Od ponedeljka do četvrtka izuzetno nestabilno

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Od ponedeljka do četvrtka izuzetno nestabilno, lokalno moguće vremenske nepogode sa obilnim padavinama, gradom i olujnim vetrom!


22. jun 2014, 20:27 ,meteoplaneta.rs


Današnji i donekle sutrašnji dan jesu zatišje pred buru, kada se sagleda očekivana sinoptička situacija i ono što nam predstoji. U ponedeljak će se u većem delu zemlje zadržati suvo vreme, ali od utorka nas očekuje nova jača destabilizacija. Bićemo pod uticajem ciklonske aktivnosti, a u sredu nas očekuje i prolazak hladnog fronta uz pad temperature. Od ponedeljka do četvrtka (naročito u utorak i sredu) lokalno se očekuje razvoj superćelijskih oblaka, uz obilne padavine, grad, i olujni vetar mestimično.

Da počnemo sa analizom: Na vreme u našim krajevima još u ponedeljak uticaće anticiklon, da bi od utorka do vikenda usledio period ciklonske aktivnosti, odnosno uticaj polja niskog vazdušnog pritiska na vreme kod nas. Centar ciklona će se prvobitno nalaziti zapadnije od nas, da bi se kasnije premestio u pravcu severoistoka, uz dodatno produbljivanje njegovog centra.





Ovaj ciklon usloviće najpre prodor toplijeg i vlažnijeg vazduha sa juga na naše područje, što ćemo osetiti već sutra – prekosutra, kada će se maksimalne temperature kretati oko 30ºC. To i nisu neke visoke temperature za ovaj deo juna, ali su sasvim dovoljne za nestabilnosti. Naravno, mnogo je bitnije ono što se dešava gore, u atmosferi, i samim tim temperatura na tim visinama koja će uz druge parametre nestabilnosti (smicanje, CAPE index, vrtložnost…) pogodovati razvoju izuzetno jake konvektivne oblačnosti.

Već smo pomenuli da su u celoj priči ustvari najopasnije superćelije. Naravno, sve je jasno kada se kaže da je to ustvari oblačni sistem. Superćeliju karakterišu jaki grmljavinski procesi, uz postojanje jakog rotirajućeg uzlaznog strujanja – mezociklon (koji se može podeliti na mezo – konvektivni sistem i mezo – konvektivni kompleks, no o tome nekom drugom prilikom). Superćelijski oblak prouzrokuje obilne padavine, olujni vetar, grad, a ponekad i tornado – što se naravno kod nas retko dešava, i to u obliku „evropskog tornada“, odnosno pijavice ili trombe. Superćelije su pre 10-ak dana bile aktuelne u centralnoj i zapadnoj Evropi, a prethodnih dana izazvale su i kolaps i poplave u Bugarskoj.

Pošto je na osnovu većine parametara „najzanimljiviji“ dan sreda, osvrnućemo se na analizu upravo tog dana. Centar ciklona nalaziće se zapadno i severozapadno od nas, što znači da ćemo imati „čuveno“ zapadno i jugozapadno strujanje, koje Srbiji najčešće donosi jake oluje. Ovo strujanje će preovladavati i u utorak i četvrtak.

CAPE-Shear indeks, u čiji proračun (algoritam) ulaze dva vrlo bitno parametra za konvektivne razvoje, CAPE indeks i smicanje, u sredu će prelaziti vrednost od 1200.





Kao što se vidi na MeteoAdriatic GFS kartama u centru pažnje mogli bi biti zapadni, severozapadni i centralni predeli Srbije, uključujući tu i glavni grad Beograd. Bitno je napomenuti da se ove vrednosti još mogu menjati, kao i da se područje pod crvenom i ljubičastom bojom i pri najmanjim promenama baričkih sistema može promeniti.

Thompson index koji se dobija jednačinama na osnovu K-indexa i Lifted-indexa takođe je visok za sredu, ali za utorak je i vrlo visok (i do 48-50). Svaka njegova vrednost preko 35 predstavlja veliku verovatnoću za razvoj jakih oluja, dok su one sasvim izvesne ukoliko vrednost Thompson-a pređe 42. Naravno, to ne znači da će sva ova područja na kartama obojena u tamno crvenu i ljubičastu boju biti zahvaćena nevremenom, već da bi se nad tim područjima razvijali jaki oblaci, i tu bi najlakše opstajali.





Za kraj, takođe sa sajta metnet.hu analiziramo i Supercell composite parameter (max vrednost = 10), na osnovu kojeg se najlakše određuje verovatnoća pojave superćelijskih oblaka. On se sastoji iz više drugih komponenata, na osnovu kojih se inače određuju pogodnost i verovatnoća za razvoj superćelijskih oblaka. Njegova jednačina je: SCP = (muCAPE / 1000 J/kg) * (ESRH / 50 m2/s2) * (EBWD / 10 m/s), što će reći da je dobijen na osnovu tri komponente.





Zaključak:
Jasno je da nas u periodu ponedeljak – četvrtak očekuje nestabilno vreme, uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom, i uz relativno veliku verovatnoću za pojavu vremenskih nepogoda. Naročito su u fokusu utorak i sreda, jer su to dani kada se potencijalno mogu očekivati najjači razvoji oblaka, uz ujedno najveću šansu za obilne padavine, i uslove za gradonosne oblake i olujni vetar. Sama priroda razvoja konvektivne oblačnosti je nepredvidiva, pa prognoze narednih dana i neće biti od velike koristi. Takođe, teško je odrediti i deo Srbije gde bi najviše bilo loših vremenskih pojava, ali je na osnovu aktuelnih izlaza numeričkih modela lako zaključiti da su u centru pažnje zapadna i centralna Srbija – uključujući Beograd, i Vojvodina. Za kraj, bitno je napomenuti i da nema mesta panici, i da to nije cilj ovog članka. Naš cilj je da na vreme najavimo potencijalne loše vremenske pojave, kako bi se na vreme reagovalo, i kako bi se štetne posledice sprečile, ili makar bile što manje. Ovakvi parametri, pa čak i mnogo dramatičniji, prognozirani su i proteklih godina, i u Srbiji smo već doživeli svakakve vremenske nepogode i u davnoj istoriji.

Mi ćemo svakako koliko smo u mogućnosti maksimalno pratiti situaciju narednih dana, a u planu je i da prognozu izdajemo svakodnevno, za naredni dan. Takođe, ukoliko dođe i do promene na bolje, odnosno smanje se uslovi za razvoje superćelijskih oblaka – što mi i priželjkujemo, mi ćemo o tome pisati. Međutim, činjenica je da priroda sluša samo sebe, i da je jača od svih nas.
 
Natrag
Top