Šta je novo?

Od danas obavezna zimska oprema

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.667
Od danas obavezna zimska oprema

Vozači u Srbiji će od danas, 1. novembra, do 1. aprila morati na svim točkovima putničkih vozila da imaju zimske gume ako voze po kolovozu na kojem su sneg, led ili poledica.

1.jpg
Lanci pod obavezno za veliki sneg

Zimska oprema nije obavezna kada nema snega i leda na kolovozima, saopšteno je ranije iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od četiri milimetra, a od sutra do 1. aprila, van naseljenog mesta, obavezno je da u

prtljažniku vozila budu lanci za sneg ili druga slična oprema.

Kazna za one koji ne koriste zimsku opremu kada je to potrebno je 3.000 dinara, a ukoliko je poseduju, a ne koriste u skladu s propisima - 5.000 dinara.

Izvor: Beta
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.667
Šta ako ne stavite zimske gume?

Šta ako ne stavite zimske gume?

Bliži se 1. novembar, datum koji označava početak obaveze korišćenja zimskih guma na vozilima u Srbiji. Predviđeno je da u periodu do 1. aprila vozači na svojim automobilima moraju da imaju sve četiri zimske ili univerzalne gume čija šara nije plića od četiri milimetra i to samo tokom snežnih dana ili kada na putu ima leda ili poledice.

1.jpg

Zahvaljujući novom pravilniku, koji je stupio na snagu 1. novembra 2012, vozači su dobili veću slobodu u odlučivanju, koja sa sobom povlači i odgovornije ponašanje.

Kakve su obaveze, ali i sankcije u slučaju da ih se vozači ne pridržavaju?
Ukoliko je vreme bez snežnih padavina i leda, zakon dozvoljava i upotrebu guma koje nisu za zimu. Ipak, treba voditi računa da, sa aspekta bezbednosti, zimske gume nisu neophodne samo kada je na putu sneg, već i kada su niske temperature, jer se letnja guma tada veoma stvrdne i nema odgovarajuće prianjanje. Hemijski sastav zimskih pneumatika je takav da su dosta mekši od letnjih, pa se njihova upotreba preporučuje već ispod sedam stepeni Celzijusovih. Po praviliniku dozvoljeno je da se zimske gume montiraju i van zimske sezone, u slučaju snežnih padavina ili leda.

2.jpg

U slučaju snega, vozila koja se od 1. novembra do 1. aprila kreću van naseljenog mesta moraju biti opremljena i zimskim lancima u prtljažniku i moraju ih staviti na točkove ako se kreću deonicama na kojima je njihova upotreba predviđena saobraćajnim znakom. Ako imate zimske gume, a nemate lance u prtljažniku u vožnji van grada, zaprećena je kazna od 3.000 dinara. Ako nemate lance na točkovima kada je to znakom i vremenskim uslovima određeno, kazna je 5.000 dinara, s tim što vas tada očekuje i isključenje iz saobraćaja.


Veoma važno je znati da u slučaju saobraćajne nezgode, izazvane nedostatkom zimskih guma, vozač i vlasnik takvog vozila imaju obavezu da sami plate svu materijalnu i nematerijalnu štetu koja može da iznosi i više miliona dinara.

Preporuka je da gume na svim točkovima treba da budu iste i da kombinacije nisu dobra ideja jer je važno da svi točkovi pružaju isti nivo prianjanja podlozi. Većina vozača ne razmišlja o tome da ako su, recimo, na zadnjim točkovima instalirane neodgovarajuće gume, oni će slabije kočiti u zimskim uslovima i imati neuporedivo veću mogućnost proklizavanja u krivinama i prilikom kretanja.

Izvor: B92
 
Top