Od gladi do dosade: Ovo su razlozi zašto bebe plaču

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
66.919
Nemojte misliti da je vaša beba kada plače nesrećna. U prva tri meseca smatra se normalnim da plaču jedan do tri sata dnevno


Nemojte misliti da je vaša beba kada plače nesrećna. U prva tri meseca smatra se normalnim da plaču jedan do tri sata dnevno. To je sastavni deo njihovog privikavanja na život van maminog stomaka, i nikako ne znači da im roditelji ne posvećuju dovoljno pažnje.

Iako se čini nemogućim, vremenom ćete moći da odgonetnete šta vam poručuje svojim plačem, jer plač uzrokovan glađu ili umorom prilično je jasan. I često će se bebin plač, ako ne zadovoljite njenu potrebu, pretvoriti u plač zbog frustracije koji je mnogo teže smiriti.

Glad

To je najčešći uzrok plača i mame ga obično prepoznaju od prvog trenutka, pa pre nego što počnete da tražite drugo objašnjenje, pokušajte bebi da ponudite hranu i proverite da li će se smiriti.

IMG_1436378914.jpg

Foto: AP, Beba Ilustracija



Nije važno ni koliko je vremena prošlo od poslednjeg dojenja ni koji je ritam usvojila vaša beba: kada plače najbolje je ponuditi joj dojku ili bočicu. Ponekad im samo treba nešto da sisaju i odmah se umire, čak i ako je zavarate prstom ili cuclom.

Nesigurnost

Beba koja se oseća nesigurnom, smiriće se odmah ako je podignemo iz krevetića i zagrlimo. Taj osećaj nesigurnosti javlja se zato što je beba provela devet meseci u okruženju u kojem su sve njene potrebe bile odmah zadovoljene.

IMG_1435138231.jpg

Foto: AP, Majka i beba


Vaš stomak je bio savršeno mjesto: nije bilo promena temperature, bila je uvek zaštićena i sigurna, a hrana je neprekidno stizala. Normalno je da ponekad ponovo poželi da proživi taj osećaj i da se žali jer se još nije privikla na novi život. Za plač možemo okriviti i osećaj samoće. Ako je podignemo u naručje i osiguramo joj svoje društvo, sigurno će se smiriti.

Neudobnost

Loš položaj, tesna odeća, mokra pelena ili vrućina mogu smetati bebi. I ubodi insekata mogu uzrokovati bebino nezadovoljstvo jer beba nije dovoljno zrela da se počeše ili sama odbrani. Budući da se bebe uglavnom više žale na vrućinu nego na hladnoću, svakako proverite da nije predebelo obučena. Ne žale se baš sve bebe na prljave pelene, ali neke ih ne podnose, pogotovo ako im je koža nadražena.

San

IMG_1439037701.jpg

Foto: Shutterstock, Beba



Mnoge bebe plaču pre nego što zaspu. To je glasan plač, ali "umoran" i popraćen trljanjem očiju. U tom slučaju, iako zvuči grozno, zanemarite ga. Položite bebu na neko mirno, ugodno mesto gde je niko neće uznemiravati i ostavite je na trenutak. Ako je zaista umorna, najverovatnije će za nekoliko minuta zaspati. Ako ne, odmah će vam to dati do znanja glasnim krikom.

Dosada

Bebama je potrebna ravnoteža između zabave i dosade, koju nije uvek lako uspostaviti. Nemojte se iznenaditi ako se ponekad dosađuje pa je treba preneti u drugu prostoriju ili je zabaviti drugim igračkama. Videćete kako joj je svaki put potrebno sve više stimulansa.

Previše dešavanja

IMG_1439129495.jpg

Foto: Thinkstock, Beba



Nemojte se iznenaditi kada se u kući okupi previše gostiju koji je žele nositi i zabavljati, a najčešće je samo uznemire i nateraju u plač. I prevelika buka, zvukovi kućnih aparata (usisavač, radio, televizija...), kao i nenadani zvuk (truba, telefon...) mogu je preplašiti i naterati u plač.

Grčevi

Mnoge bebe plaču pre nego što isprazne creva i potrebno im je da ih podignete i utešite. Da je reč o grčevima znaćete ako beba ima tvrd stomačić, krute nožice i crveno lice. Držite je tako da joj glava bude oslonjena na vašu podlakticu u visini lakta i da vam ruka seže do pelene.

Pritisak vaše podlaktice na bebin stomačić olakšaće joj bolove koji će biti popraćeni gasovima. Masirajte joj stomačić ili izvodite sledeću vežbu: položite bebu na leđa i savijte joj nožice prema stomaku, nežno, kako bi joj ublažili grčeve i oslobodili gasove.

Zubi

Ako mnogo balavi i grize sve što joj se nađe pri ruci, možda su za njen plač krivi zubići. Neugodnosti mogu započeti čak i nekoliko meseci pre nego što se pojavi prvi zub. Tad je najbolje potražiti ohlađenu "grickalicu" koja će joj ublažiti bolove.

izvor : nesweek.rs
 
Natrag
Top