Šta je novo?

Okončana drama u Policijskoj stanici Čukarica

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Okončana drama u Policijskoj stanici Čukarica
Izvor:
Mondo.rs

Kriza talaca u policijskoj stanici na Čukarici završila se mirno pre 15 minuta.


v232395p0.jpgNovinari okupljeni ispred zgrade policije čekaju zvaničnu izjavu o dešavanjima u prethodna dva sata.

Čovek naoružan bombom, nešto posle 15 sati, upao je u Policijsku stanicu Čukarica.

"Čovek je ušao u jednu od kancelarija i drži tri osobe u talačkoj situaciji. Sa sobom ima i protestno pismo", rekao je za MONDO izvor iz MUP-a.

Beogradski mediji prenose da je u pitanju Blažimir Trifunović (52) i da je iz Guče.

Bombaš je imao i pištolj iz kog je ispalio jedan metak da bi dokazao da ima ozbiljne namere.

Tokom pucnjave niko nije povređen.

Beogradski "Press" je javio da je Trifunović izvadio osigurač na bombi i tražio da razgovara sa ministrom policije Ivicom Dačićem.

Trifunović je besan na službenike MUP, jer mu je pre godinu dana opljačkan stan, a policija još uvek nije uhvatila lopove.

Ispred policijske stanice su došli i pripadnici Protivterorostičke jedinice Žandarmerije, i vatrogasci.

Ispred stanice su i ekipe Hitne pomoći.

Sedam vozila Protivterorostičke jedinice Žandarmerije opkoliko je celu zgradu u kojoj se nalaze policija i opština Čukarica, a akcijom je rukovodio komandant Goran Dragović.

Portparol Hitne pomoći Nada Macura potvrdila je Beti da je iz policijske stanice na Čukarici stigla informacija da muškarac preti da će aktivirati ručnu bombu i da se sa njim nalaze tri policajca.

Saobraćaj u Leškoj ulici i na delu Šumadijskog trga, gde se nalazi policijska stanica, trenutno je blokiran. U blizini policijske stanice nalaze se nekoliko desetina okupljenih građana a policija sprečava građane da se približe iz bezbednosnih razloga.


16.55 - Policija uhapsila naoružanog muškarca, javlja reporter RTS-a.
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
"Mislili smo da će nas pobiti"
Izvor:
B92.net


Beograd -- Ispovest policajaca koje je Blažimir Trifunović držao puna tri sata kao taoce u kancelariji: Tokom prvih sat vremena činilo se da će nas pobiti, kažu oni.
11295360864f28576c0029a936464134_368x247.jpg"Naoružan sam bombom koju sam kupio u Novom Pazaru za 200 evra. Ne razgovarajte i ne pokušavajte da me naterate da govorim. Na sto stavite svoje pištolje. Spreman sam da se ubijem. Ranjavaću jednog po jednog radnika MUP ako pokušate da odložite ispunjenje mojih zahteva!"Ovo je deo poruke koju je Blažimir Trifunović iz Guče predao policajcima koje je u ponedeljak uzeo kao taoce u policijskoj stanici Čukarica u Beogradu. Trifunović je naoružan bombom pretio da će ubiti sebe i trojicu policajaca ukoliko mu se ne omogući da sa ministrom policije razgovara o nerešenom razbojništvu čija je žrtva bio u svojoj kući u Guči. Čitava tri sata trajala je drama posle koje se Trifunović predao.

Mladi inspektori Budimir Drobnjaković i Sreten Spasojević, zajedno sa koleginicom Biljanom Jovanović, bili su u kancelariji broj 15 u prizemlju policijske stanice kada je Trifunović ušao. Policajci se nisu iznenadili jer su ga poznavali odranije i verovali su da je došao zbog jednog od slučajeva u koji je bio umešan. Kada je Jovanovićeva, posle njegove molbe za "muški" razgovor, izašla iz kancelarije smireno je Drobnjakoviću predao dva lista papira na kojima su bila ispisana uputstva i njegovi zahtevi.

"Video sam da je to potpuno drugačiji čovek od onog koga sam ranije sretao. Delovao je rastrojeno. Nije želeo da razgovara i ponavljao je da mu je žao što će morati da nas ubije, ali da drugačije nije moglo. Tražio je da mu se ispune zahtevi i rekao da će posle toga osloboditi sve, a mene povesti sa sobom kada krene da se ubije. Govorio je da neko sabotira istragu o pljački njegove kuće tokom koje je i on pretučen", priča Drobnjaković.

