Od sutra nova pravila za vozače: Najniža kazna za one koji PRIZNAJU

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
OTKRIVAMO

Od sutra nova pravila za vozače: Najniža kazna za one koji PRIZNAJU


Svi koji naprave saobraćajni prekršaj moći će s policijom da potpišu što su se dogovorili i tako isposluju minimalnu predviđenu kaznu, saznaje “Blic”.

1_zps674f4bca.jpg


U praksi, ovaj sporazum znači da vozač koji od sutra bude uhvaćen u prekršaju, najpre dobija zapisnik od policije i čeka pokretanje postupka. Kada prekršajni sud usvoji policijsku prijavu, vozač dobija poziv i saznaje da je protiv njega pokrenut postupak.

Tada, vozač može da ode u policijsku stanicu i traži da potpiše sporazum o priznanju krivice. U dogovoru s policijom vozač dobija minimalnu novčanu kaznu propisanu Zakonom o bezbednosti saobraćaja, a zatim se pregovara i na koliko će mu meseci biti oduzeta vozačka dozvola.

2_zpse2dd8f6a.jpg


- Vozači neće moći da se dogovaraju o broju kaznenih poena jer želimo da sa ulice izbacimo one najnesavesnije - kažu u saobraćajnoj policiji i dodaju da za najveće prekršaje u saobraćaju, kao što su nasilnička vožnja i potpuno pijanstvo, nema dogovora.

Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu, kaže da vozač ne mora odmah po sudskom pozivu da potpiše sporazum, već to može uraditi i tokom postupka. Ali, vremenom gubi beneficije.

- Kada vozač u toku suđenja shvati da će biti strože kažnjen, tada može tražiti sporazum sa policijom. Ali, tada će mu MUP dati mnogo nepovoljniju ponudu - najavljuje Marinović.

Damir Okanović, predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja, podvlači da je ova novina dobra, ali da se nikako ne zloupotrebi.

- Za ljude čiji je prvi prekršaj, to je odlična stvar. Ne smemo da dopustimo da se primenjuje na nesavesne i bahate vozače - upozorava Okanović.

Izvor: Blic Online
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982

NOVA SAOBRAĆAJNA PRAVILA:Popiješ pet piva i nagodiš se s policijom

Policija će najpre potencirati dogovor sa vozačima uhvaćenim sa 1,2 promila alkohola u krvi, što je pet popijenih flaša piva i onima koji su prekoračili brzinu do 30 kilometara na sat.

04582390040498450659.jpg


Vladimir Rebić, načelnik Uprave saobraćajne policije, navodi da se MUP danas sa prekršajnim sudovima dogovorio o svemu u vezi sa sporazumom za minimalne kazne vozačima. Primena sporazuma počeće 20. avgusta.

- Krenućemo sa blažim kaznama i to za pijanstvo do 1,2 promila i manja prekoračenja brzine. Bitno je da se potpisuje sporazum sa vozačima koji nisu u poslednjih godinu dana kažnjavani. Nagodbe će potpisivati policijske starešine sa visokom stručnom spremom. Ubrzavanjem prekršajnih postupaka trebalo bi da smanjimo broj poginulih - navodi Rebić.

Zoran Pašalić, predsednik Prekršajnog apelacionog suda, kaže da policija za godinu dana napiše i do 190.000 prijava.

- Cilj sporazuma je da svi prekršaji budu rešeni na brži i zakonitiji način. Od 1. marta prekršajnim sudijama privedeno je oko 7.000 ljudi. Izrekli smo 76 miliona dinara kazni, 8.340 dana zatvora i oko 3.146 kaznenih poena. Sporazumom bi trebalo da rešimo oko 80 odsto prekršaja - dodaje Pašalić.

Predsednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović savetuje vozačima da potpišu sporazum odmah po pokretanju postupka.

- Prekršilac sada neće morati da ide na sud i da plaća troškove postupka. Ovako ćemo prepoloviti broj predmeta u sudovima - najavljuje Marinović.

MUP: Sporazum samo sa starešinom u službenim prostorijama

Sporazum o priznanju prekršaja iz Zakona o bezbednosti saobraćaja vozači će isključivo moći da zaključe u službenim prostorijama sa starešinom saobraćajne policije koji je ovlašćen da protiv okrivljenog podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, saopšteno je danas iz MUP-a.
MUP je u saopštenju naglasio da vozači sporazum ne zaključuju sa policijskim službenikom koji je uočio prekršaj na licu mesta, već sa starešinom saobraćajne policije koji je ovlašćen da protiv okrivljenog podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.
U MUP-u ističu i da će, bez obzira na to što se po Zakonu o prekršajima sporazum može zaključiti sa bilo kojim licem i za bilo koji prekršaj, starešine saobraćajne policije sporazum zaključivati isključivo sa licima kojima je to prvi prekršaj u određenom periodu i isključivo za prekršaje kojima nije direktno ugrožena bezbednost saobraćaja.
Kako je istaknuto, okrivljeni će morati da plati propisani iznos novčane kazne i biće mu evidentirani svi kazneni poeni propisani za učinjeni prekršaj, a jedini ustupak će se ogledati u skraćenju propisane zaštitne mere zabrane upravljanja motornim vozilom. Iz MUP-a navode i da o sporazumu o priznanju odlučuje sud, koji sporazum može odbaciti, usvojiti ili odbiti. (Tanjug)


Izvor: Blic Online
 
Natrag
Top