Šta je novo?

Office trikovi

  • Začetnik teme boki71
  • Datum pokretanja
boki71

boki71

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
52.470
Office trikovi


Format painter-ctrl+shift+c (Office)

Format painter je alat koji kopira oblikovanje teksta (boju, font, veličinu, ...) s jednog dijela teksta na drugi. Umjesto da ručno namještate oblikovanje teksta, možete koristiti Format painter. Prvo obilježite tekst s kojeg želite kopirati oblikovanje, a onda kliknite na Format painter alat. Na kraju obilježite tekst kojem želite promijeniti oblikovanje. Ako želite primijeniti tu opciju na više dijelova teksta dvaput kliknite na Format painter i obilježite dijelove teksta kojima želite promijeniti oblikovanje.

Odlomak lijevo/desno/gore/dolje (Office)

Uvijek možete lako pomicati odlomke u četiri smjera pritiskujući Alt+Shift+[strelica]. Ako želite povećati ili smanjiti veličinu uvlake odlomka ili znaka nabrajanja (bullet point), stisnite Alt+Shift+Desno za povećanje ili Alt+Shift+lijevo za smanjenje. Ako želite pomaknuti odlomak gore ili dolje, stisnite Alt+Shift+Gore da pomaknete gore ili Alt+Shift+Dolje da pomaknete dolje. Ovaj trik vrlo je koristan u PowerPointu gdje se često izmjenjuje redoslijed natuknica i veličina uvlake.

Povećanje ili smanjenje veličine fonta (Office)

Za brzo povećavanje i smanjivanje veličine fonta obilježenog teksta, stisnite Ctrl+Shift+> za povećanje ili Ctrl+Shift+< za smanjenje. Ove kratice su vrlo pamtljive jer simboli > i < prikazuju manje (smanjenje) i veće (povećanje).

Quick Access alatna traka (Office)

Office 2007 ima Quick Access alatnu traku koja se može prilagođavati tako da možete izabrati svoje najdraže alate. Nalazi se u gornjem lijevom kutu pokraj Office loga, a alate možete izabrati kada kliknete na drop-strelicu u desnom kutu alatne trake.

Automatska popuna (Excel)

Excel može automatski popuniti ćelije na vrlo pametan način. Umjesto ručnog upisivanja niza u ćelije, možete jednostavno upisati prvih nekoliko vrijednosti niza i povucite mali crni kvadratić u nižem desnom kutu obilježene ćelije kako bi Excel nastavio niz i automatski popunio. Ako povučete kvadratić sa samo jednom obilježenom ćelijom, vrijednost te ćelije će se ponavljati u drugim ćelijama u nizu. Ako povučete kvadratić s više obilježenih ćelija onda će Excel shvatiti kako treba nastaviti niz (1,2,3; 2,4,6; 5,10,15). To također vrijedi za datume i postotke.Microsoft Office vrlo je moćan skup programa koji nam uvelike može olakšati život, a u današnjem nastavku ovog članka donosimo vam još pet trikova koji će vam pomoći u radu s Office-om. Zato impresionirajte prijatelje i obitelj s novostečenim vještinama i pokažite im kako se koriste određene stvari tako da više ne budu tajna, jer bi se svi trebali znati koristiti tim korisnim alatima i kraticama.

Premještanje i kopiranje ćelija povlačenjem granice (Excel)

Jedna od neotkrivenih mogućnosti u Excelu je sposobnost premještanja i kopiranja ćelija povlačenjem granice ćelije. Ako želite premjestiti neku ćeliju na drugo mjesto, obilježite ćeliju, držite Shift tipku stisnutu i povucite granicu ćelije do odabranog mjesta gdje želite premjestiti ćeliju. Ako ne budete držali Shift, ćelija će zamijeniti drugu ćeliju, a ako držite Ctrl tipku dok prevlačite granicu ćelije, ćelija će se kopirati na odabrano mjesto. Ovo sve navedeno također vrijedi za stupac, redak ili više obilježenih ćelija.

Statusna traka statistika (Excel)

Statusna traka u Excelu prikazuje praktične statistike kada je obilježeno više ćelija. U Excelu 2007 statusna traka prikazuje prosjek, broj i zbroj vrijednosti obilježenih ćelija. Ovo je jednostavan način za brzu analizu podataka bez upisivanja pripadajućih formula.

Odstranjivanje oblikovanja (Word i PowerPoint)

Ako želite odstraniti oblikovanje teksta i vratiti ga u početno stanje, stisnite Ctrl+Razmaknica (Spacebar). Ovako također možete uštedjeti na vremenu jer ne morate ručno namještati oblikovanje.

Napredna pretraga (Outlook)

U Outlooku, možete brzo pretražiti poštu gdje god se nalazili preko instat tražilice. Kao dodatak ključnim riječima, možete napraviti ograničeno pretraživanje dodavanjem prefiksa s različitim imenima. Ako želite pretražiti svu poštu koju vam je poslao Ivan, kao prefiks ćete staviti „Ivan“ ili ako želite pretražiti svu poštu koja ima privitak s jpg u imenu, kao prefiks ćete staviti „jpg“. Ova mogućnost je najpraktičnija za pretraživanje pošte neke određene osobe ili koja ima neki određeni privitak.

Prezentatorski pogled (PoverPoint)

PoverPoint duži niz godina ima odličnu mogućnost zvanu Prezentatorski pogled koja omogućava prezentatoru da ima drukčiji pogled prezentacije nego publika. U Prezentatorskom Pogledu, vaš monitor prikazuje ne samo slajdove, nego i zabilješke koje se prikazuju zajedno sa zadanim slajdovima. To opcija olakšava prezentiranje prezentacije. Za uključivanje Prezentatorskog Pogleda, kliknite na slide show karticu i obilježite prezentatorski pogled. U istom odjeljku možete odrediti monitor na kojem će se prikazivati prezentacija. Napomena: za korištenje prezentatorkog pokreta, na računalo mora biti spojen dodatan monitor ili projektor.
 
boki71

boki71

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
52.470
U PDF........
:download:

 
Top