Oholost i Sektaštvo

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Pa to ti kazes a ne ja!

Da je Bog imao svoj narod tokom 2000 godina onda bi taj narod imao "jedinstvenu doktrinu"!

Posto to nije slucaj, znaci da "naroda nije ni bilo"!

Vi mal tvrdite da ga nije bilo, malo da jeste u zavisnosti kako vetar duva!

Ako ga je bilo, onda vi morate dokazati "kontinuitet dogme" ali ne mozete jer ste vi "dogmu usvajali postepeno"!

Slucaj zatvoren!

Vi niste i ne mozete biti Bozja crkva jer nemate "kontinuitet dogme"!

Ostalo necu ni da komentarisem to je samo tvoje skretanje teme, jer ne mozes da se izvuces sa ovim!

Sada je i samoproklamovani prorok i propovednik otišao na ignore. Sa njima se ne može raspravljati iaole pristojnije, jer su nedokazani oholi i samozaljubljeni kultisti. Kakav kontinuitet, kakvi bakrači. Pročitaj šta ti je kao odgovor napisao "prorok Ilija". Nazvao je Crkvu institucijom na stakloenim nogama, zato što je sazivala sabore. A sabore je sazivala da bi rešila pitanja i borila se protiv jeresi. Pazi, ni jedan od Sola Scriptura sem Sabatarista i Džehovista ne tvrdi za sebe da je čuvar "pravoverja" i naslednik neke izmišljene "originalne crkve". Samo oni. Ako to nije oholost i pravljenje druigih budalom onda ja ne znam šta je oholost. Nazivaju sebe Hrišćanima, a to nisu, jer njihova proročica je MENJALA PISMO tvrdeći da "LJUBI BOGA SVOGA..." nije najvažnija zapovest, nego ona o Shabatu....,..

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Dobro, čuli smo već tvoje laži, i dosadio si i Bogu i ljudima.

Sada dopusti da na komentar odgovori onaj kome je poslat.

------------------------------------------------------------------------------

Mire, namerno se praviš nevešt.

Kroz celu istoriju je bilo Hrišćana koji su imali celovitu jevanđeosku istinu, ali su živeli i delovali u ilegali zbog stalnih progonstava od strane Rimokatolicizma.

Naime, skoro svi Protestanti su tokom istorije imali cisto jevanđelje, ali neki su imali više svetlosti po određenim tačkama, neki ne.

Dakle, kontinuitet je postojao, ali ne u slobodi i institucionalnom okruženju zidova crkava i državne priznatosti.

U novije vreme u okruženju verske slobode, Bog je konačno mogao da podigne svoju crkvu iz pepela srdnjevekovnih progonstava, i reformacija.

Dakle, tvoje nerazumevanje je potpuno.

A sada ti odgovori na sledeće.

Kakav je kontinuitet doktrine onih koje ti nazivaš crkvom, ako je ta crkva delovala na staklenim nogama, stalno nešto menjajući na saborima, i uspostavljajući nove dogme.

Ne Mire, vi nemate dotrinu iz pisma, već mnogoboštvo obučeno ili preobučeno u Hrišćanske elemente.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Oni su svoje sektaštvo dokazali svojim učenjem najprije. Sektaštvo od Biblije. Totalno su otišli od korijena.

Zaboravili su da ih korijen drži a ne oni korijen.

Zato jer su se uzoholili, onda imaju haos.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, namerno se praviš nevešt.

Receno je da je zabranjeno optuzivati nekoga da izmislja, zar ne?

A bice da je obrnuto, da se ti namerno pravis nevest, znas to i sam..

Kroz celu istoriju je bilo Hrišćana koji su imali celovitu jevanđeosku istinu, ali su živeli i delovali u ilegali zbog stalnih progonstava od strane Rimokatolicizma.

Stvarno? Pa to je divnooo :)

Navedi mi ko su ti koji su imali "CELOVITU JEVANDJEOSKU ISTINU"???

Evo samo mi jednu zajednicu navedi koja je po dogmi u svemu istovetna sa vama i ja priznajem da ste vi prava crkva i da ste odrzali kontinuitet dogme!

Jel to u redu? Ti znas da sam ja posten i da cu odma preci na vasu stranu!

