Šta je novo?

Odalović: Srbija insistira na nezavisnoj istrazi

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Odalović: Srbija insistira na nezavisnoj istrazi

Agencije | 25. 03. 2011. - 00:02h

BEOGRAD - Predsednik vladine Komisije za nestale Veljko Odalović izjavio je juče da će Srbija insistirati na nezavisnoj međunarodnoj istrazi o trgovini organima otetih i zarobljenih Srba i drugih nealbanaca na Kosovu i Metohiji.
128485_1403veljko-odalovic_f.jpg


Na godišnjicu bombardovanje SRJ, odnosno Srbije, Odalović je istakao da je bilo potrebno 12 godina da jedna kredibilna institucija poput Parlamentarne skupštine SE smogne snage i prizna da su se na KiM od 1989. godine događali strašni zločini nad Srbima, Romima, Aškalijama i Albancima lojalnim državi Srbiji.

Istraga koju je vodio Unmik pokazuje da su međunarodni predstavnici još 2003. “imali u rukama sve” - puteve prebacivanja ljudi, datume, vozila, imena učesnika zločina i da se tada moglo mnogo uraditi, naveo je Odalović.

Zamenik tužioca za ratne zločine Mioljub Vitorović je izjavio da se srpsko Tužilaštvo trudilo da skupi dokaze i obezbedi svedoke “validne za istragu koju bi vodilo neko međunarodno nezavisno telo”.

On je istakao da, pored izveštaja specijalnog izvestioca SE, postoje sigurni dokazi i svedoci o kojima sada ne može da govori.

Nema zaštite svedoka

“Dok god ne budemo verovali u zaštitu svedoka, nećemo dati imena, kao što ta imena ne da ni Dik Marti”, rekao je Vitorović.
 
Top