Odlazak u „večnu garažu” za Tojotinu „korolu”

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.996
Odlazak u „večnu garažu” za Tojotinu „korolu”

Japanska auto-kompanija „Tojota” razmatra da sa tržišta povuče izuzetno popularni model

Toyota-foto-AFP.jpg


Još nije doneta konačna odluka o rešenju problema nastalom zbog defekta na upravljačkom mehanizmu


Nakon povlačenja više od osam miliona vozila, japanska auto-kompanija „Tojota” sada razmatra da sa tržišta povuče i izuzetno popularni model „korola” zbog mogućih problema na upravljačkom mehanizmu.
Predsednik kompanije Akio Tojoda u međuvremenu je saopštio da neće svedočiti pred kongresnim odborom koji ispituje nedavne propuste u bezbednosti automobila iz njegovih fabrika.
Tojoda je na konferenciji za novinare, kako javlja Glas Amerike, najavio da će na pitanja američkih zakonodavaca, na pretresima naredne sedmice, odgovarati direktori „Tojotinog” ogranka u Sjedinjenim Državama.
Posle povlačenja miliona „Tojotinih” vozila sa tržišta, američki Kongres želi da dobije odgovore, i to od predsednika kompanije Akija Tojode, koji je, međutim, saopštio da neće prisustvovati pretresima. „Na pretresima će učestvovati predsednik američkog ogranka ’Tojote’ jer je dobro obavešten o situaciji. Ja ću iz sedišta kompanije pružiti punu podršku predsedniku Inabi” – odlučio je Tojoda.
Tojoda će se, možda, suočiti sa još jednim povlačenjem, i to najbolje prodavanog automobila na svetu, popularne „korole”, zbog mogućih nedostataka na upravljačkom mehanizmu.
Direktor kompanije zadužen za kontrolu kvaliteta Šiniči Sasaki saopštio je da „Tojota” ozbiljno razmatra pritužbe iako ih do sada ima manje od 100. Sasaki je objasnio da je moguće da vozači imaju osećaj da gube kontrolu nad volanom ali da još nije poznato zašto. Takođe je naglasio da kompanija razmatra povlačenje tog modela ali da još nije doneta konačna odluka. „Ukoliko se ustanovi da je reč o bezbednosnom problemu, naravno da ćemo povući vozila. Međutim, ako to nije slučaj, rešavaćemo pritužbe potrošača na uobičajen način i dati im savete kako da reše problem” – rekao je Sasaki.
Kada je reč o prethodnim povlačenjima, predsednik kompanije naglašava da je „Tojota” usredsređena na poboljšanje bezbednosnih standarda. „Žurili smo da povećamo proizvodnju i nismo uložili dovoljno truda i vremena u obučavanje radnika koji bi vodili računa o standardima kvaliteta” – priznao je on.
Kao rezultat toga, biće ponovo zaustavljena proizvodnja u pojedinim fabrikama u SAD kako bi se smanjile rezerve. Veliki broj prodavaca „Tojotinih” automobila smatra da je to dobrodošla vest zbog velikog pada prodaje. „Još nismo sigurni koliki je pad prodaje zbog povlačenja. Svakog dana na snazi su upozorenja na velike snežne padavine što je, sigurno, uticalo na prodaju” – uveren je Stiv Gejts, predstavnik „Tojotinih” fabrika u državi Kentaki.
Još nije poznato ni koliko će vremena „Tojota” imati na raspolaganju da ispliva iz ove krize – pre nego što zauvek izgubi poverenje kupaca.

Fonet
[objavljeno: 21/02/2010] 
Natrag
Top