Medjutim, ako mi to ne nadjes, da li ces ti priznati onda da VI NISTE BOZJA CRKVA???

Naime, skoro svi Protestanti su tokom istorije imali cisto jevanđelje, ali neki su imali više svetlosti po određenim tačkama, neki ne.

Kako sad "neki su imali vise" a "neki manje svetlosti"???

Hoces reci IMALI SU ISTINU POMESANU SA LAZJU???

Hoces to reci? :)

Kako mozes imati Bozju crkvu koja ima "polovicnu istinu"?

Izvini, ali ja za takvu crkvu jos nisam cuo!

Dakle, kontinuitet je postojao

Pa prvo si rekao da su kroz celu istoriju postojali "oni koji su imali celovitu istinu" a onda si to porekao tvrdeci "da je istina bila pomesana sa lazima"!

Sta je istina? Ili jeste ili niste imali "CELOVITU ISTINU"???

Vidis Laodikeja, ako niste imali "celovitu istinu" vi onda niste Bozja crkva i niste odrzali 'doktrinarni kontinuitet'!!!

Sada je i samoproklamovani prorok i propovednik otišao na ignore. Sa njima se ne može raspravljati iaole pristojnije, jer su nedokazani oholi i samozaljubljeni kultisti. Kakav kontinuitet, kakvi bakrači.
Cudim se brate da si i do sad izdrzao. Sa njima ne vredi, ja sve hocu da ih blok. al me zao, reko raskajace se. Pise da "ljubav dugo trpi, svemu se nada... ljubav nikad ne prolazi". Tako mi je zao njih, ali i Pavlu je bilo zao rekao je "srce me boli" zbog onih koji su jevreji po telu i da bi voleo da on bude izdvojen kao proklet samo da se oni spasu. Ali znas da nije vredelo, i na kraju su se okrenuli paganima.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Sektaštvo od Biblije nužno vodi u sektaštvo jednih od drugih iste denomimacije.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Receno je da je zabranjeno optuzivati nekoga da izmislja, zar ne?

A bice da je obrnuto, da se ti namerno pravis nevest, znas to i sam..

Stvarno? Pa to je divnooo :)

Navedi mi ko su ti koji su imali "CELOVITU JEVANDJEOSKU ISTINU"???

Evo samo mi jednu zajednicu navedi koja je po dogmi u svemu istovetna sa vama i ja priznajem da ste vi prava crkva i da ste odrzali kontinuitet dogme!

Jel to u redu? Ti znas da sam ja posten i da cu odma preci na vasu stranu!

Medjutim, ako mi to ne nadjes, da li ces ti priznati onda da VI NISTE BOZJA CRKVA???

Kako sad "neki su imali vise" a "neki manje svetlosti"???

Hoces reci IMALI SU ISTINU POMESANU SA LAZJU???

Hoces to reci? :)

Kako mozes imati Bozju crkvu koja ima "polovicnu istinu"?

Izvini, ali ja za takvu crkvu jos nisam cuo!

Pa prvo si rekao da su kroz celu istoriju postojali "oni koji su imali celovitu istinu" a onda si to porekao tvrdeci "da je istina bila pomesana sa lazima"!

Sta je istina? Ili jeste ili niste imali "CELOVITU ISTINU"???

Vidis Laodikeja, ako niste imali "celovitu istinu" vi onda niste Bozja crkva i niste odrzali 'doktrinarni kontinuitet'!!!

Cudim se brate da si i do sad izdrzao. Sa njima ne vredi, ja sve hocu da ih blok. al me zao, reko raskajace se. Pise da "ljubav dugo trpi, svemu se nada... ljubav nikad ne prolazi". Tako mi je zao njih, ali i Pavlu je bilo zao rekao je "srce me boli" zbog onih koji su jevreji po telu i da bi voleo da on bude izdvojen kao proklet samo da se oni spasu. Ali znas da nije vredelo, i na kraju su se okrenuli paganima.

