Šta je novo?

Oficiri VS na školovanju u SAD

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Oficiri VS na školovanju u SAD
18. jun 2009. 00:49

Beograd -- Ove godine 60 oficira Vojske Srbije bilo je na jednogodišnjem školovanju u Sjedinjenim Američkim Državama, gde su pokazali odlično znanje.

Vojni ataše SAD Erik von Tirš kaže da se za narednu godinu planira obuka za još 50 starešina iz Srbije. Prema njegovim rečima, činjenica da veliki broj starešina ide na školovanje u SAD svedoči o postojanju obostranog velikog poverenja između dve države.

Zastavnik Goran Radić upravo se vratio sa školovanja u Americi. Pokušaće da primeni u Srbiji ono što je naučio u Fort Blicu u Teksasu, a to je - kako još bolje osposobiti podoficirski kadar.

“Tamo sam čak uspeo da svojim rezultatima i radom dostignem najboljih 20 odsto studenata. Znači od 644, bio sam među prvih 126. To se ogleda ne samo kod mene, nego kod svih naših pripadnika koji na školovanju postižu odlične rezultate. Našu vojsku cene kao stručne i kompetentne vojnike”, kaže on.

Boravak u Teksasu mu nije teško pao jer je bio sa porodicom.

“Teksas? Pa, zanimljiv. Kao sa vestern filmova. Dosta je vrelo, vreme je totalno drugačije. Imali smo sreće, za razliku od ovde, nije velika vlažnost vazduha”, navodi Radić.

A major Damir Slijepčević tek odlazi, i to u Kanzas. On veruje da će dosta toga da nauči.

“Sva iskustva se mogu primeniti, a posebno iskustva koja su stečena u Americi, koja ide krupnim koracima napred po pitanju vojne tehnologije i rada u procesu donošenja odluka i njihovih sprovođenja i svakako je to korisno za svaku vojsku, pa i Vojsku Srbije”, smatra Slijepčević.

Niko mu, kaže, nije zamerio to što je izabrao baš Ameriku sa usavršavanje.

“To su neke stvari koje su se desile u našim prethodnim životima ili prethodnom periodu našeg života i mislim da treba jednostavno preći preko takvih stvari, zaboraviti ih i krenuti napred, ostvarivati nove ideje i nove integracije. Ne možemo, zaboga, biti stalno neprijatelji s kim god”, kaže Slijepčević.

Američki vojni ataše Erik von Tirš kaže da mu često postavljaju pitanje zbog čega SAD ulažu toliko energije i finansija u školovanje oficira iz Srbije.

“Molim vas da ovo prihvatite onako kako jeste. Ovo je znak poverenja između Srbije i Sjedinjenih Država. Vi nama pošaljete vaše najbolje oficire, a mi za njih otvaramo čitav naš sistem školstva”, navodi Von Tirš.

Sledeće godine planira se da u Ameriku na usavršavanje ode još oko 50 starešina iz Srbije.

Izvor: B92
 
Top