Odlučeno: Svim gradovima besplatan Wi-Fi

UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.467
Odlučeno: Svim gradovima besplatan Wi-Fi
Zagreb -- Države članice Evropske unije dale su podršku inicijativi nazvanoj WiFi4EU, koja podrazumeva besplatan pristup mrežama bežičnog interneta u gradovima i selima.

IZVOR: JUTARNJI LIST

15655779135846af249baee127214340_w640.jpg

Foto: Thinkstock



Podrška inicijativi usledila je nepuna tri meseca nakon što je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker predstavio plan kojim bi se telima lokalne vlasti u EU omogućilo da građanima u gradovima i selima ponudi besplatan pristup Wi-Fi mrežama

Prvi poziv za podnošenje projektnih predloga planira se do leta 2017. godine, a sva tela lokalne vlasti u EU moći će da se prijave za dobijanje vaučera da bi ponudili visokokvalitetan pristup internetu u svojim parkovima, trgovima, javnim zgradama i knjižarama.

Vaučeri će se dodeljivati prema redosledu prijave, pa bi načelnici opšina i gradonačelnici trebali da budu spremni da reagovanje čim proces prijavljivanja bude otvoren. Ko dobije vaučer, s njim će moći da kupuje i instalira vrhunsku opemu za lokalne tačke pristupa mreži bežičnog interneta. Ostale troškove snosiće lokalne vlasti.

Tela lokalne javne vlasti koja žele da ponude besplatnu bežičnu internet-vezu na područjima na kojima još ne postoji takva javna ili privatna usluga moći će da se prijave za finansiranje putem jednostavnog i nebirokratskog postupka, kažu u Komisiji.

Za period od 2017. do 2019. određena su sredstva u iznosu od 120 miliona evra. Komisija procenjuje da će od programa korist imati najmanje šest do osam hiljada lokalnih zajednica.
 
Natrag
Top