Oholost ide toliko daleko, da se ponavljaju. Ali nema veze. Napisao sam šta sam napisao, a oni će to da markuju kao spam, brisaće se postovi i tako ćemo da ratujemo jesenji dan do podne. Raskajaće se? Ne znam, nekako su prepuni sebe, ali ostavimo to Bogu da sredi, jer ipak, nije on želeo , niti je stvorio čoveka jednouminim robotom. To što pojedini prave kultove od svojih mišljenja, i iskrivljavanja, greh na njih. Na nas bi bio, da ćutimo i ne govorimo istinu, podržavajući pogibelj u koju ovi kultisti vode svoje žrtve. Inače čekam ih samo da počnu da se šire po drugim delovima foruma i da histerično brane copyright, što bi bilo ironično, jer njihova "proročica" ne da je piratisala, nego je plagirala i falsifikovala.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Sve si Mire izvrnuo.

Imati biblijsko učenje, ali nemati svetlosti po određenim istinama - je biblijsko učenje.

Bilo je i onih koji su imali ovo učenje, poput "Valdenžana, ili Pavlikijana"

Za razliku od toga Rimokatolička i Pravoslavna crkva nisu imale ni B od biblijskog učenja, a to nemaju ni danas.

To ne tvrdim iz neke svoje obesti, jer to je činjenica, i istorijska i doktrinalna.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Kada pogledam video onda ću da vidim šta ima da se ospori ovdje.
Свештеник др Угрин Поповић: Секташи су међу нама

7. децембра 2018.

Страшна појава код нас је секташтво. Секте угрожавају наш ход са Исусом Христом, подмећући неко своје учење, које није овенчано вековном традицијом Цркве. А, зато и тај назив – секта (од речи secare – сећи) – пошто ти и такви људи, одсецају себе од реалности Христа Спаса, бирајући да не чине оно што је Он учио, а Црква тумачила и надзиђивала, вековима. У нашем случају – миленијумима! Дакле, секта (лат. Secta и лат. Sequi – и, под утицајем, лат. secare – резати, сећи) је издвојена или затворена група људи која чврсто следи своја начела. Најчешће се секта формира насупрот основној групи из које је потекла, развијајући учење, које је по уверењу чланова секте, исправније у односу на учење основне групе. За све чланове секте карактеристично је да имају чврсту организацију и јединствене, обавезне ритуале.

Оно што ме је мотивисало да напишем пар речи о овом феномену јесте страхота коју сам осетио када сам видео једног секташа на делу. Видео сам да та особа нема свест о томе да греши. И да једноставно, не постоји начин на који би јој се предочило, какву љуту грешку чини, уздајући се у то, да самом Богу службу приноси на тај начин.

Наиме, један мој ФБ пријатељ, Светислав Павловић, има обичај да постује неке виђеније и образованије свештенике. Што домаће, што из братских помесних цркава, што брачне, што безбрачне. Тако је и овог пута пренео мисао нашег свештеника о.
Глигорија Марковића, како ми то треба да се владамо у погледу плотских, а заправо сексуалних активности, у току поста. И, када кажем „ми“, мислим – Православни хришћани, пошто је о. Глигорије православни свештеник. Одмах морам рећи, да имам то задовољство да поменутог лично и знам, и могу вам свима посведочити да је он једно веома фино и пристојно људско биће, као и веома образован свештеник. Углавном, изнео је тезу да брак није само телесно јединство, већ пре свега духовно, а да то само по себи произилази из Светог писма, где је Сам Бог закључио да човеку није добро да буде сам (1.Мојс. 2:18), а што је и ап. Павле касније потврдио својим саветом да се брачни другови, не ускраћују једно другоме (1.Кор. 7:5), што би резултирало закључком, да стварног канона, гледе уздржавања или не уздржавања нема, те да је „исправно“ и овако, и онако. Такође бих требало поменути да је ову мисао о. Глигорије изрекао пред још два свештеника, од којих је један и игуман. Дакле, безбрачан.

И, онда секташ напада. Секташ брани. Изјављује да је то погрешно тумачење Писма! Светислав на то одговара како је ту било још свештеника и како би ови, сигурно реаговали, да је о. Глигорије негде „забраздио“ гледе учења Цркве. Ипак, ни та информација није поколебала тог секташа. Све позивајући се на „зна се“ какво је правилно учење, и да се мора „подвизавати“ како би се ми „удостојили“, тај секташ проглашава о. Глигорија и „екипу“ јеретицима, који немају везе са Православљем!

