Od jeseni ograničena vožnja i s mesečnom kartom!

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.543
GSP POOŠTRAVA USLOVE: Od jeseni ograničena vožnja i s mesečnom kartom!
- Mesečne karte će biti tako dimenzionisane da će sugrađani, osim za putovanje od kuće do posla, odnosno škole, imati na raspolaganju dovoljan broj vožnji kako bi otišli da obave i druge svoje potrebe - ističe Jasmina Milošević, član gradskog Veća zadužene za saobraćaj

Penzioner-i-Bus-plus-830x553.jpg




Javnom gradskom prevozu u Beogradu od jeseni sledi reforma koja bi trebalo da autobuse, tramvaje i trolejbuse postavi na zdrave noge, ali mere neće biti popularne. Putnicima sledi nova kategorizacija po pooštrenim uslovima i “ograničena” vožnja u novim tarifnim zonama, a u GSP “Beograd” smanjenje broja zaposlenih, tanje koverte s ličnim dohotkom i produženo radno vreme, pišu “Novosti”.


Ovo su samo neke od mera koje će biti primenjene u cilju smanjenja rashoda Direkcije za javni prevoz, a koje je Skupština grada verifikovala nedavno usvojenom Odlukom o budžetu grada.

archer10-Dennis3.jpg

Foto: Flickr/archer10 (Dennis)

Prema rečima Jasmine Milošević, člana gradskog Veća zadužene za saobraćaj, poskupljenja cene karata neće biti, bar zasada. Ipak, izmene će se uvoditi postepeno do 2015. godine, a do tada ima dovoljno vremena i za promenu cenovnika.

- Korekcija besplatnih kategorija i pooštravanje uslova za ostvarivanje prava na besplatan i povlašćeni prevoz ne znači da će svi penzioneri koji su do sada koristili besplatnu ili povlašćenu kartu izgubiti to pravo. Kategorizacija će biti urađena u zavisnosti od socijalne karte, odnosno visine primanja. Na osnovu penzionog čeka dobiće besplatnu ili povlašćenu kartu, ili će platiti punu cenu. Poskupljenja neće biti, ali će morati da se usklađuju cene i nove kategorije u okviru postojećeg cenovnika - objašnjava Miloševićeva.

Kontrolor-u-41.jpg

Foto: twitter/JelenaRisticNDF

Jedna od mera podrazumeva i ograničavanje broja vožnji za korisnike personalizovanih mesečnih markica.

- Mesečne karte će biti ograničene, ali će njihovi korisnici imati dovoljan broj vožnji na raspolaganju. Markice će biti tako dimenzionisane da će sugrađani, osim za putovanje od kuće do posla, odnosno škole, imati na raspolaganju dovoljan broj vožnji kako bi otišli da obave i druge svoje potrebe - ističe Miloševićeva.

Planirano je i uvođenje dnevne karte za prvu zonu koja će važiti 24 časa od momenta ukucavanja, a još jedna novina je da će overa karata biti obavezna za sve korisnike.

(Telegraf.rs)
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.543
Beograd: Odluke o prevozu nisu ni donete
Tanjug | nedelja, 29.06.2014. | 15:39
- Grad Beograd nije doneo nijednu odluku o povećanju cena ili umanjenju prava koje sada uživaju korisnici javnog prevoza u Beogradu


Izjava članice Gradskog veća Jasmine Milošević, kako navode, tim pobodom objavljena danas u pojedinim medijima, pogrešno je interpretirana i "istrgnuta iz konteksta".

"Tačno je da je nova gradska uprava zatekla veoma tešku situaciju u javnom prevozu kao i da se godinama smanjuju prihodi Gradskog saobraćajnog preduzeća", navodi se u saopštenju.

Navode i da je prethodna gradska uprava GSP dovela na ivicu egzistencije pogrešnim poslovnim odlukama, te da su upravo zbog toga, preduzeli niz mera, među kojima su promene u upravljanju GSP i promene u Nadzornom odboru.

"Pre više od šest meseci su izvršene personalne promene u Sekretarijatu za saobraćaj i Direkciji za javni prevoz. Fokusirani smo na vraćanje sistema 'Bus plus' u vlasništvo grada, na stvaranje integrisanog upravljanja saobraćajem, kao i na brojanje putnika koje se nikada do sada nije vršilo u Beogradu kako bi smo konačno znali koliko je vozila javnog prevoza potrebno na kojoj liniji", ističe se u saopštenju.

U okviru ovih analiza, dodaju, u Gradskoj upravi je formirana Radna grupa koja se bavi analizom tarifnog sistema u javnom saobraćaju grada.

"Ova grupa još nije završila posao i nikakve odluke nije donela. Svaki njen eventualni predlog biće pažljivo analiziran sa svih aspekata, od saobraćajnih preko ekonomskih do socijalnih, a biće poštovane i zakonske obaveze prema različitim kategorijama stanovništva", navodi se u saopštenju.

Mediji su danas objavili da gradska vlast najavljuju ogranicavanje broja vožnji za korisnike personalizovanih mesečnih markica za javni prevoz u Beogradu. Navode i da sledi nova kategorizacija po pooštrenim uslovima i "ogranicena" vožnja u novim tarifnim zonama.
 
Natrag
Top