U međuvremenu u kancelariju je slučajno ušao i Bojan Jović koga je Trifunović takođe uzeo kao taoca. Sve vreme u ruci je stezao bombu i tvrdio da je izvukao osigurač i da će je baciti ako bilo ko pokuša nešto. Navukao je zavesu da snajperisti ne mogu da ga vide i od jednog od policajaca uzeo pištolj. Kada je otvorio vrata i video pripadnike interventne jedinice u hodniku tenzija je dostigla vrhunac. Ispalio je metak u vrata "da bi ga ozbiljno shvatili".
"Tokom prvog sata činilo mi se da će nas zaista sve pobiti. Telefonom je sa nekim razgovarao o svom testamentu i parama koje je pripremio za sopstvenu sahranu. Uz to, bomba je bila oštećena i zarđala i mogla je da eksplodira čak i slučajno. Videlo se i da on nema iskustva sa oružjem. Ipak, vremenom je počeo da se smiruje", kaže Drobnjaković.

Posle više od dva sata i razgovora sa svojim advokatom, Trifunović je pristao da oslobodi policajce. Umesto njih u kancelariju su ušli advokat i jedan od članova pregovaračkog tima. Pola sata kasnije otmičar se razoružao i predao.


Istraga u Guči

Blažimiru Trifunoviću određeno je policijsko zadržavanje od 48 sati i on će se sutra pojaviti pred istražnim sudijom. U čačanskoj policiji kažu da je Trifunović bio žrtva razbojništva 7. februara prošle godine. U njegovu kuću upala su tri maskirana razbojnika i on je tada povređen.

Prema navodima Trifunovića - kažu u policiji, iz njegove kuće ukraden je novčanik u kojem se nalazilo oko 5.600 evra i 3.500 dinara. Policajci iz Lučana u Guči obavili su uviđaj, saslušali 17 osoba, a dve su prošle poligrafsko ispitivanje. U istrazi je i pretresen jedan stan.

Višem javnom tužilaštvu u Čačku podneta je krivična prijava protiv nepoznatih lica, zbog izvršenja krivičnog dela razbojništva. Zbog prijave Trifunovića da su se, posle razbojništva, nepoznati ljudi šetali u blizini njegove kuće policajci su nekoliko meseci konstantno nadzirali neposrednu okolinu.


 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Pritvor za "bombaša" iz PU Čukarica

[h=1]Pritvor za "bombaša" iz PU Čukarica
[/h] Izvor: Tanjug

Beograd -- Viši sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana Blažimiru Trifunovicu (50), koji je pre dva dana u Policijskoj stanici Čukarica pretio aktiviranjem bombe.

8716055224f29bccde268b691549560_368x259.jpg
Da podsetimo, Trifunović je tom prilikom držao kao taoce tri inspektora.
Protiv njega je pokrenuta istraga.
Kako je Tanjugu večeras rečeno u Višem sudu u Beogradu, istražni sudija je danas saslušao Trifunovića, odredio mu pritivor i pokrenuo protiv njega istragu zbog krivičnog dela protivpravnog lišenja slobode, izazivanja opšte opasnosti, napada na ovlašćeno službeno lice u vršenju dužnosti i neovlašćeno držanje oružja.

Pedesetogodišnji Trifunović iz Čačka, upao je u ponedeljak sa bombom u Policijsku stanicu Čukarica, a izveden je nakon razgovora s pregovarčkim timom MUP-a Srbije, koji je trajao oko dva sata.

U prostoriji u koju je upao nalazile su se tri zaposlene osobe, a u toku incidenta nije bilo povređenih.

Trifunović je ušao u policijsku stanicu, čije se prostorije nalaze pored zgrade opštine Čukarica nešto posle 14 sati, ispalio je jedan hitac iz pištolja kao znak upozorenja, a, pored pištolja, imao je i bombu, kazala je tada Tatjana Kljun, koordinator pregovaračkog tima.

Ona je novinarima prenela da je on kao razlog upada naveo nezadovoljstvo postupanjem policije u njegovom slučaju i problemu koji je imao pre tri godine.

 
Top