Ocicat (OCI) mačka (video)

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Ocicat (OCI) mačka (video)


ocicateu7.jpg



[YOUTUBE]iYd_ahuE-uw[/YOUTUBE]

Na prvi pogled, prema spoljašnjem izgledu, Ocicat (OCI) deluje kao divlja pasmina koja je pripitomljena. Medjutim prvi Ocicat je nastao slučajno ukrštanjem Sijamske, Abesinske i američke Shorthair mačke. Naime ta ukrštanja su u početku imala za cilj da se usavrši Sijamska mačka u smislu da ima kolorit kao Abesinska mačka ali ipak je iz svega toga nastala jedna nova pasmina 1964 godine, to jest nastao je Ocicat. Iako je Ocicat već 1966 godine registrovana od CFA ipak je bila veoma retka pasmina, i tek se 1987 godine prvi put pjavljuje na izložbama mačaka. Godine 1980 Ocicat je prvi put doveden na Evropskom kontinentu a tek 1992 godine je FIFa priznaje kao novu pasminu. Uprkos njihovom divljem spoljašnjem izgledu Ocicat je vrlo prijateljski i srdačno nastrojen prema gazdi, jako su energične, razigrane, nežne, odane. One su takodje veoma prilagodljive životu kako na selu u velikom dvorištu tako i u gradu u malim stanovima. One su verni pratilac čovekov i veoma su inteligentne.

Izvod iz standarda


Ocicat-i su srednje velike do velike mačke. Atletski građene. Čvrste, skladne, gipke, snažne građe tela. Zainteresovane su za svoju okolinu. Najveća karakteristika te snažne , elegantne tačkaste mačke je njen divlji spoljašnji izgled.

  • Glava je klinastog oblika sa blagim zakrivljenjem koje se proteže od njuške do obraza i jednim vidljivim usponom od početka nosa prema obrvama. Njuška je široka i četverougaonog je oblika. Njuška je u profilu dugačka, brada i čeljusti su jake. Vilica ima pravilan zagriz.
  • Uši su srednje velike, čuperci su poželjni i ako postoje onda rastu vertikalno na vrhu uha. Uši su smešten tako da čine gornji spoljnji ugao glave. Povuče li se zamišljena vodoravna crta preko obrva uši su smeštene pod uglom od 45 stepeni.
  • Oči su velike, bademaste, blago ukošene prema ušima i široko razmaknute. Dozvoljene su sve boje osim plave. Poželjna je izrazita i jaka boja.
  • Telo je prilično veliko, snažno, duboko i široko građeno ali ne sme biti zdepasto. Ima jaku građu kostiju i ima mišićav i atletski izgled. Grudni koš je dubok sa blago savijenim rebrima. Leđa su vodoravna, blago uzdignuta prema zadnjim nogama a slabine gotovo ravna. Vrat je izvijen u obliku luka i skladan.
  • Noge su srednje dužine, mišićave i snažne u skladu sa telom. Šape su ovalne i kompaktne a veličina im je u skladu sa nogama.
  • Rep je dugačak u odnosu na telo i sužava se prema vrhu. Vrh repa je tamne oboje.
  • Krzno je kratko, ravno, svilenkasto, blještavo sjajno, pripijeno uz telo ali dovoljno dugo da prikaže potrebne obojene pruge. Ne sme biti vunasto ni dugo. Boja krzna mora biti jasna i vesela. Najsvjetlije obojenje nalazimo na licu, oko očiju, bradi i donjoj vilici. Najtamnije je obojen vrh repa. Da bi se utvrdila prava boja krzna služimo se bojom na vrhu repa. Dobar kontrast boja je posebno važan. Ticking sve dlake osim onih na vrhu repa su prugaste. Pruge su tamne a odvojene su sa svetlom osnovnom bojom. Uzorak je tačkasto tigrasti, mora biti jasan i vidljiv sa svih strana. Na licu, nogama i repu je tamnije boje od onoga na telu. Osnovna boja na gornjoj strani tela je nešto tamnija od one sa donje strane tela. Takođe brada i donja čeljust su svetlije boje. Kod mačaka svetlijih boja kontrast je slabiji. Bodovi se oduzimaju kod presvetlih i bledih tačka. Priznate boje su: crna, plava, čokoladna, cimet, fawn- tačkasta kao i sve te boje u srebrenoj varijanti. Ocicat je mačka sa tamnim tačkama na svetloj podlozi. Osim repa na svakoj dlaci nalazimo više obojenih pruga. Na mestu gde se te pruge sastaju stvara se tačka u obliku otiska palca.
Napomena: mužjaci su veći od ženki i odrasli mužjaci imaju izražene obraze. Ocicat u odnosu na veličinu je iznenađujuću teška. Važna je celokupna građa mačke a ne samo veličina. Prednost imaju atletski građene i gipke mačke.
Greške: masivno i zdepasto telo, bledi ili presvetli uzorak, izdužene mrlje slične prugastom uzorku.
Diskfalifikacija: plave oči, bela boja koja se ne nalazi oko očiju, nosnih rupa, bradi i vratu, izuzevši belu osnovnu boju kod srebrnih varijanti.



Izvor: B.Aksentijević
 
Natrag
Top