Od prijateljstava na Facebooku nastala je karta svijeta

Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Mreža koja spaja ljude
Od prijateljstava na Facebooku nastala je karta svijeta



Facebookovog inžinjera-pripravnika Paula Butlera interesovalo je kako su prijateljstva na Facebooku utjecala na geografske i političke granice, te je odlučio međusobne veze korisnika vizualizirati na karti. Nije se ni nadao da će tako dobiti kartu svijeta.


b_101214083.jpg


Koristeći i računarski obrađujući osnovne podatke o mjestu stanovanja 10 miliona aktivnih korisnika Facebooka Butler je dobio izvanrednu mapu svijeta. Svaka linija označava vezu između prijatelja.

"Nakon obrade podataka dobio sam nevjerovatno detaljnu mapu svijeta", istakao je Butler na svom blogu.

Kako je naveo inžinjer svaka linija predstavlja prijateljstvo stvoreno između ljudi tokom putovanja, povezuje ljude s njihovom rodbinom koja živi u inostranstvu, ili, pak, stare školske prijatelje koje je rijeka života odvela na ko zna koju stranu svijeta.

"Ne samo da su vidljivi kontinenti, nego su očite čak i međunarodne granice. Ono što me je stvarno fasciniralo jeste činjenica da te linije ne predstavljaju rijeke, političke ili obalne granice već prave ljudske odnose", istakao je inžinjer, prenosi BBC.

No, veliki dijelovi svijeta su naprosto nestali, tako da na karti nema Kine niti središnje Afrike, odnosno zemalja u kojima je Facebook jako malo prisutan.



(Sarajevo-x.com)
 
Top