Šta je novo?

Održavanje bašte u maju

  • Začetnik teme Nostradamus
  • Datum pokretanja
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.437
Sve procveta najkasnije do maja, a sve vedriji i topliji dani nas izmame napolje. Naravno, postoji još mnogo toga da se uradi u bašti, kao što je zaštita od korova. Ovde možete da pronađete neke savete i trikove za mesec maj:

Tokom prolećne sadnje, ne zaboravite da povremeno može da se pojavi mraz tokom noći. Mraz u toku noći može da se pojavi sredinom maja u danima kada se (u Nemačkoj) slave Sveti Pankras, Servatijus, Bonifacijus i Sveta Sofija. Njih u Nemačkoj zovu „ledeni sveci“, jer se često u prethodnom veku pojavljivao mraz u tim noćima. Običaj kaže da će vreme u proleće biti konstantno blago tek nakon 15. maja kada prođe „Hladna Sofija“. To više nije tako u meteorološkom smislu, ali maj i dalje može da iznenadi sa hladnim vremenom. Zbog toga se većina letnjeg cveća i povrća osetljivog na temperaturu, kao što je paradajz, iznosi napolje tek krajem maja.
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.437
Da biste pripremili zemljište za paradajz, možete da ga nađubrite brašnom od rogova. Kočići za paradajz se takođe postavljaju u zemlju. Kada se sadnice konačno postave, posadite paradajz duboko i blago nakošeno prema izdancima listova. To će omogućiti stabljici da formira dodatno korenje.

Posebne folije sa rupama i prorezima i kudelja su zgodne za zaštitu mladih biljaka od hladnoće, a ujedno im omogućavaju da dišu. Zaštita od hladnoće se postavlja na ivice leja pomoću kamenja ili dasaka i uklanja se tokom dana zbog zalivanja.
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.437
Izložene oblasti zemljišta ne treba pokrivati malčom u aprilu i maju. Otkriveno zemljište će se lakše zagrejati u toku dana i osloboditi toplotu tokom noći. Ako se u toku noći pojavi mraz, ovo će zaštititi pupoljke od oštećenja.

Maj je idealno vreme za proređivanje gustih sadnica. Ovo se postiže tako što se višak slabih biljaka pažljivo ukloni povlačenjem vrha korenja. Ostatak sadnica se okruži zemljom i nežno utisne. Ako su sadnice veoma guste, preporučuje se proređivanje u nekoliko faza i uvek izvlačenjem najslabijih biljaka.
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.437
Kada se više ne očekuje pojava mraza, možete da iznesete biljke sa balkona i saksijske biljke zajedno sa sadnicama jednogodišnjih biljaka. Ne zaboravite da redovno zalivate biljke i da ih po potrebi nahranite.

Jednogodišnji suncokret može da se zasadi tamo gde je ostalo mesta: između žbunja, na obodu drvenastih površina ili čak među povrćem. Međutim, budite oprezni: sveže biljke su prava radost za puževe. Stoga bi trebalo da noću sakupite sve puževe sve dok se biljke ne prime.
 
Top