Šta je novo?

Od 10 gripoznih dvoje "zaradi" i upalu uha

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.556
Od 10 gripoznih dvoje "zaradi" i upalu uha

Tri upale tokom godine nisu razlog za uzbunu, ali ukoliko se problem pojavljuje češće, neophodno je obaviti detaljne preglede

dr-uho_620x05a59a46065930939.jpg


OD 10 pacijenata koji tokom zime zbog prehlade i gripa traže pomoć lekara, dvoje "zaradi" i upalu uha, kao dodatnu komplikaciju. Tri upale tokom godine nisu razlog za uzbunu, ali ukoliko se problem pojavljuje češće, neophodno je obaviti detaljne preglede kod otorinolaringologa kako bi se utvrdio uzrok.

Najčešći izazivači upale uha jesu bakterije streptokokus pneumonija, hemofilus influenca i moraksela kataralis. Tek 25 odsto upala uzrokovano je virusom, dok su najčešći izazivači bakterije.

- Tokom prehlade i gripa dolazi do nakupljanja tečnosti iza bubne opne, gde se razmnožavaju bakterije ili virusi koji uzrokuju upalu - objašnjava, za "Novosti", doktor Srđan Milićević, otorinolaringolog iz ordinacije "Milićević". - Kod dece, sekret se sliva niz grlo i nos, sluznica ovih organa otiče i dolazi do zapušenja Eustahijeve tube koja spaja nos sa uhom. U toj šupljini, zbog toplote i vlažnosti, postoji mnogo bakterija koje izazivaju upalu uha.

Osim toga, upalu uha može da uzrokuje uvećan treći krajnik, nedovoljno razvijene bubne opne, oštećenja bubne opne, rascep nepca, ali i mnogi drugi poremećaji. Mogu da se podele na teške, srednje i lake, koje su, srećom, daleko najčešće i ne zahtevaju antibiotike. Teške akutne upale, s druge strane, mogu da budu izuzetno komplikovane i bolne.

- U najvećem broju slučajeva, upale uha nisu opasne, ali može da se desi da obična prehlada izazove teško bakterijsko zapaljenje. Zbog toga, uvek treba da se preduzmu sve neophodne mere, kako do upale uha ne bi došlo. Najpre, potrebno je redovno čistiti sekret, kako se ne bi zadržavao u nosu i zatim otišao prema ušima. Ipak, ne treba preterivati tokom čišćenja, jer previše agresivno ili nepravilno "duvanje" nosa, može da dovede do toga da deo sekreta takođe završi u uhu - rekao je Milićević.

Ozbiljnu situaciju tokom upale možemo da prepoznamo po povišenoj temperaturi, žlezdi na vratu koja se širi i tegobama koje ne prolaze ni nakon 48 sati. U tom slučaju, potrebno je uključiti terapiju.

- Nakon pregleda antibiogramom, koji se obavezno mora uraditi kod lekara, blaže upale uha leče se redovnom drenažom i kapima za nos. Kod težih oblika, potrebno je uključiti terapiju antibioticima u trajanju od pet do deset dana, toaletu nosa fiziološkim rastvorom, kao i suve, tople obloge.

NASLEDNA SKLONOST

U NASTANKU ove uporne bolesti, značajnu ulogu igra genetski faktor. Deca u čijoj porodici postoje zabeleženi slučajevi ušnih infekcija, češće pate od upale uha nego oni u čijoj porodici nije bilo ovakvih problema. Upravo zbog naslednog faktora i fizičkih predispozicija, upale uha se kod neke dece dešavaju češće, dok se kod drugih nikada ne pojave.

(Novosti)
 
Top