljane.

"Prognoze nisu dobre, naredna dva dana očekujemo još 50 do 100 mm kiše u kontinentalnim delovima Hrvatske plus puno kiše u Bosni i Hercegovini što će dalje uticati na rast vodostaja Une", rekao je nakon sednice županijskog štaba sinoć generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.


Voda iz gradskog vodovoda nije za upotrebu. Vanredna situacija proglašena je i zbog vodostaja na reci Sunje, koja je izašla iz korista i poplavila poljoprivredne površine dok su zaobalne vode poplavile neka dvorišta i objekte. Kritično je i s rekom Koranom.

Očekuje se i uvođenje odbrane od poplava i u Jasenovcu, a kako se prognozira, visoki vodostaji mogli bi potrajati idućih 4 do 5 dana.

Takođe, zbog izlivanja reka i poplavljenih podružja na mnogim putnim pravcima u Hrvatskoj je saobraćaj u prekidu



Obilna kiša u BiH prouzrokovala je poplave na severu i u centralnim delovima zemlje, pojedina naselja na severu zemlje su odsečena, a građani prijavljuju probleme u snabedavanju vodom i strujom, javljaju agencije i lokalni mediji.

Reke koje su se izlile na severu BiH prouzrokovale su prekid saobraćaja na pojedinim deonicama, a najkritičnije je na području Teslića, Žepča i Zavidovića, javljaju lokalni mediji.

Na području opštine Teslić proglašeno je vanredna situacija, jer su se izlile sve reke na tom području. Prekinuta je i sva saobraćajna komunikacija zbog vode, ali i odrona, tako da nije moguće putovati ni prema Doboju, ni prema Banjaluci.

Na području opštine Istočni Drvar jutros je napadao sneg, a visina snežnog pokrivača je nekoliko santimetara.

Zvaničnici opštine saopštili su da je put koji spaja Istočni Drvar i Drvar na pojedinim delovima oštećen, prenose Nezavisne.

Kako navode iz opštine , put na deonici od Presadlina do Istočnog Drvara su uništile bujice, pa su neophodne popravke kako ne bi bio ugrožen saobraćaj.



U Banjaluci je od sinoć proglašena vanredna situacija, a pripadnici Civilne zaštite su u stanju pripravnosti, raspoređeni na kritična mesta na području grada zbog eventualnih poplava.
Sirene za uzbunu oglasile su se u ponedeljak naveče u Čelincu, nedaleko od Banjaluke, a nabujala reka Vrbanja odnela je deo privremenog pešačkog mosta, javlja Alternativna televizija.
Iz Federalne uprave Civilne zaštite upozoravaju na dodatni porast vodostaja Une i Sane u toku noći i u utorak, pa su na područje Sanskog Mosta uputili svoje timove.
Strah od velikih poplava poput onih iz 2014. u Sanskom Mostu raste iz sata u sat.


Hidrološka situacija u Republici Srpskoj je jutros nešto bolja u odnosu na jučerašnji dan, potvrdili su iz entitetske Civilne zaštite. Vodostaj Bosne na području Kaknja jutros iznosi 211 cm u odnosu na jučerašnjih 132 cm.
Ranija iskustva pokazuju da reka Bosna počinje da prouzrokuje probleme kada dostigne vodostaj od 370 cm. Nivo reke Bosne u Zenici iznosi 290 cm, u Tešnju, Doboju i Jugu je proglašena vanredna situacija zbog izlivanja reke Usore, izjavio je direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK-a Džavid Aličić.
Obilne kišne padavine u protekla dva dana na području Grada Bihaća rezultirale su izlivanjem kanala i potoka u naseljima Kamenica, Veliki i Mali Lug, Pokoj, Ozimice i, Založje, ...
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković upozorio je da je stanje u toj lokalnoj zajednici teško i neizvesno, jer se izlila reka Sana. Vodostaj te reke dostigao je nivo od 460 centimetara. Vanredna situacija je proglašena i u Banjaluci i Sanskom Mostu, gde je voda probila nasipe, a gradonačelnik Banjaluke proglasio je vanrednu situaciju u šest naselja uz vodotok Vrbanje i nizvodno od ušća ove reke u Vrbas
.
 
Natrag
Top