Od 1. oktobra struja skuplja 3,8 odsto

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547

Beta-agwtpo5h0z.556x371.jpg




Struja za domaćinstva poskupeće od 1. oktobra za 3,8 odsto, najavio je u sredu ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.


On je rekao novinarima da prosečno poskupljenje po domaćinstvu iznosi jedan evro i da će ga gradjani osetiti na novembarskim računima, ali je pozvao potrošače da uštede taj iznos.

Antić je naveo i da je visina poskupljenja najmanja moguća i da je do toga došlo posle teških pregovora sa medjunarodnim finansijskim institucijama.

"To je najniža moguća korekcija električne energije koju smo uspeli da dogovorimo i koja je duplo niža od polednjeg zahteva Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF)", rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, radi se o najnižoj korekciji cene električne energije u poslednjih 15 godina, koja će minimalno uticati na račune u domaćinstvima.

Antić je naveo i da će sa novom cenom gradjani Srbije i dalje plaćati ubedljivo najnižu cenu struje u Evropi i da aktuleno poskupljenje neće imati inflatorni efekat.

On je naveo i da će se nastaviti podrška socijalno ugoženim gradjanima podsetivši da 56.400 domaćinstava koristi besplatne kilovate.

"Borimo se da usporimo tu krivu rasta cene električne energije i potpuno je jasno da cena struje u Srbiji nije ekonomska i nije tržišna ako je za 20 odsto niža nego u Albaniji i 43 odsto niža nego u Crnoj Gori", rekao je Antić.

Upitan šta će biti u budućnosti u vezi zahteva MMF za povećanjem cene električne energije, Antić je odgovorio da će se "nastaviti sa tvrdom politikom pregovaranja".

"Vodićemo tvrdu politiku pregovaranja, ali se ne sećam da su takva pitanja bila 2001. kada su bila tri poskupljenja struje", rekao je on dodavši da je aktuelna vlada maksimalno usporila poskupljenja cene struje koje je prošle godine iznosilo 4,5 odsto.


(Izvor: Beta)
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Agencija odobrila: Struja skače 6,6 RSD
Beograd -- Agencija za energetiku dala je saglasnost na odluku EPS o ceni električne energije za domaćinstva.

Izvor: Beta

Agencija je navela da će prosečna cena posle poskupljenja od 3,8 odsto iznositi 6,6 dinara za kilovat sat (kWh) bez poreza.

Savet Agencije za energetiku je na jučerašnjoj sednici dao saglasnost na odluku EPS-a o cenama električne energije za snabdevanje domaćinstava i malih kupaca koji imaju pravo da električnu energiju nabavljaju po regulisanim cenama, navodi se u saopštenju te agencije.

Dodaje se da je prosečno povećanje cena za sve kupce sa pravom na regulisanu cenu 3,8 odsto.

"Posle ove promene, prosečna cena za sva domaćinstva, bez poreza, akcize i naknade za obnovljive izvore energije, iznosi 6,6 din/kWh", saopštila je Agencija za energetiku.

Nove cene će se primenjivati od 1. oktobra 2016. godine.

Poskupljenje struje od 3,8 odsto najavio je juče ministar energetike Srbije Aleksandar Antić.

Agencija za energetiku je saopštila da je promena regulisane cene snabdevanja uglavnom posledica priznate više cene po kojoj EPS nabavlja električnu energiju za snabdevanje domaćinstava i malih kupaca.

Nabavna, odnosno velikoprodajna cena, po Zakonu o energetici, određuje se na osnovu kretanja na tržištu i još uvek je niža od cena na relevantnim berzama, dodaje se u saopštenju.

Cene korišćenja prenosne i distributivne mreže nisu menjane, već će se i dalje primenjivati cene na koje je Agencija dala saglasnost 2013, odnosno februara 2016. godine.

Kupci koji imaju pravo da nabavljaju energiju po regulisanim cenama, odnosno domaćinstva i mali kupci čija je godišnja potrošnja manja od 30.000 kWh, potroše oko 62 odsto ukupne električne energije prodate krajnjim kupcima u Srbiji.

Ostali kupci nabavljaju električnu energiju po tržišnim cenama, od snabdevača koga sami izaberu. Oni nastavljaju da se snabdevaju po cenama koje su prethodno ugovorili, podseća se u saopštenju.
 
Natrag
Top