Šta je novo?

Ohrid u Ginisovoj knjizi rekorda

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Ohrid u Ginisovoj knjizi rekorda
Popularna makedonska turistička destinacija Ohrid uvrštena je u Ginisovu knjigu rekorda sa 3,3 tone riblje čorbe, pripremljene u okviru manifestacije „Dan ribara“ i povodom obeležavanja Bogojavljanja i Sabora Svetog Jovana Krstitelja.

Profesori i učenici Srednje ugostiteljske škole „Vančo Pitošeski" uspeli su Ohrid da uvrste u Ginisovu knjigu rekorda, pripremivši 3,3 tone riblje čorbe povodom Dana ribara i obeležavanja Bogojavljanja i Sabora Svetog Jovana Krstitelja.


Corba.jpgZa realizaciju ove neobične ideje utrošili su 500 kilograma lososa, 200 kilograma oslića i 150 kilograma kalifornijske pastrmke, kao i 140 kilograma šargarepe, 50 kilograma celera, 20 kilograma paškanata, 110 kilograma ulja, 100 kilograma brašna, 200 veza peršuna i 20 kilograma začina i soli.

Tokom pripreme 11.000 porcija riblje čorbe potrošeno je četiri kubna metra drva, a da bi sve bilo u skladu sa instrukcijama Ginisa događaj je snimljen, a zatim su svi podaci o ribljoj čorbi stavljeni na papir, koji je overen kod notara.

Profesor kuvanja u Srednjoj ugostiteljskoj školi Blaže Jordanovski kaže da su pripreme počele još pre mesec dana, a da je samo spremanje počelo 18. januara čišćenjem ribe i povrća.


Corba 3.jpgInače, dosadašnji rekord iznosio je 3.024 litara riblje čorbe.

Bivši ambasador EU u Skoplju Ervan Fuere, koji je po završetku mandata obećao da će uvek dolaziti na Dan ribara i kupati se u Ohridskom jezeru, ispunio je obećanje.

„Ovo je divna tradicija. Treba odati priznanje organizatorima za sve što čine da manifestacija iz godine u godinu bude bolja", naglasio je Fuere.

Proslava Bogojavljanja - deljenje svete vodice i polaganje krsta u Ohridsko jezero ima dugu tradiciju.

Poslednjih godina proslava ovog praznika znatno je obogaćena različitim sadržajima, pa na Ohrid dolazi sve više gostiju.
Izvor:
rts.rs
 
Top