Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Oliver Mandić

1.jpg

3.jpg

Oliver Mandić (rođen 1953. godine u Uzicu) počeo je još kao dečak da uči klavir. Godine 1969. napustio je srednju muzičku školu Stanković odustavši od potencijalne karijere pijaniste. Kada je početkom sedamdesetih debitovao kao instrumentalista, odmah je okarakterisan kao vunderkind beogradske scene. Krajem 1971. godine je u jazz rock grupi Oliver u kojoj su, pored ostalih beogradskih muzičara bili i članovi tadašnje Pop mašine i pevač Dušan Prelević. Sastav je samo jedanput nastupio 2. januara 1972. godine na koncertu u beogradskoj Hali sportova. Mandić je u to vreme odsvirao nekoliko nastupa sa Pop mašinom, zatim je trebalo da pređe u YU grupu i zagrebački Time, ali je sve ostalo na nivou dogovora. U to vreme je sa Dušanom Prelevićem snimio singl na kome su pesme "Tajna" i "Prošlo je sve" (PGP RTB 1974.). Na festivalu BOOM 76. u Beogradu svira u okviru Beogradske rock selekcije koju su činili cenjeni muzičari basista Robert Nemeček, gitarista Zoran Božinović, bubnjar Lazar Tošić, trubač Stjepko Gut, saksofonisti Jovan Maljoković i Ivan Švager i drugi.

Samostalnu karijeru započeo je gotovo slučajno 1978. godine singlom "Ljuljaj me nežno" koji je odmah postao nit. Tu pesmu je na tekst Marine Tucakovic komponovao za pevačicu Maju Odžaklijevsku, ali kako se ona nije pojavila na zakazanom snimanju u splitskom studiju Tetrapak, Oliver je na nagovor Enca Lesića sam otpevao. Godinu dana kasnije objavio je još jedan uspešan singl sa pesmama "Sutra imam prazan stan" i efektnom baladom "Osloni se na mene". Posle toga se povlači i 1980. godine snima debi album "Probaj me" sa hitovima "Samo nebo zna (Poludeću)" i ponovljenom "Osloni se na mene". Ploču promoviše TV šou programom "Beograd noću" u režiji Stanka Crnobrnje. Ambiciozna emisija osvaja nagradu Zlatna ruža Montrea. Kostime i čitav imidž za Mandića je osmislio konceptualni umetnik Kosta Bunuševac, a deo javnosti je ozbiljno bio isprovociran Oliverovim presvlačenjem u žensko.

Krajem 1984. godine Mandić trijumfuje na prvom MESAM-u, sa narodnjački orijentisanom pesmom "Pitaju me pitaju, oko moje" za koji je tekst napisala Marina Tucakovic. Sledeće godine pobeđuje na istoj manifestaciji sa pesmom "Pomagajte drugovi" i promoviše treći album "Dođe mi da vrisnem tvoje ime". Album producira Peter Tagart, a ploča donosi folkoidne hitove "Pomagajte, drugovi" i "Bobane". Godine 1987. obeležava desetogodišnjicu rada kompilacijom "Sve najbolje".

Tokom 1986. i 1987. godine Mandić je radio kao urednik za rock i pop muziku u PGP RTB-u. Sa Brankom Milićevićem Kockicom snimio je ploču za decu, a njegova pesma "Deca bez adrese" pobedila je na međunarodnom konkursu UNICEF-a. Osvojio je četiri Oskara popularnosti lista "Radio TV revija". Tokom boravka u SAD, krajem osamdesetih godina, snimao je materijal sa američkim muzičarima. Deo te muzike iskorišćen je u filmu "Poslednji krug u Monci" rađen po scenariju Dušana Prelevića.

Krajem 1997. godine Oliver je završavao snimanje dugo najavljivane ploče "Kad ljubav ubije", na kojoj je deo materijala snimljenog u Americi. Na ploči su gostovali Fredi Habard, Vlatko Stefanovski, R.M. Točak, Bebi Dol i drugi. Tekstove je opet pisala Marina Tucakovic, a za CD se predviđaju i instrumentalne teme.

Diskografija

Singlovi
"Ljuljaj me nežno"/"Šuma" (PGP RTB 1978.)
"Sutra imam prazan stan"/ "Osloni se na mene" (PGP RTB 1979.)

Albumi
"Probaj me" (PGP RTB 1981.)
"Zbog tebe bih tucao kamen" (Jugoton 1982.)
"Dođe mi da vrisnem tvoje ime" (Jugoton 1985.)
"Sve najbolje" (Jugoton 1987. kompilacija)
"Smejem se a plakao bih" (PGP RTS1993. kompilacija)

Izvor: Džuboks







 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
03.02.2010
Poruka
5.515
OLIVER MANDIC -OSLONI SE NA MENE-


 
Poslednja izmena od urednika:

7AF

Član
Učlanjen(a)
01.12.2010
Poruka
664
A niko nije postavio...?!

 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top