Суздржан и даље, Светислав указује дотичном секташу да је и митрополит Иларион (Алфејев) на сличном, да не кажем, истом становишту, што је још и више разгоропадило овог секташа, који је сада прогласио Митрополита „архијеретиком“, а нашу Помесну цркву „папским“ инструментом који помаже Ватикану.

Нисам могао даље да пратим развој дискусије, али оно што сам могао јесте да напишем ових пар редака, те да покушам барем неколико људи да вратим у окриље наше Свете мајке Цркве. Мајке која има Дух, и Којега она даје својим рукоположеним свештеницима (Погледајте обавезно Малахију 2:7!), не би ли ови началстовали народом изабраним. Свима нама. Такође, желим да Вас уверим овом приликом како свештеници наше Помесне цркве нису добили своје дипломе на томболи, нити да у нашој хијерархији влада „распојасаност“ где свако може да прича шта хоће, коме хоће, где хоће. Не, драги моји, у нашој Цркви влада ред!

„Најчешће се секта формира насупрот основној групи из које је потекла, развијајући учење, које је, по уверењу чланова секте, исправније у односу на учење основне групе.“ – јесте дефиниција која изражава менталитет секташтва, али и истискује Самог Христа из нашег живота, јер Он није дошао да донесе неко „савршено“ учење, већ је дошао да спасе човека (Јн. 3:16). Да обзнани Собом благу вест, да сада, тај човек има брата. Све нас.

А, зашта ће нас једино и питати на Страшном суду (Мт. 25:31-46)

Мислите о томе…

Свештеник др Угрин Поповић

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Oholost i sektaštvo nužno poseže za "očajničkim argumentima". Evo primjera.

Veruj mi Darth, o ovome postoji mnoštvo istorijske literature samo kažem treba se zainteresovati. Evo recimo pogledaj jednu dobru knjigu o njima koju je pisao Peter Alix.."Drevna Crkva Pijemonta" i mnogo druge literature još mogu ti navesti bar pet, šest knjiga koje sam pročitao o istoriji Valdežana. I sami Valdežaniski izvori...nema tu nepoznanice samo kada se želi istraživati. Oni nisu nastali u 10-tom ili 12-tom veku. Oni vuku korene iz II veka i to sami dokumentuju..oni su drevni potomci ranih hrišćana tj. nazarenskih hrišćanskih zajednica. Pijemontska Zajednica je organizovana oko 120 n.e sakrivši se pred progonom Rimljana i tu očuvala derevnu tradiciju vere.Pozdrav.

Peter Allix je bajkopisac. :)

Pa ok. Mislim da nisi čuo za njega dok ga ne pomenuh ali znaš sve već..kad pre nauči. Heheheh.

Nekad i ne treba previše učenja. Na primjer, kazuje li netko da se sveti Pavao stoljećima krio po šumama, misteriozno prešao Ocean i onda se polovicom 19. stoljeća pridružio Jeleni i društvu, jasno je da je bajkopisac.

Waldensian History:
By Ronald F. Malan

Rani period

Povijesni iskazi - nekada i sada

Mnoge od starijih Waldenških povijesti govore o njima kao tijelu kršćana koji se kriju u Alpama još od dana apostola, ili barem od vremena Claudea, nadbiskupa Torina. No, istaknuti francuski povjesničar Jean-Pierre Poly pokazao je da su od 883. do 972. godine - gotovo stoljeće - saracenski gusari u potpunosti kontrolirali jugoistočnu Francusku i alpske prolaze. Tamo jednostavno nije mogla biti stalna skupina. Niti ima ikakvih dokaza o skupini iz drugih zemalja koji su odjednom "uletjeli" kada su Saraceni bili poraženi i napustili područje.

Počeci

Povjesničari se slažu da je Waldenški pokret počeo u Lyonu, Francuska oko 1170. Povjesničari su također potpuno suglasni da ime osnivača nije Peter Waldo, te da nikad nije bio nazvan Peter sve do 150 godina nakon njegove smrti.
--------------------------------------------------------
Tko je Ronald F. Malan:
HTML:
http://www.waldensian.info/InMemoriam-RonMalan.htm

Poslednja izmena od urednika:
Natrag